Важно за българите в чужбина АКО ИМАТЕ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ В БЪЛГАРИЯ – ПРОДАВАЙТЕ!

При условие, че имате повече от 20 хиляди декара земеделска земя, няма нужда да продължавате да четете по-нататък. 20 000 дка е минимумът, който може да осигури ефективно земеделие в български условия. Защото този минимум гарантира устойчива печалба и доходи, достатъчни за закупуване на селскостопанска техника, торове и препарати, построяване на складова база, наемане на специалисти и работници. Времето на дребното селскостопанско производство в нашата страна приключи, твърди Крум Христов от фондация “Земята- източник на доходи”. Според него през следващите десет години в българското земеделие ще настанат промени, сходни с кооперирането на земята през 50-те години на миналия век. Единствената разлика ще бъде тази, че земята този път ще бъде собственост на няколко десетки едри земевладелци.
Всъщност този процес е вече в ход. В момента 10 семейства владеят по-голямата част от обработваемата земя в България и вземат лъвския пай от отпусканите от Европейския съюз субсидии за селското стопанство. Част от земята те вече са закупили, а друга част обработват под аренда. Сеят предимно зърнени култури, като изнасят реколтата в чужбина и си осигуряват печалби, на които могат да завиждат и американските фермери. Лесните печалби от зърнопроизводството обясняват и защо на българския пазар доматите са от Македония и Турция, лещата – от Канада, фасулът – от Аржентина, ягодите и кайсиите – от Гърция, а лукът и чесънът – от Китай.
Дали това ни харесва или не, не е от толкова голямо значение – такава е действителността. Ето защо въпросът какво да прави с няколкото десетки или дори и стотици декари собственик, който живее от години в чужбина, отново излиза на дневен ред. И отговорът е категоричен – време е да се продава! Защо?
На първо място това е цената на земеделската земя. В момента тази цена варира от 350 до 700 лева на декар в зависимост от категорията на земята. Тази цена не е резултат от естесвеното развитие на пазара на земя в България, а от жестоката конкуренция между няколко големи фирми и фондове за получаване на европейски субсидии. Ето само един факт в потвърждение на това твърдение. По официална справка на фонд “Земеделие” десетте най-големи зърнопроизводители в страната са получили през 2012 г. над 34 млн. лв. субсидии. Субсидиите се заплащат на базата на декларирани за обработване декари, така че всеки от съперниците се старае да придобие чрез закупуване или по друг начин колкото се може повече земя. И цените растат, но според специалисти от бранша те са достигнали вече своя пик. И причината е, че следващият програмен период за европейските субсидии чука на вратата, а след определената дата за деклариране на обработваемите площи средствата от Брюксел ще секнат и цените на земята у нас ще паднат.
Втората причина да решите дали да продавате земята си сега е една наредба от миналата година, според която, ако не заявите писмено в общинската служба по земеделие, че обработвате земята си, то тази служба има правото да предостави земята ви под аренда на избрана от нея фирма. След десет години тази фирма има законното право да предприеме необходимите действия и да получи нотариален акт за вашата земя. И така от нивите, които ще мислите, че все още притежавате, ще ви остане само споменът.
На трето място е данъкът за притежаваната земя, който скоро ще бъде въведен и който ще трябва да платите с натрупаните лихви някой ден, ако решите да се завърнете в България. Досега такъв данък не се плаща, но това ще бъде следващата стъпка, която ще бъде предприета след 2014 г., за да ви накарат да продадете земята си на безценица, само и само да се освободите от нея.

Ако трябва да обобщим – време е да продавате нивите, които сте наследили от своите родители и роднини. Цените са достигнали своя връх и има търсене, което е по-голямо от предлагането на този етап. Но този етап съвсем скоро ще приключи. Така че ако живеете в чужбина, притежавате по-малко от 20 хиляди декара и не възнамерявате да се завърнете в България и да се занимават със земеделие – продавайте.

Иван Сотиров
в. “България Сега”
i.sotirov@bulgariasega.com