Хелоуин

Има един ден в годината, когато светът на живите и светът на мъртвите престават да са разделени един от друг. Невидимата преграда между душите на починалите и нас живите се повдига и те имат възможност да се завърнат по местата на които преди са живяли.
Хелоуин – Halloween е маскарад , който се провежда на 31-ви октомври най-вече в англоговорящите страни – Великобритания, Ирландия, Канада, САЩ. Води началото си от келтския езически ритуал Самайн (Нова година при келтите) и съвпада с католическият ден на Вси Светии. През 853 година Папа Григорий IV, успява да замени езическият ритуал с ден на Вси Светии -1 ноември за прослава на всички светци и мъченици. Хелоуин не е събитие за една вечер. В окултният свят на келтите той се е празнувал в три дневен огнен фестивал от 29-ти до 31-ви октомври. Последният ден от празника за тях е бил денят на господаря на мъртвите. Богът на смъртта е наричан Саман или Сауин. В днешни времена Сауин, този древен келтски бог е изобразяван като призрачен скелет, държащ коса (за косене). Жреческата класа на келтите е позната като Друиди (хора на дъба) – това е и причината дъба да е едно от най-свещенните дървета в света на  Друидите. Те имат най-важната власт в ръцете си, а именно да определят космологията и битието в тяхното общество.
В древни времена хората са вярвали в съществуването на дявола, буквално. Те са искали да се преборят с него, атакувайки  това, което е довело до изгонването му от Рая – неговата гордост. Започнали да се обличат на този ден като него, с цел да му се присмиват. Правили са много комични костюми. Вярвали са, че колкото по-страшни са те, толкова по-бързо ще прогонят рогатият от техният живот.
В наши дни на Хелоуин хората се маскират с всевъзможни костюми на вампири, вещици и призраци. По този начин е запазена древната традиция. В този ден хората плашат душите на мъртвите, които са се върнали и търсят живи тела, за да се вселят в тях.
В САЩ Хелоуин започва да се празнува през 19-ти век. По това време емигрират около два милиона ирландци в Америка, които пренасят древната традиция. Масово костюми за Хелоуин се появяват в магазините през 1950 година. Някои от най-популярните декорации-тикви, плашила, вещици, паяци, костюми на Дракула и Франклинщайн, започват да се предлагат  на пазара в огромно количество от 1990 година и до сега. Весел празник!

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“