Проблемът в Ботевград не са циганите, а кметовете!

Един български град стана много „актуален” покрай убийството на избягалия затворник Пелов /издирван, докато е бил в родния си град!/. Кметът на града се ожали по всички телевизии, че не можел да се справи с престъпността в общината… За журналистите това изявление е буквално трагикомично, защото престъпността в града е от съвсем друг характер. И то, от години наред. Случаят, с който ще ви запознаем, е драстичен, но съвсем не е единственият „частен случай”. Ето защо: Надка Арбова е била в продължение на 30 години служител в община Ботевград. Тя е съпруга на отказалия се с протестно писмо да стане заслужил гражданин на Ботевград някогашен диригент на духовия оркестър – Димитър Войнов, и майка на диригентката на младежкия духов оркестър – Даниела Войнова. Семейството е прокудено от родния си град, но более за съдбата на съгражданите си. Сем. Войнови от дълги години се бори за възстановяване на Етнографския център в града, за съществуването на който е пожертвало всичките си имоти. В момента сградата се ползва неправомерно от кмета Иван Главанюгов, твърдят Войнови.
Всъщност, сем. Войнови публикуваха в интернет още преди години един видеоклип, в който се вижда как вандали са изхвърляли от сградата на създадения от тях Етнографски център в града музикални инструменти и вещи на семейството. По време на взлома са изчезнали ценни предмети на семейството, включително и злато. Сега, с новите събития в града, семейството има своя версия за случващото се, различна от тази на сегашния кмет. Според тях, изнесеното в медиите е в пълен разнобой с реалната обстановка в града.

Ето какво каза Надка Арбова:
Надка Арбова– Работила съм в продължение на 30 години в община Ботевград. Последно знам как разграбиха земята и имотите на хората. Всичко тръгна от края на гордостта на соца Завода за полупроводници – стратегически фактор за град Ботевград. Неговият последен директор – Марин Маринов, го направиха шеф в Първа частна банка. Почнаха да раздават кредити на хората, с цел да задлъжнеят, и по тази схема да им вземат земи и други имоти. В града бавно и постепенно се настаняваше зависимостта ни от кръг от хора, които дерибействаха и продължават да дерибействат в продължение на години. Нашата семейна история е огледало на това безчинство. Не са циганите проблемът, както се опитва да убеждава гражданите на България сегашният кмет, с прякор Кръвосера. Опитахме се да касираме избора му за кмет, но никой в ЦИК не обърна внимание на жалбата ни. Въпреки скандалните разкрития за предишния кмет – Георги Георгиев-Тулата, пак избраха кмет, който да продължи “почина” му. Това лицемерие и наглост, с които тези хора говорят лъжи от екрана в телевизионните репортажи, буквално съсипва честните граждани на Ботевград, но хората са сковани от страха от отмъщение. Имат нашия пример!… Дългата ръка на тези овластени слуги и неморални хора, които всички кореняци познаваме колко струват, достигна моето семейство и в София. Заложиха ни бомба пред сградата, в която живеем в столицата, и замалко да пострадат невинни хора. Нищо не ги спира. Циганите са извинение за престъпността, в която могат да извършват безчинства и да обвиняват за тях други хора.

Моята баба Йорда беше кръстница на половината цигани, по-възрастните от които и сега, като ме видят, ми целуват ръка като на нейна потомка. Когато си вършат мръсните дела, “шерифите” на Ботевград не ползват тях, ами взимат цигани-помаци от съседни села. Вандалството, извършено в нашия дом в Ботевград е било извършено от наети цигани от с. Торос. Вижте във видеото, което заснехме, какво ни причиниха тези хора, зад чийто гръб знаехме кой седи – кметът Тулата. И сега, при новия кмет, не се е променило нищо. Ботевград тръпне от страх и ужас, защото когато политиката в един град се командва от прости и безпардонни хора, нищо друго освен да станат жертви на отмъщение, не очаква честните и почтени хора. Много кореняци-ботевградчани, като се чуем, или видим, ми стискат ръцете и ме поздравяват, че имам смелостта да говоря това, въпреки загубите, които претърпяхме. Защото някои избягаха от гпрада, а други бавно убиха с тормоз. Аз дори и пенсия не мога да получа, защото ми изчезнаха документите за пенсиониране. А целият град знае, че откакто ме помнят, съм работила в общината.
И още нещо искам да ви кажа – познавам убития Пелов от малко момче. Той беше от добро семейство. Всички в града знаят, че онова в което го набедиха – кражбата на злато от Завода за полупроводници, не е истина. Измиха си ръцете с него. А като нарочат някого за бясно куче, то се превръща в такова, търсейки справедливост. А сега няма и как да проговори – мъртвият не им е враг, както е казал поетът. В Ботевград трябва да дойдат съдия и прокурор – ако се намерят честни такива, и да започнат да ровят всичко от “А”-“Б” – как започна превръщането на Ботевград в шерифство на властта и каква е ролята на един бивш МВР-бос във всичко това. Той си ги откри и настани на постове Георги Георгиев-Тулата и Иван Гавалюгов-Кръвосера. Ние, моето семейство, писахме, търсихме помощ от всички посоки – не ни я дават. Като видят документите, казват едно и също – “Много е “дебела” работата!” Въпреки това няма да спрем да говорим истината, каквото и да ни струва!”, каза Надка Арбова.
Кратка ретроспекция на случващото се в Ботевград в последните години:
диригентът Димитър ВойновПрез 2015 г. предишният кмет – Георги Георгиев беше отведен под конвой за разпит в Софийската окръжна прокуратура. Тогава общественици от града поведоха борба срещу “крайно аморалния стил и скандално корупционен модел на управление” на община Ботевград. Именно по този сигнал започват проверките на ДАНС и НАП. “Сегашният разпит е удовлетворителен за ботевградската общественост, но да видим какъв ще е финалът от патардията?”, казаха още тогава някои ботевградчани, докато Георгиев запази самообладание и заяви, че се готви за… нов мандат. Въпреки протеста на седмина общинари, кметът Георгиев написа Отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров, в което се оневиняваше по всички обвинения на колегите си. Не това показа обаче проверката на Сметната палата, която констатира, че в периода 01.01.2012 – 30.06.2013 година в община Ботевград са извършени много закононарушения, най-фрапиращите от които са неоснователно оскъпяване на бюджета с над 1,33 млн. лева – за изграждането на регионално депо за отпадъци, премахване на звеното “Вътрешен одит”, системни и съзнателно извършени отклонявания на средства, груби нарушения на Закона за обществените поръчки и др. Отбелязани бяха няколко скандални тръжни процедури – с подмяна на оферти и манипулации. По този повод в КЗК е имало 17 заведени жалби на граждани. Закононарушения откри и проверка на НАП, след която бе съставен ревизионен акт на едно от общинските предприятия – “ВиК Бебреш” ЕООД – Ботевград, за неизвършени услуги и фактуриране на стоки от трети юридически лица. Разкрити бяха далавери и в проверка по оперативната програма “Околна среда” – пак свързани с провеждането на процедурата по избор на изпълнител за проект и неправомерно наложени корекции в договора. Георги Георгиев, който управляваше в онзи момент за трети път Ботевград, последният – с мандат на ГЕРБ, напусна партията, но чак след като Бойко Борисов обяви, че няма да го подкрепи за нов мандат. За първите си два мандата кметът на Ботевград е бил излъчен и от БСП и от НДСВ, а синът му Даниел Георгиев стана известен с лутането си между “герберите” и Барековата формация, както и с разкритията за множеството покупко-продажби на имоти на територията на Ботевградската община.

