Български традиции: БОГОЯВЛЕНИЕ, ЙОРДАНОВ ДЕН

Нощта срещу Богоявление е една от най-магическите нощи на годината. На този ден се извършва освещаване на водата. Това е свързано с легендата за Йоан Кръстител, който е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. След службата в църквата, свещеникът хвърля кръста във водата, а ергените го изваждат.
Този празник води началото си още преди Христа. Свързан е с вярата в магическата сила на водата, в нейната способност да помни. Паметта на водата е много старо българско знание. Старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва да чува и да сбъдва. В нощта срещу Богоявление се нарича също и Водици или Водокръщи.
На 5-ти януари налейте вода в едно котле (може и в малка тенджера или чаша). Съдът да не е пластмасов. Изнесете водата на двора или на перваза на прозореца. Хванете съда с две ръце и притихнете малко с водата си – оставете я да ви усети. Поздравете я и кажете името си на глас – тя вече ви познава, тя е вашата вода. Нека водата остане за няколко часа под небето. Точно преди полунощ излезте при нея. Хванете съда с две ръце и си пожелайте нещо много важно за вас – изречете го на глас, пред водата. Кажете: Реченото ми да бъде сторено. Покрийте водата с чиста кърпа и се приберете у дома. Когато се събудите на 6-ти Януари, идете до водата си и си измийте очите. Благодарете на водата си и я внесете у дома. Можете да пиете водата и да ръсите дома си за здраве.
Дали тази магия на дедите ни ще заработи за вас зависи от силата и вашият кураж, а и от връзката с предците ви. И не забравяйте, че както малкото дете вярва в приказки и с лекота би извършило тази магия – повярвайте и вие и нека: РЕЧЕНОТО ТАЗИ НОЩ, ДА БЪДЕ СТОРЕНО.
Българският народ е бил изключително мистичен народ. За съжаление този мистицизъм е изчезнал. Ние станахме много меркантилни, позабравихме българските традиции. Хора, които почитат традициите все пак има. В тези домове има любов и благоденствие, тези хора са много добри и на тях по-често им се усмихва щастието. Защото те почитат Бога и нашите български традиции.

ИВАНОВДЕН
На 7-ми  януари Православната Църква отбелязва празничен ден на Йоан Кръстител или Ивановден. Той е наричан Предтеча, защото  предрича идването на Христос на земята. Св.Йоан е проповядвал, че е изпратен от Бог да подготви пътя за идването на Христос. Като символ на пречистване от греховете, Йоан кръщавал покаелите се с вода от река Йордан.
Ивановден е празник на кумството и побратимството. Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената от предният ден вода. Определено къпането на Йордановден (6-ти януари)  продължава и на Ивановден. Много е важно на този ден кумовете да „къпят” младоженците, които са сключили брак предната година, това е особен обред за защита и благоденствие на младото семейство. На този ден младите ергени „къпят”момите, които им харесват и именниците. Този обичаи има произход за нас още в древността от Централна Азия запазен е в автентичен вид в Поволожието след приемане на Исляма. На Ивановден кукерите обикалят в дружинки и гонят злото и негативността, този обичай е съхранен и до наши дни от тракийско време.
Трапезата на този ден е богата, включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, ребра със кисело зеле. Поличбата на този ден е, че ако има голям сняг, посевите няма да измръзнат и ще има добра реколта, а и достатъчно вода за лятната суша.
Българинът е мистичен човек и живее на мистично място. Много трайно са свързани нашите обреди със  водата. Наричането на водата за късмет на Йордановден и изпита на Ивановден, пречиства духа ни така, както никой друг не може да го стори. Наричането на водата е само наш обред и го няма в други народни обреди.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“