Опознай себе си, за да успееш

Умът поражда мисли, които могат да бъдат положителни или отрицателни. Винаги имаме избор как искаме да мислим. Някои хора са винаги уверени и отстояват правата си. Увереният човек познава добре себе си и цени способностите си, притежава добро самочувствие. Уверените хора имат по-добри взаимоотношения на работното място и в личния живот. За да стигнем до състояние на увереност и да отстояваме себе си, първо ние трябва да опознаем самите нас. Трябва да си отговорим на няколко основни въпроса:
1.    Какви са били ранните ни преживявания: свързани с близостта на семейството ни и първите спомени от приятелствата ни? 
2.    В какво основно сме вярвали: дали в момента вярваме в нещо от миналите ни вярвания?
3.    Кое от миналите ни събития ни кара да се чувстваме виновни и какъв е резултатът от чувството ни за вина, през годините до сега?
4.    Какви са някои от възможностите да променим действията си?

Ето някои основни правила в живота:
–    Примирете се с миналото си, така то няма да развали настоящето – ако сте се сблъсквали с агресия, разправии от страна на родителите си, не пренасяйте тяхните незгоди във вашето семейство.
–    Какво другите мислят за вас не ваш проблем.
–    Времето лекува почти всичко – дайте си време.
–    Не сравнявайте живота си с другите – не ги съдете. Нямате представа какъв е техният път.
–    Спрете да мислите прекалено много – нормално е да не знаете всички отговори, пък и те ще дойдат сами при вас, когато най-малко очаквате.
–    Никой не е отговорен за вашето щастие, освен вас самите.
–    Усмихвайте се – нямате всички проблеми на света.

За да се научим да отстояваме себе си, първо трябва да се научим на самоуважение, а това води до нашата увереност.
Успелите хора вярват във своите намерения и имат желание и сила да намерят посоката на своя успех. Те получават това за което са готови, за което имат смелост да мечтаят и искат.
Бедността и богатството са състояния на духа и начин на мислене. Беднякът винаги оплаква злочестата си сътба и приема бедността си за житейско състояние. Общото за бедните хора е липсата не желание за промяна. Те обичат да играят на сигурно (ниско платена, но сигурна работа) и животът им следва максимата „малко, но сигурно”. През ум не им идва да поемат какъвто и да е било риск.
Основната разлика между богатия и бедния е мисленето. Когато на богатият не му стигат парите, той ще помисли за начин как да печели повече, а решението на бедният е да харчи по-малко и да икономисва от всичко. За богатия животът е „Риск Печели, Риск Губи”.
Успехът е в самият риск!

Т. Георгиева –
член на Международна Асоциация „Феномени”

Хармонизация, Биодиагностика,
Психология и Ясновидство
t.georgieva6@abv.bg
в. „България СЕГА“