Какво е български манталитет?

Това е съвкупност от начини, по които един човек или социална група действат и мислят. Това зависи от традициите и културата на дадено общество от неговото създаване в древността до сега.
Българският манталитет е много древен, самобитен и в момента елементарен. Българинът е способен да открие хапчето Анти-Бебе, електронния часовник, компютъра, космическите храни, да опакова Раихстага (и да мрази корените си) и много открития приложими в икономическият подем на света в момента, но създадени индивидуално. Това е така, защото събрани много българи на едно място не могат да се радват на успехите на по-талантливите, не могат да бъдат по толерантни, не могат дори собствената си държава да оправят, понеже предпочитат да рушат вместо да изграждат. Ние се държим като подплашено стадо и чакаме все някой водач да ни „оправи”. За това ни положение никой не ни е виновен, нито бившите комунисти, които търкат парламентарните кресла, нито богаташите (капиталисти), които са бивши партийни секретари и техните деца. ВИНОВНИ СМЕ НИЕ! О, не защото сме прости, просто сме невежи, не дообразовани и мислещи на „парче”. „Аз да имам работа, да хапна, пийна и не ми пука”. Абдикирали сме от проблемите, защото си имаме оправдание: „Те на онези, там горе не им пука, че на мен ли?”
Да си припомним някои факти преди 1989 година. Тогава никой не критикуваше политическтат система, недоволни нямаше. Имаше хора разправящи вицове и точно те, които осмиваха комунистите, първи бягаха да гласуват за тях. Ето това е манталитет.
Великият Алеко Константинов е създал точният образ на българският манталитет в лицето на Бай Ганьо, актоален и до днес. Много често трябва да се чете романа и да се вниква в детайлите, за да може да стане чудо и да започнем да се отръскваме от този наследен лош манталитет.
Какво е положението днес? Нестабилност, наслоена ярост у народа към политици, енергетика, здравеопазване, циганите, мюсюлманите и Европейския съюз. На фона на това, протести, анти-протести, и в двата случая платени от структури на ДС (о, не на бившата, защото те са си в действие). Най-лошото е, че ние нямаме обяснение защо е така? Защо не можем да разчупим този наш балкански манталитет? Може би има по-лесно обяснение, защото сме непостоянни в решенията и мислите си. Защото още докато чуем нещо ние имаме отговор и съответното оправдание за същия. Защото всички сме индивидуалисти и се ръководим от яростта. Способни сме днес да мразим циганите, а утре да ги приласкаем. Да сме против царя, а утре да го посрещнем с цветя и да го удостоим с примиерско кресло. Много лесно се поддаваме на манипулации. Най-накрая се чувстваме като подложени на някакъв лабораторен експеримент – за издържливост. А там някъде в тунела свети една лампичка (спасителна), дано да достигнем до нея. Пътят е труден, да разчупиш собственият си бай Ганьовски манталитет е много трудна задача за всеки от нас. Все пак добрата новина е, че ние поотделно сме си много умни и много специялни хора. Но поотделно.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“