Ще запеем ли всички „Чае шукарие“? (2)

Продължение от миналия брой

За да е пълна тази прекрасна социална идилия, всеки месец са “компенсирани” с увеличаваща се доза джобни пари под форма на майчински, социални помощи и социални пенсии, без ден трудов стаж. От джоба на данъкоплатците, каквито те не са.
Веднага след 10-ти ноември, една сравнително не малка маса от тези етнос наводни Европа и западните демократи в един момент се видяха в чудо, какво да правят с тях. И измислиха! Срещу една сравнително малка част от разноските, с които биха ги издържали, ако решат да ги оставят в техните страни, решиха да финансират т.н. „Правозащитни организации”, на които се отпускат средства да ги защитават и по-този начин да направят оставането им по родните места по-изгодно, отколкото да крадат и просят на Запад и да пълнят местните затвори. С парите, отпуснати от Западна Европа и Америка, функционерите им си определят заплати въз основа на стандарта в развитите страни и по този начин „усвояват” средствата. А тъй като за бурно нарастващото „малцинство” следва нещо да направят, те винаги ги защитават, когато последните извършват противозаконни криминални действия. Но за тази защита „от горе”, трябва да се плати. Как? Много просто – с единствено стойностното, което притежават – гласът си по време на избори. Тогава, те стават любим електорат на БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ и всякакви други, без крайно националистичните партии.
И накрая личните ми впечатления. Цели 32 години съм работил в полицията – по криминална и икономическа линия. Тогава, повечето от тях работеха. Но независимо, че циганите представляваха около 10 % от населението, извършваха както и сега преобладаващата част от битовите престъпления, основно кражби и измами, но и грабежи и убийства. Не рядко с особена жестокост. Винаги ще помня убийството през 1993 г. на 80 годишния дядо Митьо „Джамбаза”, в едно почти обезлюдено село, каквито са повечето в страната. Без да го познават, подведени от прякора му, и от това че навремето е изкупувал животни, яйца и вълна за кооперацията, няколко цигани го нападат сред нощ. Пребиват го от бой, за да извади скрити пари, или дори злато. Разярени от отричането да има пари го връзват за една греда, и го въртят с почивки „на шиш” над запаления огън. Накрая го убиват. Няма да забравя начупеното му и обгорено тяло и ужаса в предсмъртната му гримаса. А плячката им – банкнота от 5 прокъсани лева и половин 10 литрова туба с ракия.  Да не говорим за плячкосването на изоставените селски домове, кражбите на добитък и оскъдната реколта от дворовете на останалите все още на село старци. А това също е една от причините за окаяното състояние на селското ни стопанство. Но има и друго, и това е не по-малко важно.
Един изключително интересен и важен момент – няма чисти цигани и те го знаят! Това е обяснимо, защото от векове живеем заедно. Почти всички са омесени, главно с българи, но естествено имат гени и от другите етноси. Особено валидно при гастролиращите из Европа проститутки. От пет деца, родени в едно семейство, поне едно има баща българин, като това се знае в семейството. Често са две или три. Тези деца обикновено са наричани „катъри”. Или пък циганите казват за него – „то е крадено”. Майката го е „откраднала”, като е „спала” с българин, за предпочитане по-светъл, най-добре рус и синеок. Съпругът циганин, или юридическият баща знае обстоятелствата и признава „катъра”, „краденото” за свое. Нищо лошо за многодетното циганско семейство. Това е тяхната представа за семейство и деца. Като срещнете циганин, или циганка на ваша възраст да знаете: няма гаранция, че не са ви деца, братя, сестри, братовчеди и пр. Те може да са ваша кръв. Хубавите циганки в селото, или махалата обезателно са любовници, или имат системни сексуални връзки с местните богаташи, кметове и други влиятелни лица – българи. Тези връзки са меркантилни, известни са в селото. И на бял свят се появяват поредните „катъри” или „крадени”. И обратно, богатият циганин търси и намира за любовници българки. Пак с меркантилна цел. Резултатът в демографски смисъл е същият – но по-често детето е изоставено за осиновяване, или наричано „циганин”. Тези проблеми на протичащо от векове смесване не са разбрани от българските общественици и политици, дори изследователи, защото те отиват при циганина с въпросник, и я стоят един ден, я не. Така нищо не се научава. Никой няма да ти се изповяда.
Циганският проблем става „страшен проблем”, защото има хора, които печелят от неговата „страхотност” и поощряват крайните елементи сред тях. Настанили са се навсякъде – по министерства, в народното събрание, местната власт и непрекъснато усложняват нещата. Намесват се партиите. И парите. Търсиш ли проблем – в дъното са парите или властта! Твърди се, че циганите са непоправими. Не е вярно. Съвременното общество по принцип притежава средства да промени начина на живот на всеки етнос и да го социализира, а от там да измени в положителна посока и неговите нравственост, психични особености и поведение. За това има достатъчно красноречиви примери. Например в САЩ по отношение на негрите и индианците, както и в други многонационални държави. Днешния глобализиран свят е огромен котел, в който се смесват етноси и народи и „чистата раса” отдавна е блян на безумци.

ПОСЛЕСЛОВ
Когато един народ изчезва поради собствения си егоизъм, няма нищо по-естествено от това, той да изчезне. Когато и последния негов представител се прехвърли в по-добрия свят, ще отстъпи място на по-плодовитите народи. Жалко наистина. Защото заедно с него ще изчезне и културата му и националното му своеобразие. Реваншистките тенденции напълно се обезсмислят от самата природа. Не може да се върви срещу естественото развитие на нещата. Деца се раждат достатъчно и дори в излишък в т.н. страни от Третия свят. Докато в егоистичната и застаряваща Европа – все по-малко. Като че ли някаква висша и справедлива сила идва да сложи ред в нещата, макар че разумните човешки възможности могат да и се противопоставят.

Светослав Атаджанов
djani.blog.bg
за в. „България СЕГА“