Войната на Америка със себе си

Над 1 милион души за последните 40 години са загинали от огнестрелно оръжие в САЩ. Сред тях са братята Кенеди, д-р Кинг и Джон Ленън. От избирането на Обама до сега, радикалните милиции в щатите са нараснали със 755%.
Преди две години на 20 май, в американският щат Арканзъс, се случи трагедия, за която почти не се спомена в медиите и която, после доста бързо се забрави. Тогава, следствие на стрелба срещу полицаи, бяха убити безработният шофьор на камион Джери Кейн 41г и 16г му син Джоуи. В инцидента, загинаха също и двамата офицери, в чиито тела, бащата и синът от семейство Кейн, изпразниха цял пълнител от автомат Калашников.
Когато десният екстремист Майкъл Пейдж, разстреля преди няколко дни шест души в храмът в Оук Крийк, Уисконсин, трагедията със семейство Кейн и полицаите, отново изплува на повърхността в американските средства за масова информация.
Общото в двата случая, което разбуди отново духовете в страната, бе в това, че и убиецът от Уисконскин, Майкъл Пейдж и Джери Кейн от Арканзъс, принадлежаха не към чужди, а към свои, родни, американски, расистки, екстремистки, милиции и групи.
Според хуманитарната организация Саутърн Поверти Лау Сентър, до избирането на Обама за президент през 2008 г, в страната е имало 149 такива групировки.  От края на 2008-ма, до днес, техният брой в САЩ е станал 1, 274. Или казано по-точно, те са са нараснали със 755%.
Тези организации, съставени предимно от крайно религиозни, сърдити, бели американци, не признават федералните закони на страната. Техните членове живеят в страх, че някой може да ги лиши от правото им да притежават оръжие. Да ги лиши от индивидуалните им свободи. Не искат да плащат данъци. Не се интересуват, че в страната им има 50 милиона, които живеят без здравни застраховки. Те са против социалните помощи за нуждаещите се. Против аборта са. Против светското образование. Против държавното регулиране са, на каквото и да е. Не вярват в глобалното затопляне. Против защитата на околната среда са. Живеят в постоянна параноя, че Съединените щати, могат да бъдат нападнати от силите на ООН (организация, към която се обръщат с наименованието – “Нов Световен Ред”). Нещо повече, по-голямата част от членовете на тези групировки, вярват, че федералното правителство на САЩ, ще ги изсели в специални лагери, контролирани от Агенцията за потушаване на извънредни ситуации, където насилствено щели да ги…ваксинират! Да, ваксинират! (Това между другото, не са анекдоти писани от Уди Алън, а официална извадка от доклад на ФБР, за домашният тероризъм в САЩ, публикуван на уеб страницата на бюрото на 22 септември 2011 г, б.а.)
Тези групировки не само, че не признават държавното управление на Америка, но и вярват, че конституцията на страната им дава право, да го свалят насилствено, когато си поискат. Членовете им, ненавиждат всичко и всеки, който е с различни от техните идеологически, политически и религиозни убеждения. Тези хора, не живеят някъде из прериите на Дивия Запад, изолирани от света, където най-близката бензиностанция е на 100-200 км. Те са навсякъде. От Аляска до Алабама. Сърдити, неудоволетворени, готови за мъст.
Учудващото в случая е, че когато в Съединените щати се заговори за тероризъм, тези организации почти не се споменават. Обсъждат се Ал Кайда, Бин Ладен и т.н., но местните военни, екстремистки милиции и групировки, към които принадлежат хора като Майкъл Пейдж, като че ли се пропускат. Или, ако се каже нещо за тях, те рядко се наричат терористични, а по-често като полутеросристични, десни, неонацистки и т.н.
Според проучване, проведено наскоро в САЩ от Ню Америкън Фондейшън и разпространено по Си Ен Ен, стана ясно, че опасността за вътрешната сигурност на страната, която тези организации, от въоръжени до зъбите, бели америкаци, представляват, никак не е малка.
