Два проектозакона ще отменят дванадесет процентовите продажни такси за тежкотоварните камиони и ремаркета

Вашигтон – Сенаторът Кори Гарднър (републиканец) от щата Колорадо на 12-ти юни внесе SB3052, проектозакон, който ще отмени дванайсет процентовата такса известна още като федерално наложена такса или „federal excise tax – FET”, на продажбите на тежкотоварни камиони и ремаркета.
Тази FET, която първоначално е била наложена през 1917г. с цел подпомагане на бюджета по време на Първата Световна Война е нарастнала през годините от три процента, до цели дванадесет, като добавя сума от 12 000 до 22 000 долара върху продажната цена на всеки нов професионален камион или тежкотоварно ремарке.
„Тази висока такса вдига прекомерно цената не екипировката, като всичко това несправедливо ляга върху плещите на професионалните шофьори – хората, които играят централна роля в поддържането на икономиката в нашата държава“, заявява Гарднър. „Eто защо аз съм горд с внесеният от мен проектозакон, целящ нейната отмяна.”
SB3052 е подобен на “Heavy Truck, Tractor and Trailer Retail Federal Excise Tax Repeal Act” внесен от републиканецът Дъг Ла Малфа от щата Калифорния през юни 2017г. По това време, този закон е имал седемнадесет текущи поддръжници. Той е бил представен пред специалната комисия (House Ways and Means Committee), но за съжаление никакви по-нататъшни действия не са били предприети.
На 5-ти юни Ла Малфа е държал реч в защита на неговото предложение – законът HR2946:
„Финансовите и регулаторни проблеми създадени от таксата FET, подтискат и напрягат излишно дилърите на камиони, професионалните шофьори и транспортните бизнеси по цялата страна – казва Ла Малфа, като се опитал да поощри конгреса да включи отменянето на таксата в инфраструктурата на финансирането на новият проектозакон, заявявайки – ако отмяната на тази такса се включи от Конгреса в бъдещите финансови мерки засягащи транспортната инфраструктура, все още би могло да се постигне обновяване на пътищата и мостовете в страната, но не за сметка на професионалният транспортен парк.”
Асоциацията на американските трък-дилъри (ATD) веднага се е обърнала към нейната членска маса за решителна подкрепа на двата проектозакона, като дори се готви да организира демонстрации във Вашингтон с цел да повлияе на законодателите.
ATD е част от ANDA (National Automobile Dealers Association).
„Това е най-високата продажна такса, която Конгресът е наложил върху който и да е било продукт. По-голяма и от тази на цигарите и алкохола“, казва председателката на ATD, Джоди Теутън, също и вице-президент на известната марка камиони Kenworth от района на Луизиана и Батон Руж. „Вече е време Конгресът да отмени тази тежест и ние искрено благодарим на Сенаторът Кори Гарднър за неговите усилия в тази посока.”
От ATD твърдят, че въпросната такса много често оскъпява цената на продаваните камиони, понякога дори и с повече от $22 000.
Според тях ако купувачите не могат да си позволят да купят тези нови камиони, това ще доведе и до забавяне на благоприятните ефекти върху околната среда каквито биха могли да предизвикат тези екологично-чисти автомобили.
ATD е подкрепяна от следните фирми и организации:
Bendix Commercial Vehicles, Daimler Trucks North America, Mack Trucks, National Trailers Dealer Association, Navistar, NTEA – The Association of the Work Truck Industry, Recreation Vehicle Dealer Association, Truck & Engine Manufacturers Association, Truck Renting and Leasing Association, Truck Trailer Manufacturers Association and Volvo Trucks North America.
ATD представлява повече от 1800 дилъра на средни и тежко-товарни професионални автомобили в САЩ.

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“