ХЛЯБ ИЛИ СВИНЕЦ!

Вече от около година живея в Студентски град. Нагледал съм се на всевъзможни селянии. И не ме разбирайте погрешно. В думата „селянии“ не вкарвам някакъв дискриминационно-комплексарски смисъл. Под „селянии“ имам в предвид действия и държания, обуславящо главно просташко и невъзпитано държание. Както съм имал възможност да се уверя неведнъж, повечето селянии се извършват от „кореняци граждани“. Та тук в тази извратена част на България, нещата придобиват наистина зловещ смисъл. Но като цяло тук обстановката е  един своеобразен мини макет на цялата обстановка в страната. Чалгата е превзела каквото мърда. Но превземането е от „чалга културата“, а не от чалгата като музика. В двете има коренно различен смисъл. Аз нямам в предвид  да си изпил 5-6 големи уискита и да се поклащаш на веселия ритъм на Горан Брегович или Ку-ку Бенд. Имам в предвид  да отидеш на кръчма, да видиш певец, приличащ на охранител на Бате Бойко с разкопчана риза до пъпа, около теб циганки да въртят гюбеци на ориенталска версия на „Бургаски вечери“, а на опашката за тоалетната две прохождащи бакалавърки да опипват задните части на техен колега, защото цитирам: „били много месести и стегнати“. И така, все още ли се чудите защо простак и селяк като Бате Бойко е на почит? Отговорът е повече от ясен. Той е ясен, но е и много страшен. България се понесе рязко по вълната на световното изпростяване на обществото и в комбинация с балканския манталитет, се получи едно толкова зловещо създание, на което и авторката на „Франкенщайн“  Мери Шели би завидяла. И тогава защо се чудим на амбициите и обстановката в България. За лидер на нацията имаме един пожарникар, прочел една книга през живота си, известен с „елементарния си език“  и народното си поведение и просташките си изказвания. И тогава как да искаме от бъдещето поколение да се развива в някаква посока, различна от „чалга културата“ и низките страсти. Първия човек в държавата е пример за всички, че дори и да си необразован, прост, циничен, пак може да си номер едно. Та това е перфектното оправдание на българите – „Ей го, виж го бат Бойко, като нас е човека, мога да си пия бирата с него, ама е пич, ебава им майката на ония префърцунените интелектуалци и е най-големия!“  Та тогава защо да учиш? Защо да четеш? Защо да имаш амбиции? Защо да имаш някакви норми на поведение? Защо, като имаш за пример бате Бойко. Та това е човека, който най-злобно се скара на младите хора, че не било вярно, че нямало работа, а те просто били с големи амбиции! Видиш ли, той бил голям IT специалист, но то има предостатъчно места да станеш овчар. И тогава аз си мислех, че хората ще се осъзнаят за какво става въпрос, но учудващо нямаше реакция. Нямаше реакция и с дюнерите, и с картофите, и с багерите. Бил го казал иронично, на шега! А на мен хич не ми се струваше да говори на шега. Сега, в конкретния случай с мъртвото момиче, дори и номера с шегата не може да мине!
