БЕЗСМЪРТИЕ ЗА ГОСПОДАРИТЕ…

Наскоро журналиста Тома Томов при гостуването си в предаването „Лице в лице” на Цветанка Ризова, при анализа си на политическата обстановка по света акцентира за случващото се в световните научни лаборатории, а не това на политическата сцена. Защото именно откритията в тях ще определят бъдещето ни. Дори спомена, че в близките години границите на живота ще надхвърлят драстично сегашните. Бях удоволетворен да видя ококорената от почуда физиономиа на „умното Барби” на БТВ, което може да послужи след изрусяване за поредното им интелектуално съкровище, разбира се след Гала.
Както съобщава World News Daily Report, 99-годишният американски милиардер Дейвид Рокфелер за ШЕСТИ път е претърпял успешно трансплантация на сърцето. Операцията е продължила шест часа, отбелязва изданието. Тя се е състояла в имението на бизнесмена в Ню Йорк.За първи път Рокфелер претърпява процедурата през 1976 година, след автомобилна катастрофа. Той дори позволил на журналисти да му зададат няколко въпроса 36 часа след интервенцията. „Всеки път, когато получавам ново сърце, сякаш полъхът на живота за завръща в моето тяло. Чувствам заряд на енергия и живот”, казал Рокфелер.
Съвсем скоро подобни, но все пак рисковани интервенции ще се превърнат в пълен анахронизъм, но не за сегашните милиардери, а за бъдещите им наследници. И то благодарение на постиженията в генното инженерство. Според учените сладководният полип Хидра Магнипапилата може да живее почти вечно, а някои видове от него засилват безсмъртието си с напредване на възрастта. Този полип представлява микроскопично водно животно, което има тяло подобно на тръба с пипала, уста и лепкаво краче. Изследванията на учените са доказали, че процесът на остаряване почти не засяга този организъм в естествената му среда, а в лабораторни условия, този полип става безсмъртен. Един от ръководителите на изследването доктор Оуен Джоунс разкрива, че лабораторните данни са показали, че дори след 1400 години при непроменени условия част от тези организми ще бъдат още живи. Рекомбинирането на гените е вече рутинна операция и въпрос на оборудване и технология.
Китайските учени, представили неотдавна проект за „най-голямата фабрика за клониране“ заявиха готовност да клонират и хора. Единственото препятствие според тях е обществената реакция. За мащабните планове в областта на клонирането разказва изпълнителният директор на бъдещата фабрика Boyalife Group – Сю Сяочън. Според него, предприятието ще започне работа след около 6 месеца, като според плановете до 2020 година би трябвало да се постигне обем на „производство“ от около 1 милион клонирани крави за година. В перспектива, „фабриката“ ще се занимава и с клонирането на състезателни коне и полицейски кучета със специални способности (повишено обоняние и сила). Както споменава Сяочън, друга сфера на интересите на компанията се явява клонирането на примати за медицински опити. Именно затова изявлението, че са готови и за клониране на хора звучи логично. „Вече имаме технологията. Ако има официално разрешение не мисля, че има някой друг, който може да се справи по-добре“, коментира Сяочън относно клонирането на хора. Все пак директорът на Boyalife Group стеснително заявява, че засега не са правени никакви опити в областта на човешкото клониране.
Стареенето е генно обусловен процес, който трябва да ни убие след определен период от време. Процесът на естествения отбор изисква смяната на поколенията. Поколение, което откаже да си отиде ще създаде сериозен проблем. За това всички ние имаме ген, който тиктака като часовник до сакралния момент на смъртта. Този ген вече може да бъде поправен, или подменен, което теоретично и вече практически е възможно. Но, трябва ли това да бъде позволено? Масовото прилагане на тази техника би довело да свърхнаселеност на планетата. Ако милиарди хора биха живяли стотици години, това би довело до още по-бързо изчерпване ресурсите на планетата. Вече се водят дори теоретично дискусии за това, че подложените на подобна манипулация следва да се съгласят да останат безплодни.
На всички ни е ясно, че искаме, или не, тези техники ще бъдат използвани. Богатите и политическия елит при всички случаи ще искат да се възползват от преимуществата на привилигерованото си положение. Именно те бяха първите, присадили си маймунски жлези и периодично подменящи с млада кръв натровеното си кръвообръщение. Осъзнавайки какво богатство могат да натрупат, подобно на колегите си пластични хирурзи, генните инженери ще построят клиники в бедните страни, които ще откажат забраната на процедурата в правови държави, като по този начин биха дали мощен тласък на икономиките си. Следователно въпрос на време е да се появи елит от дълголетници, членовете на който ще са не само свърхбогати, но и далеч по-интелигентни, здрави и красиви. Човешкия род е на път да се раздели на две ясно очертани групи – генно променени хора, срещу останалите! Членовете на изключително затворения елитен клуб на генно усъвършенстваните ще им дава огромни привилегии. Съвсем преднамерено ще продължат да се обвързват само с хора от собствения си вид, което ще е класова полярязиция от съвсем нов вид.
Противниците на този процес вече вадят плашилото на нацистката евгеника, защото в морално отношение няма съществена разлика между тях. Например премахването на гени, пораждащи наследтвени болести и недъгавост, означава ли че хора с подобни проблеми са непълноценни? А подръжниците на „прогреса” се оправдават, че винаги ще се намерят хора, които да злоупотребят с мотивирината употреба на генните техники. Та нали с всяка техника би могло да се злоупотреби, като се започне от битовата техника и се стигне да космическите ракети, които имат военните си прототипи. От това  следва ли, че трябва да бъдат забранени?
Постепенно трябва да привикнем с мисълта, че Бил Гейтс ІІ, Рокфелер V, Ротшилд ІХ, кралските особи, че и новото поколение родни олигарси ще диктуват живота на  следващите поколения, запазващи в рамките на „златния милиард” обслужващия си персонал.
Освен, АКО бъдат усмъртени в зародиш, а не обезсмъртени…

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ
Djani.blog.bg