Каква е историята на потърпевшите сем. Войнови:
Георги Георгиев и Иван Главанюгов - кметове на БотевградОще през 2003 г., т.е. при първия мандат на Георгиев, главата на семейството – диригентът Димитър Войнов написа Отворено писмо до широката културна общественост на Ботевград, защо отказва званието почетен гражданин на града: “Уважаеми съграждани, благодаря за оказаната чест, но отказвам да приема удостояването ми за заслужил гражданин на Ботевград. За моите успехи основен дял има и моето семейство, което бе залято с мръсотия заради една възрожденска идея – Етнографски център… Участвах активно в предизборните кампании като всички вас с надежда за нещо по-добро, но жалко!..Като се започне от незаконно избрания кмет Георги Георгиев, подкрепен от областния управител Олимпи Кътев и неговата група, поръчковите съдебни процеси срещу мен на ренегати като Георги Убенов с адвокат Ралица Негенцова, приписваните ни “дългове” към трима “бизнесмени” и се стигне до незаконния въвод със съдия-изпълнител в дома ни, казвам “НЕ” на званието. Унизително, обидно и болно ми е, че заради апетитите на групировката към дома ни бяха омърсени идеята за Етнографския център, името ми, семейството ми. Кметът Георгиев по най-безцеремонен начин, използвайки поста си, чрез лъжи, клюки и интриги унищожи единствения състав в града от 6-те останали в България младежки духови оркестри”, пише в писмото си Войнов.

След отказа му да получи званието, заслужилият диригент е изгонен от читалището, където е преминал животът му, и семейството идва в София, защото в Ботевград кметските послушници разрушават вандалски всичко тяхно в процесната сграда. Как я придобиват Войнови: През 1998 г. Войнови продават почти всичко, което имат, за да закупят недвижим имот на бул. “Руски” № 8-12 в Ботевград, представляващ 100-годишна двуетажна сграда, от която според констативния протокол съществуват само фасадни стени, с разрушени междуподови конструкции, сградата е без покрив и дограма. Към нея има прилежащо УПИ с обща площ 1400 кв.м.
Областният управител на София нарежда да се отпише от актовите книги държавният имот и да се предаде на семейството музиканти, за да създадат там един културен център. Семейството се активизира да възстанови единствената 100-годишна сграда в Ботевград и търси помощта на Българската академия на науките. Предишният кмет на Ботевград – Георги Пеев, приема радушно идеята и декларира подкрепата си в писмо до областния управител на София. В проекта да се изгради Етнографски център в Ботевград се включва и местното родолюбиво дружество “Орханиец”. С идването на новия кмет Георгиев обаче, всичко пропада. От самото начало градоначалникът обявил, че ще докаже на Войнови, че имотът не е техен…
Започват нечисти атаки срещу семейството, вследствие на които работата стига до съд. Последният път, в който Войнови виждат процесната сграда в Ботевград, се е запечатала с жестока картина в съзнанието им – заснемат я на видео за доказателство. Кадрите са потресаващи: китари, барабани и пиано са нахвърляни из двора като непотребни вещи, сред разпилян под небето личен багаж на семейството.
При вандалското хвърляне на инструментите и другите вещи е затиснато дори дворното куче, което отчаяно лае иззад руините, търсейки помощ.
Жалкото е, че и до днес нищо не се е променило. “Безчинствата в града не са от циганите, а от кметовете!”, категорични са членовете на някога изтъкнатото семейство интелектуалци, които болеят за родния си Ботевград.
 
Еми Мариянска
в. „България СЕГА“