Но да върнем лентата назад. Бате Бойко идва на власт. България отново намери своя спасител. Спасител от наглата тройна коалиция, Доган, автобусите с туристи от Турция… Почти пълно мнозинство в парламента. Огромни обещания. И постепенно нещата взеха да понамирисват. За всичко бяха виновни от тройната коалиция. Неадекватни решения. Единия министър казва едно, другия го опровергава. Официални заявления от страна на премиера, че  за първи път се е срещнал с новия здравен министър на една бензиностанция и го е харесал. И куп други такива безумия, които в една нормална държава щяха да са огромен скандал, но не и в България. Добрата стара България с добрите стари българи. Свикнали да ги тъпчат. Доверчиви, наивни… Постепенно нещата завзеха колосални размери… Но на българина не му пукаше…И аз имам точно обяснение защо се получи така. Изключително хитро Бойко§ Ко усетиха откъде духа вятъра – откъм медиите. Медиите винаги са се присламчвали към силните на деня, но чак такова дупедаване и подмазване е нямало никога. Топлите лични и икономически отношения на Супер Бойко със собствениците на националните медии доведоха обстановката в страната до изключително порнографски и натегачески размери. Медиите и най-вече телевизиите винаги са били компаса и барометъра на общественото мнение. Те имат изключително силно влияние върху масовата част от народа. Има една максима – чуеш ли го по телевизията или го прочетеш по вестника – вярно е. По-голямата част от аудиторията трудно могат да осъзнаят, че медиите са един изключително мръсен бизнес и че който плаща, той поръчва музиката. Винаги е било така, но като Бойковото време никога не е било и надали някога ще бъде. Като „бивша“ мутра, краля слънце буквално завзе медиите  по най-безцеремонен начин. Слугинажа на медиите, и то на национални медии, бе шокиращ. Огромни скандали като подслушвания от вицепремиера на шефа на митниците, спорни закони, бяха извеждани като 10-15 новина в централните емисии, след новини с огромно значение като „болестта по кокошките на турската граница“. Най-големия противник на Бойко Борисов преди да дойде на власт, Делян Пеевски, човека, лично поруган от бате Бойко на пресконференцията след спечелването на изборите, стана негов първи приятел и медиите му се превърнаха в официоз на властта. Никога няма да забравя „душевния оргазъм“ , който излъчваше от екрана дудука Николай Бареков, когато съобщаваше резултатите от последните избори. Такъв оргазъм според мен не е постиган и от дудука на Томи Лий, яхнат от Памела Андерсън…
Няма по-голяма сила и по-голям манипулатор от медиите. А нашите нископлатени, аморални и страхливи журналисти само това и чакат… Миналата седмица гледах новините по една национална телевизия и беше наистина потресващо. Имах чувството че гледам някоя лична PR телевизия на правителството, а не национална медия. Столицата на 17-то място в света по интерес за закупуване на жилища, вицепремиера добродушно моли банките да намалят кредитите, МВР разкрива организирана престъпна група, българите по празниците пазарували най-много от последните 10 години насам, Дянков връща 400 млн. лева в резерва, Бойко Борисов посрещнат от сестра си в нейния апартамент, с насълзени очи гледат снимката му с Барак Обама. И нито дума за нещо противоречиво… Очаквах всеки момент от логото на телевизията да се появят няколко розови врабчета, чуруликайки да кацнат на мощното рамо на премиера, той да ги помилва по главичките и да им каже: „Сладки врабченца, не забравяйте да папкате дюнери, та да не ви взривят арабите-терористи!“… Не казвам, че всичко, направено от ГЕРБ  е лошо. Но трябва да има някакъв баланс, това е просто потресаващо. А още по-потресаващото за мен е как хората се подвеждат по тези махленско – мутренски PR изпълнения… Не е нормално двете медии, които си позволяват да критикуват властта да са една ъндърграунд телевизия  и един вестник. Това е! В демократична и „свободна“ европейска държава!
Наистина много съм се чудил толкова ли са слепи моите сънародници и не проумяха че няма значение дали ще е БСП, ДПС, ГЕРБ, СДС. Мислите ли, че една нормална опозиционна партия, при всичките колосални издънки и измами на последните избори от страна на управляващата партия, щяха да ги оставят ей така да им се размине?! Всички са еднакви и си имат уговорките помежду си. Така че не се стряскайте, когато Бате Бойко ви плаши, че освен неговата партия за лична консумация, няма кой друг да ни управлява. Никой друг не би се държал така, както той се гаври с нас.  Има една много странна и изкоренена от съзнанието на българина дума – тя се нарича „достойнство“. По дяволите, не ви ли писна от простотията и селянията на водача на нацията ви! Толкова ли нямате самоуважение и респект, та да търпите пожарникаря да се гаври с националното ни самосъзнание.  Помислете над този въпрос следващия път, когато отидете до тъмните стаички с бюлетините и си кажете че „няма за кого друг да гласувате“ и решите да изберете отново партията на човека, говорейки за телешки пържоли награда за кучето, изровило труп на невръстно момиче!
