Обратите на живота

Промяната, колебливостта, непостоянството са типични човешки чувства. За нас хората, превратностите в живота са ежедневие. Ние живеем в страх от неизвестното бъдеще. Днес си беден, утре си богат. Щастлив си, а после си нещастен. Понякога си болен, а след това си здрав. А сред тези обрати – един постоянен страх. Да не загубиш работата си, семейството си. Да не се разболееш от рак или друга страшна болест. Понякога си влизаме в нашия си филм, а и най-често сме главните герои в него. Понякога се страхуваме, че сме живи. Не се тревожете – богатите хора живеят с един страх повече от нас – да не загубят богатствата си и да станат като нас. Вместо да се вайкаме и чудим, по-добре да изградим силно гражданско общество, което да контролира  властимащите. За да не допускат грешки в икономическото ни развитие.
Но да се върнем отново на обратите в живота. Всеки от нас идва на този свят и поема живота си в определена посока. Преминава през детството, училище, среща се с партньор, създава семейство, търси подходяща работа. И тези събития са сапътсвани от различни обрати. Не винаги ние имаме някакъв контрол над тях. Това ни кара да изпитваме страх. Много често си задаваме въпроса: Какво ще стане с мен след една, а след пет години? И така започваме да изпитваме страх от бъдещето си. В него е основният стах – от неизвестното. Много хора живеят в страх, от нещо неопределено, което би могло да им се случи.
Много често внезапните обрати ни карат да се страхуваме за бъдещето, да кътаме пари за черни дни. Така се лишаваме от много удоволствия, защото си мислим, че би могло да ни се случи нещо лошо. Да се разболеем, да се срине икономическото ни положение, да останем без работа, да фалираме. Именно този страх ни спира да поемем рискове, да започнем нещо ново, да направим промяна.
Но никога не забравяйте, че зад другата страна на страха, е свободата. Докато бягаме от страха – той ще ни преследва. Изправете се срещу страха. Разберете какво точно ви плаши. Повярвайте си и мислете, че в най-безнадеждният момент, вие може да се справите.
Обрати в живота винаги ще има. Днес сме долу – утре горе стълбицата наречена живот.
Научете се: Всеки ден поемайте малки рискове. Има само един провал – да не ОПИТАТЕ. Научете се да казвате това което мислите. Да не го таите в себе си, от срах – да не обидите човека до вас, работодателя си или приятелите си. Научете се да приемате неизбежното. Не можете да предвидите всичко и да вземете мерки срещо всички лоши събития. Приемете бъдещето си и обратите които ви очакват, като нещо различно. Нещо което не сте правили, което ви предстои – като филм на бъдещето – красив и цветен. В него вие сте главният герой и в него ще участват всички любими ваши хора.
Живей тук и сега! Не се страхувайте от обратите на живота. Освободете се от вътрешните си страхове и приемете нещата такива каквито са.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“