Няколко думи за самотата

Състоянието на уединение, изолация, липса на контакт с другите е самота.
Това е най-нормалното чувство в нас . Раждаме се, живеем и умираме сами. И в пътя на живота си, от люлката до гроба си, сме сами. Качеството на нашето пътуване зависи от нас самите. Хората, на които даваме шанс да пътуват с нас ги избираме самите ние. Понякога се оказва, че този избор е погрешен. Тогава трябва да имаме силата да ги свалим от колата на живота си, дори и с риск да останем сами.
За да се спасим от самотата, се обграждаме с приятели, живеем динамичен живот, алкохол, работа, сексуални авантюри… Или с две думи – социален живот. Понякога забравяме, че самотата е зовът на душата да се срещнем със себе си. За да останеш сам с себе си се изисква смелост. Понякога ни се иска да подредим мислите в главата си, това не означава празнота и отчаяние, а потребност. Да решим проблемите вътре в нас, не е каприз и отдалечаване от света, а причина да останем сами със собствените си мисли. Самотата не е страшна, тя е онова необходимо условие да намерим нашата душевност и така тя ни помага да израстем.
Определяме два вида самота – индивидуална и социална.
Разделяме се с половинката си – останали сме самотни – това е индивидуална самота. Чувствата които изпитваме са негативни, енергията, която излъчваме е също негативна, започваме да въздействаме на другите хора негативно. Този вид самота е като болест – заразна, защото  може да се предава от човек на човек.
Направен анализ на хора, които се чувстват самотни и как действат върху близките около тях, показва почти 80% породено чувство на самота у тях.
Социалната самота произтича от липсата на социална дейност, контакти със съседи, роднини и приятели. Социалната самота води до ИЗОЛАЦИЯ, а това за жалост, е един значим фактор изследван напоследък от Британски учени. Те достигат до заключение, че изолацията увеличава смъртноста сред хората.
Човек не трябва да се изолира. Той трябва да положи максимум усилие да подържа социални контакти, за да се чувства полезен за себе си и другите.
Самотата е въпрос на личен избор и разбиране. Човек може да живее с някого и пак да се чувства самотен. И тогава трябва да си зададе въпросите: Каква е причината? Какво правя със себе си? И тогава отговорът е само един – Намери сили да промениш себе си. Защото животът е СЕГА.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“