Любопитни факти за пътищата и транспорта

Ето и отговорите на някои въпроси отнасящи се за пътищата и транспорта, които сме събрали за вас:

1.    Наистина ли всички пътища водят към Рим?


Вече не. По времето на Римската империя, римляните са построили грандиозна пътна мрежа, за да осигурят безпрепятствено пътуване при най-различни климатични условия между Рим и най-отдалечените кътчета на империята. Те са се постарали да направят своите пътища колкото е възможно по-прави, като са павирали голяма част от тях с пресовани дялани камъни образуващи равна повърхност. По общо 50 000 мили (80467.2 км.) на всяка римска миля (малко по-къса от съвременната) е бил поставен знак индикиращ мястото, от където започва пътя – Рим. След като Римската империя пада, поддръжката на нейната пътна система е силно занемарена и по време на средновековието пътищата са били прекомерно износени и разрушени. Макар че римляните са построили тези пътища още преди 2000 г. Някои части от тях са в употреба и до днес.

2.    Какво е търнпайк (turnpike)?


Търнпайкът е платен път (toll road). В края на 18-ти век частни компании в САЩ и Великобритания са започнали да строят пътища като са имали право да накарат пътуващите по тях да си плащат за използването им. След 1840 г. тези пътища са влезли в безпощадна конкуренция с железопътните линии откъде да минава трафика и кой да получава големите печалби. Думата „търнпайк” все още е в широка употреба, особено в източната част на САЩ. Добре познати на всички са „Търнпайкът на Масачузетс”, „Търнпайкът на Ню Джърси” и „Търнпайкът на Пенсилвания”.

3.    Кой път в САЩ е известен под името „Националният път”( National Road)?


Пътят Къмбарленд (Cumberland Road) е известен също под името „Националният път”. Той е първият път финансиран от федералното правителство на САЩ. Макар че строежът му е започнал още през 1811 г., завършването му е станало чак през 1852 г. Простирайки се на 800 мили (1287.48 км.) от Къмбърленд, щата Мериленд  до Вандалия, щата Илинойс, той е помагал на заселниците пристигащи от цял свят да преминават планинските Апалачи през тяхното пътешествие на запад. По-късно с навлизането на широката употреба на автомобилите, той е бил павиран и през 1962 г. става част от щатският път номер 40 (US Route 40).

4.    Каква е връзката между пътя Къмбърленд и проходът Къмбърленд?


Няма абсолютно никаква връзка. Пътят Къмбърленд е отдалечен на около 100 мили (160.934 км.) от проходът Къмберленд, който се намира близо до границите на щатите Кентъки, Тенеси и Виржиния и прорязва Апалачите при Платото Къмберленд. Просто името Къмберленд е имало много голяма популярност  в колониална Америка, идваща от името на добре известен британски дюк.

5.    Как са номерирани Междущатските магистрали (Interstate highways)?


Едноцифрените или двуцифрените магистрали са номерирани според техните посоки. Тези, които са ориентирани от изток на запад са с четни номера, докато тези движещи се от север на юг са с нечетни. Например:
Интерстейт 10 е път простиращ се хоризонтално (изток-запад) на картата на САЩ, започвайки от Санта Моника, Калифорния и стигайки до Джаксънвил, Флорида и понеже е доста на юг има по-малък номер.
Интерстейт 95 е път движещ се в посока север-юг, започвайки от Хоултън, Мейн и стигайки чак до Маями, Флорида. Ето защо той е обозначен с нечетен номер и понеже се намира силно на изток, числото е и по-голямо.
При интерстейтите обозначени с трицифрен номер, ако първото число е нечетно то тава са така наречените „СПУР” пътища (идващо от „spur”- щора) – кратки магистрали свързващи двуцифрените интерстейти или населени места. Ако първата цифра е четна то това е „loop” – обиколка. Това означава, че ако не се излиза от пътя, то той рано или късно ще се влее обратно в първоначалната магистрала, чието обозначение са последните две числа на трицифреният номер.

6.    Каква е разликата между „highway” и „freeway”?


Терминът „хайуей” може да се използва за всеки път, но по-често обозначава такъв, който свързва две отдалечени населени места (towns).
Имеро „фриуей” се използва за път с повече платна (магистрала), който вместо кръстовища има изходни и входни рампи и с ограничен достъп, за да се осигури свобода на движение (free) на движещият се трафик.

