Синдром на Паси и освен това мисля

Майко, да вярвам ли в правителството?
                                    Роджър Уотърс, песента „Мамо”

На 5 септември 2013 г. бе публикувана новината, че „Американският сенат каза „да” на войната в Сирия днес, военните на САЩ в Бургас от понеделник”.
      Напомня ми времето на правителството „Симеон Сакскобургготски” (2001-2005) с външен министър Соломон Паси, известен още с цинизма си „Майната му православието!”* Тогава за Афганистан и Ирак, сега – за Сирия, Паси най-активно насочва, според Ноам Чомски  – индоктринира, общественото и политическото мнение за ползата от военни действие в Сирия от страна на „желаещите”, начело със САЩ, на които пак много им хареса летището на родния Бургас. Докато световно известният тенисист Новак Джокович каза  на кортовете на US Open в Ню Йорк, че е „противник на оръжията” и знае, че „военните действия никога нe правят живота на обикновените хора по-добър”, според Соломон Паси военните действия са вариация на общата тема за доброто и злото. Един от най-ерудираните професори в България, баща му, знаеше много добре, че „Трагизмът на човешкия живот е не толкова в конфликта на доброто и злото, а в конфликта на ценности” – написано от Николай Бердяев в „Йерархия на ценности. Цели и средства”.
       Ценностите, Паси, са на върха на доброто. Любовта и мирът – на християнството. Дресурата – на политиката, в която цели народи вървят по „моркова и тоягата“ на Великите сили – Might is Right (Силата е правото), публикувана през 1890 г. в Англия, превърнала се в най-аморалната политическа доктрина. България от векове е нейна мишена – през IX век, по времето на княз Борис Първи, Тя е разпъната на геополитическия кръст на Византия и Западна Европа. На 13 юли 1878 г. в Берлин Великите сили най-безцеремонно Я разкъсват. През 1945 г. България е разпъната на кръста на СССР, Англия и САЩ. През последните 23 години – на САЩ, ЕС, НАТО и Русия.
      И тогава, и сега, моралният ми рефлекс реагира на синдрома на Паси с императива на думите: „В бургаското небе трябва да летят чайки, гларуси и гълъби, не ястреби на САЩ!”  И като „Let sea-gulls and doves, not war hawks flying in the sky of Burgas!” ги изпратих на колеги и приятели по света.
      Освен това мисля**, че правителството „Орешарски” трябва да подаде ОСТАВКА. Изписа я и великият Роджър Уотърс – на Стената в София, точно  в момента, когато пееше Mother, should I trust the government?
      И повече от 40 хиляди българи го аплодираха – възторжено. Докато един известен кардиохирург, доведен в България от  комунистическия режим, казва „Оставете Орешарски да работи!”
_________________________________________________________________     
*„Паси каза поне две неща, заради което трябваше отдавна да изчезне от всякъде: „Майната му на православието!”  и „Каква ни е далаверата да признаваме арменския геноцид!” – писа Кеворк Кеворкян през 2011 г.
** Марк Катон Старши е древноримски сенатор, политик, оратор и писател. В последните години на войните между Рим и Картаген, Катон завършвал речите си на всяко заседание на Сената с „Освен това мисля, че Картаген трябва да се разруши“ (Ceterum censeo Carthago delenda est) – дори когато в речите му не ставало дума за Картаген.
     И през 146 г. пр. Хр. римляните разрушили Картаген.
 
 
Д-р Георги Чалдъков
в.”България СЕГА”