Да подадем ръка на българите в България!

Защо повече американски българи не помагат на българите, живеещи в родината?  За последните двадесет  години се занимавам с помагането на българите, живеещи в България, първо докато живеех в България, а сега от САЩ. Животът в България ме накара да искам да помогна на хората, за които ме е грижа и обикнах. Повечето от българите, живеещи в Америка, може би помагат  единствено на техните семейства в България, но тези които помагат на оснаталите бивши сънародници, са изключително малко. Няма ли любов за тези, които не могат да бъдат тук, за да се наслаждават на житейските ползи, които САЩ може да предложи? Не трябва ли българите тук  да са най-дейно участващи в подпомагането на онези, които все още се намират  в границите на България? За последните десет години се занимавам с ръководството на Помагащи Ръце за България – организация, подкрепяна от различни църкви, принадлежащи на Лутеранската църква в Мисури. Нашата организация всеотдайно помага на българските домове за възрастни хора и домове за сираци. Работата с тези институции в България е много удоволетворяваща и носи както комфорт, така и радост за хората, които получават нашата помощ. Но помощта идва основно от американците, те са тези, които подкрепят  мисията ни. Американците, с които работя са дарили много в помощ на българите, имайки предвид, че по принцип българите не са приоритет за американците. Често в работата ми с Помагащи Ръце за България, чувам хора да казват, че има много други в по-лошо положение  от българите. Това е абсолютно вярно, но всички са равни в нуждата си. През последните пет години публикувах няколко статии в българския вестник в района на Чикаго, обясняващи дейноста на Помагащи Ръце за България, надявайки се, че някои  българи в САЩ биха могли да ни помогнат, особено на сираците и тези, които прекарват последните дни на живота си в старческите домове. В статиите беше включена и нашата уебстраница: www.helpinghandsbulgaria.net, но никой не пожела да дари или изрази дори и най-малкък интерес към нашата организация направила толкова много, за да помогне на нуждаещите се българи.  Намирам  това за странно, особено от страна на българите, които са наясно с нашата работа и цел. Мисля, че би било съвсем естествено  най-малко да бъде проявено любопитство към тези, които се опитват да се грижат за сънародниците. На мнение съм, че тази апатия е много тъжна.
 
Миналото лято, докато бях в София, няколко души ми казаха, че не е обичайно за българите да дават пари за благотворителни каузи. Може би това се дължи  на комунистическото минало, когато държавата е правила почти всичко за хората. Сега, когато комунистическата система не упражнява вече контрол, оцеляването на много българи зависи от помощта на другите. Мнозина казват: “Обърнете се към ЕС или Америка за помощ.” Има една  обща представа, че повечето западноевропейците и американците имат много пари. Разбира се повечето американци не са бедни, но  това се отнася и за българите, живеещи в САЩ. В края на краищата, това е причината, поради която толкова много българи са се преселили именно в Америка. 

 
Чудя се дали българите, живеещи тук са забравили тези, които все още живеят на мястото, което те са напуснали –  родината. Прекосили океана, защото се нуждаят  и искат повече, а тази страна е надеждата на подобни желания.  Ако се огледате наоколо, ще забележите, че по това време на годината американците даряват средства на много организации. Това е американския начин – да се помогне на тези, които имат по-малко късмет. Ако сте българи, живеещи тук, със стремеж за гражданство, защо не опитате да мислите и да се държите като американците? Бъдете благодарни за живота тук. Бъдете щедри в благотворителността, като начин на изразяване на благодарност, за предимството да живеете тук и да си изкарвате прехраната в тази велика страна. Да живееш и да изкарваш прехраната си където и да е, не е лесно, но вие имате привилегията да го правите  в Щатите. Замислете се за това. Ако можеше да видите колко много американски вдовици с ниски доходи даряват пари и различни предмети за българите в старчески домове и домове за сираци, или да видите положението в тези домове, за които говоря, да видите нуждаещите се хора, може би бихте разбрали защо ви насърчавам да ми помогнете,  да подадете и вие ръка. Има щедри хора, които помагат на семействата ви и на вашите бивши сънародници. Моля ви, размислете и ни помогнете, за да помогнем на вашите хора и тогава ще разберете какво означава да бъдеш американец, благодарен американец.

Helping Hands Bulgaria
www.halpinghandsbulgaria.net