7.    Кой е бил първият „фриуей”в САЩ?


Първият „фриуей”, без никакви плащания (tolls) и с ограничен достъп е бил Аройо Секо Фриуей (Arroyo Seco Freeway), свързващ Пасадина и центърът (downtown) на Лос Анжелис. Той е бил отворен през 1940 г. и сега се нарича Пасадина Фриуей (Pasadena Freeway) или Highway 110.

8.    Какво се крие зад терминът „интерстейт хайуейс”(interstate highways)?


Президентът Дуайт Айзенхауер е подписал закон наречен „Федерал Ейд-Хайуей Акт”, с който е установена единна система от пътища между отделните щати в САЩ. „Интерстейт хайуейс”са пътища финансирани от федералното правителство с цел улесняването на транспорта на хора , стоки и армейска техника по цялата страна.

9.    Защо Айзенхауер е бил толкова запален строител на пътища?


През 1919 г. младият Дуайт Д. Айзенхауер е взел участие в големият преход на американската армия от Вашингтон Ди Си до Сан Франциско. Поради тогавашното състояние на пътищата това предвижване е станало за цели 62 дни – доста голям срок за отбраната на такава напреднала държава като САЩ. Придобитият опит от участието в това събитие е накарал Айзенхауер да си даде сметка за спешната нужда от създаване на съвременна пътна система в страната. Поради неговата непоколебима подкрепа при изграждането й, сега пътната система на Америка се нарича „Dwight D. Eisenhower System Of Interstate and Defense Highways”.

10.     Има ли магистрали (interstate highways) в Хавай?


След като всеки интерстейт финансиран от „Федерал-Ейд-Хайуей-Акт”, подписан през 1956 г. се води междущатски път, то независимо че магистралите на Хавай не пресичат сухопътни граници, се зачитат за „интерстейтс”. В Хавай има три магистрали: H1, H2 и H3.
11.     Кога е бил построен последният интерстейт?


През 1993 г. се е смятало, че най-сетне след 37 години от започването е сложен краят на строежа на американската пътна систама със завършването на Интерстейт 105 (Century Freeway) в Лос Анжелис. „Сенчъри фриуей” е междуградски път, който свързва населените места „El Segundo”с пътищата I-405, I-110, I-710 и накрая I-605 с „Norwallk”.
Бурното разрастване на градовете в страната обаче е наложило строежа на пътищата да продължи и до ден днешен.

12.     Колко мили павирани пътища има в САЩ?


САЩ има повече павирани пътища от която и да е друга страна в света – повече от 2 335 000 мили (3757818,24 км.)
13.     Кой е създал първият „аутобан”?


Макар че строежа на модерната пътна система на Германия да е започнал още през 1913 г., Адолф Хитлер е този, който създава така наречения „Autobahn”по време на Третият Райх от 1933 до 1945 г. „Аутобан” по американските стандарти е „фриуей”, система която включва мрежа от пътища с повече от 6 800 мили (10943.59 км.) покриващи цяла Германия.
Независимо че генерално няма ограничение на скоростта по аутобан-системата, все пак съществуват няколко пътни сегменти с ограничителни знаци.

14.     Кое е най-често срещаното име на улица в САЩ?


Не е Main Street (Главната улица) както биха си помислили повечето хора, които са живели в САЩ. „Парк” (Park) е най-често срещаното име на улица в Америка.  Следвано от Вашингтон (Washington), Клен (Maple), Дъб (Oak) и Линкълн (Lincoln).

15.     Коя е най-дългата „Главна улица” (Main Street) в САЩ?


Main Street в Айлънд Парк, Айдахо е 33 мили дълга, поставяйки рекорд за най-дълга „главна улица” в САЩ.

16.     Кога е бил построен първият автомобил в света?


Първият автомобил с бензинов двигател и оборудван само три колела е бил построен от Карл Бенц през 1885 г. Хенри Форд създава прочутият си прототип през 1893 г.
17.     Къде е била първата бензиностанция на самообслужване?


В центъра на масовата употреба на автомобили Лос Анжелис, Джордж Урих е отворил първата бензиностанция на самообслужване през 1947 г.

18.     Кой е изобретил светофара?


Кутията с червена, жълта и зелена светлина, която ни е толкова добре позната днес, е изобретена от Гарет Морган през 1933 г. Морган който също е и изобретателят на противогаза е получил многобройни награди за неговото нововъведение.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“