Двама различни, но еднакви: Губернаторът и Боди-билдър, "Мистър Вселена" и кинозвезда Арнолд Шварценегер и 104-годишният мъдрец Андрей Ворон Ви съветват едно и също: "Не яжте месо"!

„Месото влияе отрицателно на здравето у човека – е основната реплика на Шварценегер в един от поредните филми, които снимат с популярния кинорежисьор Джеймс Камерън, пропагандиращи вегетериянството. – Има много силни и здрави мъже, които се занимават с боди-билдинг, и които не вкусват месо. Човек може да получи необходимите му белтъчини от растителните продукти.“
Тези думи на човек, който е бил професионален културист, получил признанието “Мистър Вселена” още на 20 години, холивудска звезда, познат на цял свят с култовите си роли в продукции като трилогията „Терминатор“, „Хищникът“, „Денят на Страшния съд“,  „Истински лъжи“, „Зов за завръщане“, „Коледата невъзможна“, „Джуниър“… изглеждат странни, но истината е тази, че Арнолд залага своя авторитет и популярност в благородно дело – да спаси милиони хора от пристрастяване, което води по лош път човешкия живот
Режисьорът  Джеймс Камерън е още по-категоричен:
„За да промениш живота си към по-доброто е по-евтино отколкото обратното – казва той, – не ти трябват заеми, инвестиции, проекти, нови енергии. Стига ти само едно – да се откажеш от месото.“
Шварценегер беше губернатор на Калифорния /нарекоха го “Калифорнатор” – по инерция от филма Терминатор/ в два мандата – от 2003 до 2011 г. Беше и бизнесмен, предприемач, инвеститор, спечели седем пъти титлата “Мистър Олимпия”… и през всичкото това време той пишеше статии, книги, в които отстояваше своето верую – че човек поразява собственото си тяло като се храни с нечии други тела…
Коренно различен е животът и съдбата на Андрей Ворон – украинец роден в Закарпатието. Той завършва Семинария, но въпреки това не е от най-смирените вярващи и два пъти попада в затвора. Първият път за побой над унгарски полицай, който се гаврел с момиче, след това – като човек, който не се подчинява на колхозните правила.
Животът му, обаче, постепенно се променя, мъдростта и смирението постепенно го правят друг човек и той започва да живее така, както неговият разум и опит му диктуват. Доживява до 104 години – и то със здраво тяло и здрав дух, А кристално ясният му ум е най-голямото богатство. Той му дава възможност да анализира цялата лаборатория, в която е превърнал своя дух и тяло и да отдели и предложи на хората продукт, понякога по-чист и сигурен от днешните компютърни диагнози.
Украинският писател и публицист Мирослав Дочинца подредил ръкописите, които мъдрият старец с голяма прилежност изписвал и ги издал. Скоро книгата става бестселър.
Ето и някои от съветите на Андрей Ворон:
– Пийте чиста вода, когато имате възможност, без да дочакате да ожаднеете. Това е първото лекарство. Където и да ме водеше съдбата, винаги търсех кладенец или извор. Не пийте сладка и солена (минерална) вода от бутилки. Първата разяжда черния дроб, втората – запушва съдовете.
– Всеки ден на трапезата си трябва да имате зеленчуци. Пълноценни и хранителни са онези, които са пълни със слънце. На първо място е цвеклото; няма на земята по-добра храна. Следват го фасулът, тиквата, ягодите, морковите, доматите, чушките, спанакът, салатите, ябълките, гроздето, сливите.
– Ако решите да откажете месото –  започнете да го ядете все по-рядко. Не яжте свинско месо; не един човек то е изпратило на оня свят.
– Лоша храна са колбасите, пържените картофи, бисквитите, сладкишите, консервите. Моята храна са зърнените храни, фасулът, зелените зеленчуци. Когато един хищник се е наял с месо, той става ленив. А конят яде овес и всеки ден тегли яко каруцата. Слонът се храни само с растителна храна, но е най-могъщият…
– Яжте по няколко лъжички храна, но начесто. За да ям по-малко, пия много вода, ям груба храна и сурови зеленчуци. От вечерта в четвъртък до вечерта в петък нищо не ям, пия само вода.
– Месото внася  в тялото ни проклятието на убитото живо същество. Колкото повече го поемате – толкова по-близко то стига до  Вас.
–  Човек може да  се спаси от най-тежки болести като премине на вегетериянска храна.
– Постенето е най-голямата благодат. Нищо друго не ме прави по-силен и по-млад от постенето. Костите ми стават леки, като на птиците. А сърцето ми – весело, като у младо момче. С всяко постене аз се подмладявам с няколко години.
– Добре е на обяд да дремнете половин час, за да може кръвта да освежи главата и лицето. Лошо се спи след нахранване, защото тогава кръвта се сгъстява и мазнините се отлагат на съдовете.
–  Вашият най-добър приятел е орехът. Той подхранва най-силно  човешкия мозък. Ако го приемате и с мед – Вие сте открили разковничето на здравата сила.
–  Най-доброто лечение за тялото и душата е пост, молитва и физическата работа.
–  Не преяждайте. С шепа плодове и чаша вино римските легиони  тичали с пълно бойно снаряжение  20 километра, атакували противника и се сражавали часове наред. А от лакомията и разврата Римската империя загива.
– Ако сте уморени, чувствате слабост, просто оставете организма да си отдъхне. И нека храната Ви стане най-простата. Яжте само едно блюдо на ден. На следващия ден – друго блюдо. И така – цялата седмица.
– Искате ли дълго да сте млад и да живеете дълго? Определете си по един ден за орехо-ябълкова диета Консумирайте ги разделно – за да бъде стомахът Ви постоянно зает.
– За да се спасите от простуда и последствията от нея – не се  мийте с гореща вода, ходете бос по изсипана на пода царевица, яжте орехи, чесън, лук и спете много.
– Когато дойде сезонът на ягодите и другите подобни плодове – съсредоточете се главно към тях – от малката черешка до тежката диня…
С особено внимание се коментират тезите на Андрей Ворон за поста и вегетериянството, които съвпадат напълно с тези на Арнолд Шварценегер, в чиито познания в тази област едва ли някой може да се усъмни. В потвърждение на предположенията се появяват  и други ярки доказателства. В подножията на Хималаите живеят племена, които в продължение на 120 дни /4 месеца/ нищо не ядат, само пият единствено собственоръчно направена напитка от сушени плодове и зеленчуци. Всички спазват стриктно поста и мнозина достигат до 150-160 години. При това – бодро и с добро настроение.

Климент Величков
“България СЕГА”,
Чикаго

предишна статияВаня Велкова: българският дух е жив
Следваща статияФеноменалният маестро Йордан Камджалов
Колумнист ("Спорт"/"Българският Чикаго"/ "Българските САЩ"/ "Българи в транспорта") - в. "България СЕГА". Един от най-популярните български спортни журналисти. Бил е зам. главен редактор на ежеседмичника "Старт" и "Спорт", главен редактор на в. "България", в. "България 21ви век", в. "Старт БГ" и в. "Български Хоризонт". Присъствал е на 7 олимпиади, осем турнири от Големия Шлем в Уимбълдън, множество световни първенства по вдигане на тежести, волейбол, гимнастика и др. Автор е на няколко книги измежду които: "Български щрихи в Американски пейзаж”, "Чикаго - българският град" и "Стоичков Оле".