Кога ще пътуваме за Америка без визи

Премахването на американските визи за български граждани отново стана актуална тема покрай спешното посещение у нас на помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд в края на март. Както всеки, който следи международните събития, може да се досети, поводът за това посещение не бяха визите, а събитията в Украйна и необходимостта за “по-тясно сътрудничество и споделянето на ресурси между страните-членки на НАТО за изграждането на колективните способности за отбрана“. Президентът Росен Плевнелиев обаче при срещата си с Виктория Нюланд не е пропуснал отново да повдигне въпроса за премахването на визите.
Реакциите на това съобщение бяха – за съжаление – чисто политически. Тези, които харесват президента Плевнелиев, си мълчаха, а онези, които не харесват президента Плевнелиев, го упрекнаха, че си прави самореклама и се опитва да се хареса на избирателите. А премахването на американските визи е въпрос, който би следвало да обедини обществото, защото засяга правото на всеки български гражданин да пътува свободно по света, независимо дали е богат или беден, образован или неграмотен, привърженик на левите идеи или десен избирател.
Разбира се, отпадането на американските визи за българи е процес, който може да продължи с години. Но няма никакво съмнение, че ако и визовият въпрос стане територия за пропагандни битки и стълкновения между политическите партии у нас, то този процес може да е безкраен.
А знаете ли какво трябва да се случи, за да пътуваме до Съединените щати без визи? Нещо съвсем просто: България трябва да се присъедини към Програмата на САЩ за безвизово пътуване. Проблемът е, че има условия, които най-напред трябва да се изпълнят и чак тогава присъединяването може да стане факт. Тези условия обаче не са тайна. И всеки, независимо дали е на държавен пост или обикновен гражданин, може да се запознае с тях, като отиде на сайта на Държавния департамент. Ето този сайт: http://travel.state.gov/content/visas/english/visit/visa-waiver-program.html.
Когато отворите сайта обаче, виждате една новина, поставена най-отгоре, която ако не ви огорчи, ще ви накара да се запитате: “А с какво ние, бъгарите, сме по-лоши?” Новината е кратка. Заглавието е: “Чили се присъедини към Програмата за безвизово пътуване до Съединените щати”, а самата новина гласи: “От 31 март 2014 г. чилийците, които отговарят на изискванията, посочени в Програмата за безвизово пътуване, могат да влизат и пребивават в Съединените щати за бизнес или като туристи до 90 дни без виза.”
Наистина, защо България – 25 години след началото на демократичните промени, 10 години след членството в НАТО и 7 години след членството в Европейския съюз – не успява да покрие изискванията и да стане член на Програмата за безвизово пътуване? Броят на страните, които участват в тази програма, към днешна дата е 38. И ако все пак може да приемем, че страни като Великобритания, Холандия и Франция винаги са имали различни от нашите отношения със САЩ и не бива да се сравняваме с тях, то защо Чехия, Словакия, Унгария, Словения и дори трите прибалтийски републики – Литва, Латвия и Естония, които доскоро бяха част от Съветския съюз, вече са членове на Програмата за безвизово пътуване, а България не е? Толкова ли са сложни и наистина ли са непреодолими изискванията за безвизово пътуване до Съединените щати?
Преценете сами. Ето изискванията – така, както са публикувани на сайта на Държавния департамент:
•    Предоставяне на значителна по обем информация, свързана със сигурността, между правозащитните и правоохранителните органи.
•    Издаване на е-паспорти. (Наричат ги още паспорти с електронен чип. Този чип съдържа достатъчно лична информация, за да бъде идентифицирано лицето, което притежава паспорта, чрез машинен електронен четец.)
•    Отказите за издаване на визи да не превишават 3 процента.
•    Своевременно информиране за изгубени или откраднати паспорти, както и поддържане на високи стандарти в борбата с тероризма, работата на правозащитните и правоохранителните органи, граничния контрол и сигурността на издаваните документи.
След изброяването на тези изисквания е посочено, че изпълнението им е условие дадена страна да бъде разгледана като претендент за участие в Програмата за безвизово пътуване, но окончателното решение за отпадане на визите се взема от правителството на Съединените щати. И това е логично и напълно разбираемо. Така че на този етап би следвало да се съсредоточим върху изпълнението на тези условия.
Точно затова идеята на премиера Пламен Орешарски посолството на САЩ да стартира разяснителна кампания кой и как може да кандидатства за американска виза, изглежда странна. Стана известно, че тази идея е възникнала при срещата му с помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд в края на март. Не се разбра обаче дали това е негова лична инициатива или елегантно предложение на опитната дипломатка, която е решила да не си губи времето за обсъждане на нерешими на този етап въпроси, а да си свърши работата, за която е дошла от другия край на света.
Каквато и да е истината, факт е, че българските държавници не отделят сериозно внимание на въпроса за отпадането на визите. Защото колкото и да е полезно поставянето на визовия въпрос на всички равнища и при всяка българо-американска среща, това няма да доведе до положителен резултат в близките 50 години. Още по-малко ще помогне информационната кампания, която може би ще организира посолството на Съединените щати в София. Не е излишно, разбира се, но българската поговорка, че блага дума железни врати отваря тук няма да помогне. Работата ще бъде свършена, ако българските власти предприемат конкретни стъпки за изпълнението на поставените условия за членство в Клуб-38. 38 са страните, които днес участват в Програмата за безвизово пътуване. За да бъде България 39-та членка на този клуб, може би трябва да започнем от най-простото нещо: да се поучим от опита на другите, на тези, които вече са успели да сторят това. Например Чехия или Унгария. Или трите прибалтийски страни: Литва, Латвия и Естония. И след това да направим българска Програма за безвизово пътуване до Съединените щати, която да стои на сайтовете на правителството и двете министерства, които имат водеща роля за осъществяването й – на вътрешните и на външните работи. Програмата да бъде осигурена с достатъчно ресурси и всяка година правителството да се отчита за свършената работа. Да се отчита всяка година докато всички условия за присъединяване към Програмата на САЩ за безвизово пътуване бъдат изпълнени и българите започнат да пътуват до Америка без визи.
Звучи наивно, нали? Но защо пък премахването на американските визи да не бъде първият или поне един от въпросите, който да обедини българското общество? И защо политиците, които днес се ограничават само с поставянето на визовия въпрос при срещи с американските си колеги, да не изиграят наистина съществена роля това да се случи?

Иван Сотиров
в.“България Сега”
editor@bulgariasega.com