Храните Ин и Ян

От гледна точка на традиционната китайска медицина, хранителният баланс е много по-различен от запада. Здравето е състояние на баланс, а ключът към него е изборът на храна. Свикнали сме да групираме храните по съдържащите се в тях протеини, въглехидрати и мазнини. Изработваме си някакъв баланс на хранене въз основа на тези хранителни вещества. В китайската медицина стремежа към баланс означава поддържане на хармония между Ин и Ян – между тъмнина и светлина, студено и топло, застой и активност. Ин и Ян са в конфликт, но са взаимно зависими и постоянно се трансформират една в друга. От семето (Ин) пониква растението (Ян), което умира и се връща в пръстта (Ин). Зимата (Ин) се трансформира чрез пролетта и лятото (Ян), която на свой ред чрез есента отново се превръща в зима. Според традиционната китайска медицина човешкият живот е физиологичен процес, който също е в постоянно движение и непрекъснато се променя. С промяната или нарушаването на енергийния баланс настъпват болестите. Храната е основен източник на енергия и затова подходящата храна може да регулира съотношението между Ин и Ян в тялото. Традиционната китайска медицина дели храните на три основни вида – балансирани, Ин и Ян храни.
Към Ин храните спадат: млякото, алкохолът, медът, маслата. Тропическите плодове, зеленчуците, сокове, подправките, обработените храни, лекарствата, стимулантите и добавките с химичен произход.
За Ян храни се смятат: месото, морските дарове и рибата, яйцата, сиренето и солта. За неутрални храни са – семената, ядките, зеленчуците, бобовите култури.
Ин и Ян храните се разделят и на четири категории: Студени, хладни, топли и горещи.
Ин храните са с тенденция към охлаждане (овлажняване на тялото).
Ян – са затоплящи и изсушаващи. Това обаче не е свързано с действителната температура и влажност, а с „енергията” на организма. Ако се научим да разбираме енергията на храните, можем правилно да подбираме храната полезна за нас. Ако включим и засилване на физическата си дейност, то ще засилим много процеса на лекуване на организма си.
Китайците обичат много да приготвят месо със зеленчуци, така те гарантират здравословният баланс между студени, хладни, топли и горещи енергии. Основният им стремеж е да запазят баланса между Ин и Ян.
Хлябът, тестените изделия, зърнените храни и картофите са от групата на „въглехидратите” и се предполага, че ние приемаме по 6-8 порции на ден. Според традиционната китайска медицина, хлябът и тестените изделия са влажни и охлаждащи, следователно не се препоръчват на хора с наднормено тегло. Да си помислим малко над  това: дивия ориз, ръжта, покълналите зърна също са въглехидрати, но не допринасят за влагата, защото имат енергийни свойства различни от брашното и могат да бъдат полезни за хора с наднормено тегло.
Много от храните в традиционната китайска медицина имат функцията на лекарства. За изчистване на токсините се смята за много ефикасно бананите, черната соя, яйченият белтък, сладководните миди, краставиците, черните фурми, смокините, медът, оцетът, алабашът, сусамовото масло. Храни които подпомагат храносмилането са: ябълките, хмелът, женшенът, зеленият и червен пипер, индийското орехче, босилекът, ананас, сливите, доматите. Като болкоуспокояващи се препоръчват: медът, ментата, тиквата и тютюнът (налаган външно). За подобрение на зрението помагат много сладководните миди, сепията, дивата тиква.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“