Така например, изследването, показва, че от 11 септември 2011г до сега, терористичните актове, извършени от ислямски фундаменталисти на територията на САЩ са 4. Жертвите в тях са общо 17, включително и убитите през ноември 2009 г. във Форт Хууд, Тексас 13 войници .
За същото това време, американски радикални групировки са извършили 8 терористични атентата на територията в САЩ, които са отнели живота на 15 цивилни души, включително и на шестте жертви от Уисконсин, миналата неделя.
Според друг анализ проведен от ФБР, за срока от 1-ви януари 2007 г до 31 октомври 2009 г, в САЩ, бели неонацисти, свързани с радикалните милиции са извършили 53 акта на насилие, които са отнели живота на 7 души.
Нещо повече, след 11 септември 2001 г, в Америка постоянно предупреждават, че от Ал Кайда или подобни на тях групировки, могат да се сдобият с химически, биологически, радиоактивни материали за направата на ядрено оръжие и с него да извършат поредният си атентат в щатите. Досега, доказателства, че джихадистите са се сдобили с подобен материал няма.
Напротив, според Ню Американ Фондейшън, не ислямистите, а 11 местни, американски радикални десни и леви групировки, вече притежават подобен биологически и радиоактивен материал, за направата на ядрено оръжие, което да използват срещу страната си. Но и за това в медиите отвъд океана, не се говори.
“В нашата най-нова история, американците се изтребват един друг в рекордно големи размери. Това, единствено може да бъде определено като война на Америка със себе си”, пише в книгата си посветена на насилието в САЩ, “Юмрук, дърво, нож, пистолет” американският хуманист Джефри Канада.
И наистина, в състояние ли е Америка да победи войната със себе си? В състояние ли е да се справи със собствените си проблеми, със същата мощ и размах, с който се опитва да ги разрешава по света?
От видяното в Оук Крийк, Уисконсин, миналата седмица. От видяното след антентатът в Оклахома през 1995 г, извършен от членът на същите тези радикални групировки Тимоти Маквей, отнел живота на 168 души, включително на децата от цяла детска градина. От касапницата устроена, преди няколко седмици в кинотеатъра в Аурора, Колорадо, където поредната бяла откачалка, безпроблемно бе оставен от властите да се сдобие с оръжие, колкото за един взвод и да си изкара ядът, над нищо не подозиращите хора. А и като се премине, към стрелбите из гетата на Чикаго, където за последните месеци жертвите са повече от Кабул и Багдад, става ясно, че метастазите на този тумор, са навлезли много, много надълбоко в американското общество. И те едва ли ще могат да бъдат извадени лесно и безболезнено.
Защото освен проблемът с местният радикален, екстремизъм Америка има друг, не по-малък проблем и той не е в оръжието, а как да се отнасят американците към оръжието. Защото в 300 милионна Америка, в ръцете на населението има над 300 милиона огнестрелни оръжия. Тук във всяка минута на деня, всеки ден се продават легално 12 оръжия. В Щатите, не в Афганистан, Ирак, Пакистан или Зимбабве, според Фондът за Защита на Децата, всеки ден от огнестрелно оръжие загиват 24 души на ден. По един на час. Като на конвейр. Без да се броят тези, които се самоубиват или умират по погрешка, докато си чистят пушките. Иначе цифрата става двойна.
Или, с други думи за последните 40 години, в САЩ от огнестрелно оръжие са загинали над 1 милион души. Сред тях са братята Кенеди, д-р Мартин Лутър Кинг, Джон Ленън.
Е, възможно ли е тогава, страна, която успя да стъпи на Марс, да не може да разреши собствените си проблеми? Може би може. Но затова, трябва кураж, заяви неотдавна кинорежисьорът Майкъл Мур. Трябва кураж, който за съжаление, Америка обича да демонстрира далеко, далеко от собствените си брегове. И кураж, който се изпарява в мигът, когато се изправи пред 300 милионната армия, чакаща я с над 300 милиона огнестрелни оръжия у дома.
А може би, пък проблемът да е някъде другаде? Има такъв филм. Казва се “Убийци по рождение”!
Симеон Гаспаров, в-к “Труд”