Справедливост! За първи път група спечели българския X Factor

Обществена тайна в България е, че повечето реалити формати по телевизионния екран за нагласени. Визуалната медия отдавна е спряла да служи на народа и се подчинява на нечии интерес. Нашенецът отдавана не подлага на съмнение, че победите се продават скришом под масата или предварително се обещават на някой член от „голямото медийно семейство“.
Всички сме свикнали да гледаме „екранната мафия“, чийто вече до болка познати муцуни, виждаме целогодишно по националния ефир. В един момент дори спряхме да се питаме защо, понеже разбрахме, че там връзките са по-здрави и от стомана. Затова, подобно за зомбита с изцяло промит мозък, примирено наблюдаваме каналите по плоския екран. Не очакваме промяна, поне не и в близкото бъдеще, след като знаем, че едни и същи пари се въртят от шепа хора, завзели масмедията.
От друга страна обаче, все още таим надежда, че в определени отношения можем да променим нещата. Не, няма как да изменим цялостната картина, но имаме възможността да наклоним везните когато ни дадат шанс. Нищо, че междувременно въпросните хора пак ни обират и трупат състояние на наш гръб, важното е че макар и да си плащаме за така наречения зрителски вот, изразяваме мнението си, за което иначе никой в нашата държава не пита.
Един такъв реалити формат, който цялата страна чака с нетърпение, е добилия световна популярност и успех X Factor. През цялото предаване (подобно на всички останали) се пропагандира идеята, че публиката избира своя победител. Междувременно, докато ние уж усърдно градим впечатления, „многоуважаваното“ жури, наброяващо около шест души, въртящи се през сезон, през цялото време се опитва да замъгли нашата преценка, бутайки своите фаворити. 
Тази година не направи изключение. Познатите ни Любо, Саня, Криско и Заки за сетен път седнаха на столовете пред сцената и започнаха с манипулациите над зрителя и оправдания за случващото се в музикалното предаване.
Всъщност тази година със сигурност беше най-слабия сезон на шоуто, което накара иначе страстните фенове да се откажат от следенето му. Още в първите етапи на формата стана ясно, че зрителския вот и мнение не са от голямо значение, когато от сцената си тръгнаха едни от най-талантливите и гласовити участници, сочени от публиката за безспорни финалисти. Последваха нови покани за усърдно гласуване, за да се избегнат подобни нелепи ситуации, но небивалиците останаха почти до края. Ясно личеше как менторите симпатизират повече на определени претенденти и ги бутат напред. 
Още преди началото на големите концерти Саня Армутлиева наруши правилата като обяви четири претендентки, които ще бъдат в отбора на момичетата, при положение, че имаше право само на три. Единствено тя се оказа ментор с повече участници, което костваше мечтите на двама музикални състезатели още на първите елиминации, разбира се „съвсем случайно“ не от нейния отбор. Всъщност отборът на Саня съмнително остана непокътнат до самия полуфинал. Но очевидно не се намери никой зад кулисите, който да й помогне с безочието, оставяйки нейните момичета изцяло да завземат финала и в крайна сметка публиката изви ръцете на „майката“ на „Вирджиния Рекърдс“. До заветната битка стигнаха Йоана, Ева и пловдивската група “4 Magic”.
Четирите момичета от квартета блеснаха още на кастингите с безупречните си изпълнения, каращи всеки слушател да настръхва от глава до пети. В първите недели на излъчването обаче, като че ли предаването разклати групата и успя някак да развали магията на техните изпълнения, което сериозно притесни публиката. Но хората не спряха да вярват в пловдивчанките и ги подкрепяха през цялото им музикално приключение до самият му край.
Елия Тодорова, Никол Канева, Валентина Николова и Елеонора Иванова, по-известни като “4 Magic” спечелиха хорските сърца и завоюваха първото място в предаването, което е абсолютен прецедент в историята на българския X Factor. До този момент не е имало група победител.
Лесно е човек да обикне 4-те сладурани от групата, не само заради факта че са само на по 14 години или че изглеждат добре, но и защото талантът им е безкомпромисен. Те са група едва от три години, но пеят изключително професионално, в абсолютна симбиоза, което е висш пилотаж, на които малцина са способни.
Да пееш в група не е никак лесно, да умееш да подкрепяш и допълваш вокално съотборниците си без да се открояваш, опитвайки се да блеснеш над тях. Групата е добре сработена машина, в която всеки има своето място и функционира правилно когато гласовете са разпределени правилно. Малко хора си дават действителна сметка колко усилия са нужни, за да звучат всички като един и какво изпитание е да се пее на четириглас.

Именно това показаха момичетата от “4 Magic” – желязна дисциплина, усърдна работа и завидна сплотеност, наред с невероятни изпълнения на едни от най-емблематичните песни сътворени някога.
Специфичното за победителките е, че на няколко пъти в предаването те демонстрираха и любовта си към българския фолклор. Невероятно е да видиш и чуеш четири деца, които се изправят на голямата сцена и в ожесточената битка залагат не на Бионсе или Бритни, а на народните песни, връщайки ни към нашите корени и традиции. Тези момичета успяха да ни припомнят ценностите, които постепенно забравихме и изгубихме, поробени от чуждестранното. Песни като „Зайди, зайди“ и „Вечеряй, Радо“ , изпети от гласът на бъдещето, добиха съвсем ново измерение, просълзявайки старото поколение и приковаващо вниманието на новото. Изпълненията им накараха световните музикални тенденции да избледнеят и разкриха неповторимото богатство на нашенското. Показаха защо песни за „базуки“ и „антилопи“ звучат смешно и абсурдно, като поне за малко българинът си даде реална сметка за осакатения музикален пазар в страната ни.
Дано обаче проклятието на българската версия на този музикален формат не застигне победителките от тазгодишния сезон. Защото с времето зрителят се убеди в още една проста истина, а именно че първото място в X Factor е прокълнато. Единствената реализирана изпълнителка, спечелила шоуто, и до днес си остава необяснимо лансираната Жана Бергендорф, която в крайна сметка успя сама да провали кариерата си.
Всеки друг музикален първенец потъна в забрава, без продукция, без слава, без изяви… Сега само си спомняме имената на кипърката Християна Лоизу и Славин Славчев, чудейки се какво всъщност се случва с тях. По българските музикални канали се въртят песни на участници стигнали до второ, трето или четвърто място, които уж не са били достатъчно харесвани от публиката, за да спечелят, но междувременно не слизат от екран.
Тук отново стигаме до решенията на медийната мафия, които въпреки преценката на зрителя, избират кой трябва да просперира и кой не. Излиза, че народът е необходим когато трябва да разтвори кесията с пари, за да гласува неуморно, а после мнението му е без значение. Така е… докато сме необходими – сме важни.
Но нека X Factor знае, че не напразно плащаме за своя глас и подкрепяме своите фаворити! Днес “4 Magic” са нашите избраници и именно техния глас искаме да чуваме!

Стискаме палци да не съсипят бъдещето на тези изключително талантливи деца, иначе в противен случай ще покажат защо понякога в България е напразно да мечтаеш.

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“