БИБЛИЯТА – в битката срещу духовното зло

Библията – първата печатна книга, е дело на великия изобретател на печатната преса Йохан Гутенберг, отворил нова необятна за прогреса на човечеството аутострада – печатното слово. През 1455 година, точно преди 571 години в Майнц, Германия, той отпечатва Божието слово на немски език. В наше време то е отпечатано, или се подготвя отпечатването му на 6 900-те езика, които съществуват сега на Земята със своята писменост. 1/3 от тях вече имат Библията в своята духовна и културна среда, във втората третина се извършва превода, а в третата преводът върви паралелно със завършването на етапа за окончателно формиране на писмеността у съответния език. И така Библията ще бъде за всички, във всеки език…
Божието слово, което днешната човешка цивилизация черпи от Библията, е в основата на духа и законите на онези общества, които изведоха и  извеждат света към по-добър живот и спасението от човешкото грехопадение, единствената предпоставка за вечен живот.
Библията ни учи, че сред нас са хората, които хвърлят семена в браздите и от него правят хляба, с който се храним. И светът трябва да знае техните имена и да вижда добрините им, а не да живее в блатото на злото – в онази отровна смес от писания, филми, творения възпяващи жестокостта и омраза, които сатаната ни поднася чрез своите слуги, оковани във веригите му, сплетени от грях и престъпления… които се показват денонощно по филми и медии…
Нека да са нашият пример хората, които с живота и делата си, доказват, че човек е създаден от ръката на Бога и носи частица от Божествената същност на всичко около нас…
Но дойдоха дни, в които сатанинското започва да взима превес… И страшното е, че докато векове наред убийствата и грабежите са били „специалитет”  само на белязани от сатанизма загубени души, днес дяволът подменя с отрова разума в главите на много и много доскоро напълно нормални и добри хора… Дори чисти и безгрешни деца се превръщат в убийци или стават жертви на престъпници.
Светът днес живее под сянката на парите и оръжието и като че няма сила, която да го спре от алчността и грабежа, и още по-често – от отчаянието, което кара нещастните и обезверени хора да пропадат в ада, да се впуснат в грехове и престъпления вместо да прегърнат Вярата в Бога…
От тях се учат младите и незрели главици на децата, които попиват злокобните послания на търговците на грехове и смърт.
В един от Библейските псалми четем, че блажен е оня човек, който не се събира с нечестивци, не върви по пътя в бъдещето си с грешници, „ … а в закона на Господа е волята му, и върху Неговия закон той размишлява денем и нощем”
За Библията се казва: „Да не се отделя от устата ти тая Книга на закона, но се поучавай от нея дене и ноще, за да изпълняваш всичко, написано в нея. Тогава ти ще имаш сполука в пътищата си и ще постъпваш благоразумно.”
В Библията  пише, че човек трябва да бъде твърд и храбър и да не се страхува, защото „… Господ Бог е с тебе навред, където и да идеш”. И още: „Защото Господ знае пътя на праведните, а пътя на нечестивците ще погине”.
Какво сториха неотдавна християните от Латинска Америка. В Доминиканската република и в някои други страни на юг от нас, върви с успех апела „Замени оръжието в твоя дом за Библия”. Посочва се, че всяко едно от наличните оръжия е убило или ранило поне един човек. Библията не само, че не убива, но и учи хората да не убиват, да бъдат добри едни към други.
Тайванска Библия„Оръжието носи смърт, Библията носи живот. И Библията е толкова мощна, че човек може да я използва като оръжие – оръжие, което дава живот в изобилие, прониква в най-дълбоката същност на човека и променя живота”, пише в манифеста на тази хуманна акция. И още: „Силата на Божието Слово и свидетелствата на хората, чийто живот е бил променен под негово въздействие, е гаранция, че мнозина ще приемат предизвикателството и ще разменят своите оръжия за Библии”.
Ако не се учим от Библията, от Словото Господне ще продължаваме  да се ограбваме и избиваме едни други. И пиша това с болка на сърце, но и с вярата, че ще надвием, всеки най-напред у себе си, смъртната зараза от сатаната! Ще бъдем и един ден събрани всички заедно около Божието Слово. И Бог и Иисус – Спасителят наш, ще станат отново избавителите наши, а Библията  е нашето оръжие – непобедимо!
В Ефесяни 6:10-12 се казва: „Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на сатаната. Защото нашата борба не е срещу плът и кръв, но срещу властителите, срещу силите на нечестието в небесните места”!
Най-голямата битка, която трябва да извоюва човечеството, е битката срещу духовното зло по света, а тя може да се спечели само с духовно оръжие.

Климент ВЕЛИЧКОВ
в. “България СЕГА”