Психопатът и неговата психология

За разстройството на личността или психопатия, в съвременният живот използваме термина – антисоциално личностно разстройство.
Психопатът е човек, който няма съвест, нито съзнателност, но разбира каква е разликата между редно и нередно. Липсва му емоционалната връзка с мислите му. Психопатът няма чувство на загриженост и възприема хората като предмети. За съжаление личностните разстройства започват още в детството, изразяват се през пубертета и продължават в зрялата и старческа възраст. Психопатите страдат, но се чувстват добре когато причиняват страдания на другите. Те не изпитват вина и техните реакции са  непредвидими. Нормалният индивид се адаптира като променя себе си, психопатът  иска да промени обкръжението. Психопатите са патологични лъжци, не са способни на срам или страх, те никога не се издават в тона на говорене лъжите си. Манипулацията у тях е на висота поради факта, че могат да показват емоции като актьори спечелили „Оскар”, макар всъщност да не изпитват такива. Учените смятат, че психопатията е генетична обусловеност.
Личностното разстройство се характеризира със следните особености:
– Прекалена чувствителност към преживяване на неудачи и неуспехи
– Злопаметност със склонност към отмъщение
– Мнителност и изопачаване на околните и техните действия
– Склонност към патологична  ревност
– Борбено чувство за собствена правота
– Себичност
– Недоверие
– Свръх ангажираност с „конспиративни” обяснения на факти и събития
– Шизоидно личностно разстройство. То се отличава с:
А) Емоционална хладност, с липса на топли чувства.
Б) Безразличие към критики и похвали
В) Липсващо удоволствие от дейности
Г) Фантазии и самовглъбяване
Д) Избягване на съвместен труд и дейности.
Диссоциално личностно разстройство (Социопатия) – в момента е много актуално.
Характеристика:
– Грубо безразличие към чувството на другите
– Безотговорност, не зачитане на права и задължения (особено финансови)
– Не възможност за поддържане на трайни отношения с другите
– Агресия, нетолерантност, липса на чувство на вина
– Нестабилна трудова биография, склонност да обвинява другите и да измисля оправдания за себе си
В днешно време най-разпространената висша форма на психопатия е ТРЕВОЖНОСТА.
С това заболяване личността се характеризира с постоянно чувсво на тревога и безпокойство. Убеденост в собствената си непълноценност. Избягване на отношения от страх, че няма да бъдат харесани. Трябва да спомена, че всеки пети българин и всеки десети американец страдат от страхова невроза. Но това не винаги означава, че са психопати. Трябва да са налице всички признаци за които говорим, като отклонения на психиката.
Проучване направено от известни психолози показва, че в света на бизнеса психопатията много помага на тези хора с тази установена диагноза. Защо е така? – Способността на психопатите да блокират емпатията (емоционални чувства) им  позволява да гледат обективно на нещата, което ги прави особено успешни в напрегната ситуация. Липсата на страх също им помага. Тези хора просперират в бизнеса като мачкат другите. Но за съжаление психопатите са предпочитани за работа в много големи фирми, заради тяхната безпощадност.
Границата между психопата и нормалният човек е минимална. За съжаление ще бъдем свидетели на много прояви на психопатия, защото това е заболяване, което набира висока скорост в съвремието ни. Трябва да се вгледаме в себе си, да разучим детството си, да си извадим заключение от собственото си поведение, което е резултат от собствените ни детски години. Да  се опитаме да бъдем много внимателни с децата си, защото границата между психопата и нормалният човек в момента е абсолютно минимална. Последиците от психопатията са жестоки. Психопатите са между нас. А когато стане някое убийство извършено от психопати започва едно голямо „плямпане” за психологията на човека. Човекът е най-кръвожадното животно, след като главата му може да измисли такива садистични начини на умъртвяване на себеподобните си. Психологията на човека е крехко и ранимо нещо, дошло е време да си зададем въпросите – Какво става с нас? Какво става с човечността ни? И задължително трябва да побързаме с одговорите си.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“