Размисли за брака

Разводите станаха много модни в последно време. Разведените жени се оказаха много трудолюбиви жени героини, а разведените мъже се оказаха особено привлекателни. На фона на тези разводи се убеждаваме, колко е хубаво човек да е свободен – сам и  необвързан. Вгледани в недостатъците на „бившата”си половинка, забравихме да гледаме в предимствата на това да споделим  живота си с някого. Много е важно да видим собствените си грешки и да се опитаме да ги пооправим малко, защото животът, колкото и кратък е от една страна, от друга е дълъг, за да го изживеем в самота.
В брака винаги ще има трудности, винаги ще има някой да се чувства по-малко или повече пренебрегнат. Но никога не трябва да забравяме защо сме се събрали,  а причината е заради любовта и сигурността. Има някои основни аспекти в брака, които трябва да знаем, за да живеем по-добре заедно.
 1. Никога не се дръжте като родители един с друг. Семейството, в което сме се родили и пораснали вече е зад нас. Нашите родители са били винаги готови да се жертват дори за нас, само и само да сме добре. Не изисквайте същото и от половинката си. Той или тя не е ваш родител. Отношенията ни трябва да се осланят на равноправие в задълженията ни в новото ни семейство.
 2. Много от нас са свикнали да си „разтоварват”нервите, като си изкарват негативизма върху най-близкия човек, обикновено съпругът или съпругата. Това за жалост е най-малко нормалното ни поведение. Щадете се.
 3. Ограниченията. Всеки от нас носи у себеси малко или много свободолюбив дух. Стремете се да зачитате личното пространство един на друг, на това правило се гради щастливия брак. Не се ревнувайте! Това разбива съвместният ви живот. Брака е вид договор, който превръща отношенията между двама в семейни правоотношения. Той е сключен на принципа на равноправен съюз. Никога не допускайте равноправието да се превърне в битка за надмощие. Толерантността е много важна за брака! Не ограничавайте личната си свобода! Чувствата между нас зависят от нас.

4. Подаръците. Подарявайте си преживявания – екскурзии, уикенди, дребни жестове, а не подаръци-вещи за рождените дни. Създавайте си красиви спомени. Общуването между съпрузите е най-лесният и най-трудният акт, зависи от мярката, а мярката на личното ни добруване е в нашето съзнание. Търпението е една от основните ни мерки. Много е лесно да преброиш до десет и тогава да говориш, лошите думи както знаем не се връщат.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“