ТЪРСЯТ СЕ СЪМИШЛЕНИЦИ И ПАРТНЬОРИ В ЧИКАГО

С Илеана Стоянова се запознахме миналия четвъртък при учредяването на Международна асоциация за българско изкуство по света (МАБИС). Илеана се занимава с икономическа журналистика, но както казва самата тя, поезията е живителният извор, който осмисля живота й. Автор на пет книги с провокиращи стихове, тя бе дошла, за да се запознае с организаторите на асоциацията с надеждата да намери чрез тях спонсор за поредната си поетична книга.
Наистина, една от целите на новосъздадената организация е да подпомага българските творци, но ми се струва, че надеждите на Илеана няма да се сбъднат. И причината за това е, че приоритетите на Международна асоциация за българско изкуство по света са други. Главното внимание на този етап е насочено към изграждането на мрежа от хора и организации в различни държави, които да осигуряват възможности за популяризиране на българското изкуство по света. По този начин инициаторите “искат да изградят една изцяло нова и силно позитивна  визия на България пред света, превръщайки  българското изкуство и култура  в своеобразна визитна картичка на страната ни”. Така е записано в програмния им документ и затова вярвам, че тази цел ще направи още по-лесно да си намерят партньори сред българските общности по целия свят. Сигурен съм, че новата организация няма да има трудности да си намери партньори и в Чикаго. Това може да бъде Българо-американският център за културно наследство, Съюзът на българските писатели в САЩ и по света, Асоциацията на българските художници зад граница, училищата, културни центрове или други организации.
Инициатор за създаването на МАБИС е Павлин Петров. Срещнах го за първи път през лятото на миналата година на откриването на изложбата на “Български художници зад граница”. Той е млад, но вече утвърден художник, чиито творби впечатляват със своята оригиналност. Има две изложби, които пътуват по света, за да припомнят корените на българщината и неповторимия оптимизъм на предците ни. Вдъхновение за много от творби си Павлин е почерпил от невероятната съкровищница на многовековната ни култура, а възхищението му от велеречивостта на глаголицата и прабългарските руни личи в много от творбите му. Младият художник не се затваря обаче само в ателието си. Той е съосновател на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите, инициатор на наградите „Пазител на традициите” и вдъхновител на националната инициатива „Човекът, който ме вдъхновява”. И сега излиза с нова инициатива. Защо?
Може би изглежда странно, но в България се е натрупала критична маса от духовна енергия, която избухва в наслагващи се един върху друг културни фойерверки. Във всеки по-голям град има индивидуални творци, малки групи и по-големи организации на хора, които търсят начин да изразят мечтите и несъгласията си чрез изкуството. Понякога си мисля, че тези творци търсят спасение от меркантилния свят и арогантността на улицата, като създават свое независимо културно пространство. За себе си и за приятелите си. За съмишлениците си. За всички, които вече се задушават от простащината и безпардонността на чалга-културата.
И напълно естествено е, че идва момент, в който тези млади хора търсят начин да обединят усилията си, за да се противопоставят на неглижирането от страна на държавата. Защото Министерството на културата е заето с изграждането на културни магистрали в страната и едва ли му остава време да обърне внимание на изграждането на инфраструктура за реализацията на младите таланти, които не се съобразяват нито с авторитетите, нито с налаганите им измислени правила. Може би не бива да виним Министерството на културата. То си има своя програма, свои творци, свой график и всичко, което може да наруши създадения от него ред, изглежда ако не опасно, то поне не на място.
Не бива да виним Министерството на културата и за това, че държавата даде 2 милиона лева на “Пайнер Медиа”, за да бъде осигурено настъплението на чалга-културата в България. Когато за първи път видях тази информация в Интернет, не повярвах. Оказа се обаче, че това е самата истина. На сайта на информационната система на еврофондовете ИСУН черно на бяло е написано, че попфолк гигантът “Пайнер Медиа” получа 1.9 млн. лева помощ по европейската оперативна програма “Конкурентноспособност”. Там се казва също така, че тези пари се дават на “Пайнер Медиа” ООД “за да запази лидерските си позиции не само на родния, но и на международните пазари, в които телевизия “Планета” се излъчва”. Който разбира от култура, да коментира. Аз не мога да направя това.

Предпочитам вместо това да кажа още няколко думи за инициаторите на Международната асоциация за българско изкуство по света, които с наивността на младостта си и с безгрижието на твореца казват: “Хей, приятели, светът е отворен за творчество. Нека се обединим и да си помагаме, защото нашето изкуство е нужно. Нужно е на нас, за да дишаме в отровната атмосфера на простащината. Нужно е на българите по света, за да не изчезне културната дъга, която ги свързва с отечеството. Нужно е и на хората от другите страни, за да докоснат с пръсти българското дърво на културата, което е толкова голямо и старо, но все още е живо и с много нови зелени листа.”

Иван Сотиров
в. “България Сега”
www.BulgariaSega.com