Човекът, който създаде величествен Замък с езеро и две добри деца!

Преди векове в нашата стара Европа са били построени няколко стотин достолепни замъци. В техния уют и сигурност короновани особи и най-близките им лордове, графове със своите графини и други силни на деня,  живеели охолно и щастливо, или обратното – отчаяно пазели живота си зад каменните им стени и кули от външните врагове и вътрешните приятели… Днес повечето замъци са паметници, дълбоко почитани спомени от стария бит и култура на тачени прадеди. В Англия и Шотландия, Франция, Германия и прочие… По нашите земи дълго време са издигали крепости, конаци и джамии и други.  Ето, че в наши дни се вдигна и първият Замък. Вместо герб на владетеля той блести с романтичното си име – “Влюбен във вятъра”. На 13 август 2016- та година  в замъка беше честван 60-тия рожден ден на неговия създател. Приятели и мениджъри, общественици, артисти и други представители на културата, от научния свят и цялата общественост от България, както и от много други страни се стекоха да поздравят юбиляря именно в неговата реализирана мечта. Замъкът много бързо след своето раждане беше събрал куп признания и награди – “Dezigh Avard 2016”, получена в Милано, беше провъзгласен и за водещ  в категорията “Дизайн на туристически атракциони”. Носител е и на наградата “ВИП Комюникейшън – инвестиции и иновации”. “Влюбен във вятъра” е и “Туристически обект №1 на България за 2015 година. Интериорът на сградата покорява със своята художествена галерия, скулпторите в Парка, терени и зали за спортни занимания, както и расовите коне, които от пръв поглед издават своите изключителни състезателни възможности. Свеж, почти с пасторални щрихи парк с езеро привлича посетителите. Говори се, че са повече от хиляди дневно! Да, отново познахте, в този богат на елитни вина и коняци район Замъкът не може да остане без винарна и магнетична зала за добри банкети. С много вкус и обич е изграден и оригиналният Параклис към „Влюбен във вятъра“.
Всички обекти от този дълъг лист с атракциони и абсолютно необходими обекти е още по-приятен, когато не го четете, а сте вече точно сред споменатите места! Уникалното в случая е и това, че цялото творение е дело на самия Георги Тумпалов и неколцина изпълнители. Всеки камък казват, е минал през ръцете му! Цялостният проект и дизайн, инженерна дейност и мениджърски труд са дело на този богат с енергия и таланти човек.

Замъкът има своя програмна политика – правят се концерти с български и поканени от други страни състави, пробива си път и първият танцов маратон в България…  

Замъкът “Влюбен във вятъра” се намира почти на морския бряг, недалеч от атрактивното поселище Равадиново. В  празничната вечер “тръгнаха” интересни разговори, разменени бяха идеи между дошлите политически фигури представители на дипломатични институции, бизнесмени, от различни фирми, както и от местни кметове и общественици. Тук беше дългогодишният кмет на Созопол Панайот Рейзи, кметът на Равадиново Иван Пазвантов, Христо Порточанов – човек от спортните среди, ръководители от туристическия бранш, Владимир Стоянов – “Кохинор” – България, Христо Кълвачев – “Кълвачев газ” Патриция Кирилова и Дончо Георгиев и пр. Те изтъкнаха, че са дошли на “специално място” в “специален ден”, “на вълшебно място”, което е национална гордост и богатство.
Тук беше и господин Михаил Томов, един от най-популярните българи сред нашата чикагска общност. Той е човекът, с чиято енергия, труд и щедрост беше създаден и поставен в най-големия български град в чужбина бюст-паметник на Васил Левски. Това стана миналата година и днес този свиден и особено близък до сърцата ни паметник стана един от най-достолепните български кътове в нашия град.
Михаил Томов поздрави Георги Тумпалов изричайки:

„Чувствам се особено поласкан. Бях любезно поканен от създателя и собственика на този Замък, който се превърна бързо от частен проект в специфично достояние на нашия народ и родина. Тук присъстващите чувстваме и духът на Възраждането, на европейското съзидание и поход
към онези духовни и технологични времена, чиито наследници сме ние. Всички познаваме неутолимата жажда на Георги Тумпалов да опознае духа и порива на хората от различните култури, от различното време и да се даде живот на всичкото добро и ярко наследство на нашата цивилизация. Присъстваме на уникално събитие, благославяме този неуморим наш сънародник и пожелаваме нему и на страната ни да стоят високо, гордо и непоклатимо за бъдещето на нашия род и родина!
Искам да Ви припомня и знаменитият въпрос и отговор, който господин Тумпалов задава на себе си и на своите ближни: “Грешнико, какво направи в живота си, как живя? – Направих замък с езеро и отгледах две добри деца!”
Не са ли тези негови думи като един строг и спасителен за човечеството закон?
И действително: Народе, Хора, Човече какво създадохте  в живота си?
Така премина този юбилей в Замъка на Георги Тумпалов – Равадиново, Южният ни Черноморски бряг…

Климент Величков,
Равадиново

в. „България СЕГА“