През последните месеци се чудя с неизразима тъга къде остана истинската България и нейния дух. България на достойните и честолюбиви българи, които никога не биха търпели унижението и гаврата, на което ни подлага сегашния ни лидер. Има нещо много по-висше от всичко друго, което може да съществува. Това е идеята за чест и достойна съдба, свобода и непримиримост с неправдите. Изключвайки от съзнанието си пет вековното  унизително робство, което българите още по- унизително са търпели, ние с гордост признаваме събудилата се България след това, България на Ботев, Левски, Раковски, Бенковски и хилядите други, живели единствено от голата идея за справедливост и достоен живот. Къде е сега достойния живот на свободната и демократична България питам аз!? За България на циничната мутра Бойко ли Ботев е живял на таванската стая на Каравелов, спящ между отровата на мастилото, с което е печатал патриотични призиви и хранещ се веднъж на две седмици с изсъхнал хляб от румънските казани?! Къде остана гордостта на малка България – нейната смелост и храбра балканска чест, изумявала света векове наред?! Кога понесената на крилете на вдъхновението България на великите ни апостоли на свободата се превърна в летаргично заспалата България на Бойко, Цецо, Цецка, Дянков и сие. Независимо от икономическа обстановка, пари, сигурност, ако бяхме България на великите българи, щяхме да изядем с парцалите каратиста дори само за 5 % от нелепите му изказвания, гаврещи се с българщината по най-долен начин. Задушени от бездушието на комунизма, последвалите „бандитски демократични промени“ и псевдо героите, в родината ни стана по-зловещо и от апатията на българите по време на турското робство. Тогава сънародниците ни са се страхували чисто физически за живота на най-обичните си, заплашен от ятаганите на зверовете поробители. А в момента се страхуваме заради мишкуването на собствените си души. Защото няма ятагани, няма Караибрахим бесни, има един циничен пожарникар мутра и един посредствен даскал – факт, който прави примиреността ни шокираща и фрапантна. Да оставим настрана кризата, плашилото Гърция и тройната коалиция. Тук имаме един абсолютен диктатор, смятащ страната ни за ЕООД, в което всички ние сме долни работници, с които може да се държи и унижава както си иска, стига да си изиграе правилно картите и да ни подплаши както трябва – с глобалната криза, Гърция, тройната коалиция, космоса…
Октомври месец, след като избраха Роската за президент, един мой приятел беше цитирал във фейсбук Бенджамин Франклин – „А пък Бенджамин Франклин бил казал, че който е готов заради сигурността да пожертва свободата, не заслужава нито едно от двете“. Не знам каква сигурност видяха в широкоплещещия Бойко моите сънародници, но беше тъжна гледка да гледаш как умни и интелигентни хора си честитяха новия президент  аватар и коментираха, че няма по-достоен човек от него. ( http://www.facebook.com/video/video.php?v=2102533128551 )
Тъжна гледка е и съвременна България. Тук вече няма живот, има живуркане. Ставаме за смях пред света със своите доходи. Още повече ставаме за смях като разберат, че сме най-пестеливата държава в Европа. Българите живеем в една черупка, в която единственото което правим е да ядем и да се изхождаме. После пак да ядем и пак да се изхождаме…Главна цел в живота – ХЛЯБА…И нищо друго…А в миналото… Какви българи бяхме! Не знам дали някога ще осъзнаем, каква чест е да сме били част от нация с хилядолетна история, противопоставяща се на всички стандартни правила, да сме част от група хора, изумяващи със своите традиции и духовна възвишеност! Какви лидери имахме! Недоумяващо е как неколцина изтормозени българи без никаква користна цел са се жертвали в името на едно абстрактно понятие като идеята, идея за свободно бъдеще, достойнство и справедлив живот на една група неблагодарни люде, наречени българи!  Незнаещи какво е страх, пълни с решителност и чест, изумяващи света! Подпалени от възвишени идеи, достойнството се рее из въздуха, гордостта ще изхвръкне от гърдите на хората, отъпкани от трагични съдби. Безсмъртни майки, бащи и деца, хвърчащи окървавени сърца над Батак, Копривщица, Шипка, Белене… Сила и чест, смисъл и морал! А сега – плъхове, дремещи на тоалетната чиния през по-голямата част от живота си. Защото съм сигурен, че след няколко дни всичко ще затихне и ще тръгне по старому, лятото бате Бойко ще отреже лентата на магистралата, рейтинга ще се вдигне, а достойнството на българите ще си е останало по-малко и от полов член на китаец, стоящ в хладилна камера!
