Спортният път на Саркис Ованесян, или как спортните звезди стигнаха върхове!

Саркис Ованесян е онова здраво и изключително надарено със спортни качества момче, което показва за пръв път в родното си Хасково изключителната си любов и вярност към спорта. И особено към баскетбола. Той празнува осмият си рожден ден в спортната зала сред възторжените малки и големи почитатели на великолепния детски баскетболен отбор “Червено знаме” – Хасково! Това е неговия достоен и многозначителен старт в нашия спортен свят!

През 1950 годна семейството  му се премества в Пловдив и тук талантът му спомага първоначално на “Динамо”, след това и на “Локомотив” Пловдив да се наложат над всички юношески отбори, включително и над софийските “грандове” и да станат шампиони на България.

От 1956-та до 1958-та, като военнослужещ, играе в ДНА-Пловдив и спазва традицията – където играе, там стават и шампиони. Пловдивският армейски отбор също се качва – и то два пъти, на най-високото стъпало на спортния успех – това на победителите.

Идва ред да направи и някой студентски тим шампион. Ованесян завършва висшето си образование и като инженер-агроном и  два пъти е общостудентски първенец на България.

След това се връща да живее и работи в родния си град, Хасково. Баскетбол играе в добре познатия на времето си хасковски отбор “Димитър Канев”, който е член на елитната “А” група на България. Става капитан и води отбора в много престижни вътрешни и международни срещи, включително и при спечелването на бронзовите медали за Купата на България.

От 1956 година Ованесян е вече баскетболен съдия – естествено е да бъде още… и още… на баскетболния терен, между двата горещи коша… Неизброими са, вероятно, мачовете, които е ръководил в България и по други страни и континенти.

25 години Саркис Ованесян е председател на съдийската колегия в българския баскетбол, от 5 години е почетен председател. Той е и един от най-добрите инструктори – учителите на младите съдии (сигурен съм – и на състезатели) по баскетбол в България и по света… Също така е предавал на поколенията и своето майсторство в професията си. Общо 35 години  работи в аграрния сектор на страната ни и чужбина, като 5 години е най-авторитетния специалист по селско стопанство в Гвинея. Други 5 години той е и директор на нашия Център за обучение на специалисти. Управител е и на международната фирма “Хай”, базирана в Пловдив.

Това са фактите от биографията на един изключително отдаден на спорта, но и на своята професия, състезател и спортист. Една биография, която е пример за поколенията!

Клмент ВЕЛИЧКОВ
В. “България СЕГА”