Не знам дали помните една от първите издънки на Б.Б – когато в Германия пред немските консерватори говореше с ехидна усмивка как Цецо изравя трупове на мутри с багерите.  Със същата ехидна усмивка той говори за изровения труп на невръстно младо момиче така безчувствено и равнодушно, както и за изровените трупове на мутри. Да има намерено тяло на убито невинно младо момиче  преди два часа и първите ти думи пред изпадналата в национален траур държава да са за искано от близките извинение  към МВР, след като детето им лежи мъртво, на няколко метра от сградата, където е видяна последно, два месеца след като е изчезнала.  И цялото това МВР постоянно да твърдеше, че Мирослава е избягала в чужбина. И като за капак усмихнат и в бодряшко настроение да заръчаш на Цветанов да „купи две-три телешки пържолки“ наградата на кучето, изровило трупа! И в нито едно изказване да не изкажеш съжаление! Не мога и не искам да опиша как се почувствах като гледах наглата му усмивка докато цяла България беше в траур! Най-зловещото е, че някакъв циник, безчовечно животно, който не е достоен и да гони топките на втория отбор на ЦСКА, се превърна в лидер на нацията ни! И ние го коментираме, анализираме и съдбите ни зависят от него! Ние, българите, го избрахме, него и цирковата му трупа от палячовци, подвизаваща се в Народното Събрание! Потресаващо! С  изказването си за трупа и пържолките бате Бойко тотално ни зачеркна като нация.  Не може първия човек в държавата, любимеца на по-голямата част от българите, да се държи по такъв първично просташки начин и да си  въобразяваме, че съществува нещо, наречено българска нация. В момента живеем в някаква мутренска вакханалия, без капка достойнство и чест. За мен в момента България няма. Защото сега е България на простаците, чалга културата и Бойко феновете. Аз не искам такава България. Има една велика постановка в Народния Театър – “Хъшове”, която трябва да бъде гледана от всеки един, наричащ себе си българин. Та всеки път,  гледайки тази постановка, настръхвам когато по време на бурните аплодисменти в края видя насълзените очи на Чочо Попйорданов и Валентин Танев в ролята на Македонски и Хаджията. И тия насълзени очи ги сравнявам с просташката хилещата се физиономия на „краля-слънце”, когато говори за телешките пържолки на кучето, изровило труп на невръстно момиче. И ме обзема една непреодолима тъга и мъчна безнадеждност за пропадналата в адска бездна България, каквато е трудно да опиша…ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ на хъшовете от Народния театър! А България на бате Бойко – на боклука…
А вие? В коя България живеете? А в коя България искате да се събудите?

Тъй върви светът! Лъжа и робство
и на тая пуста земя царува!
И като залог из род в потомство
ден и нощ – вечно тук преминува.
И в това царство кърваво, грешно,
царство на подлост, разврат и сълзи,
царство на скърби – зло безконечно!
кипи борбата и с стъпки бързи
върви към своят свещени конец…
Ще викнем ние:
“ХЛЯБ ИЛИ СВИНЕЦ!”

Красимир Калушев
за в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com