Невероятен проект за летяща кола наречен „Ястребът Кити”(Kitty Hawk), финансиран от един от основателите на Гугъл, Лари Пейдж навлиза вече в изпитателна фаза

Проектът за създаване на летящ автомобил осъществяван от основателят на Гугъл Лари Пейдж, беше готов да „излети” в просторите на големия бизнес на 6-ти юни очакващ инвеститори за „стартъп”, както и ентусиасти, да опитат вече завършеният изпитателен модел с простичкото работно название „летящият” (flyer). В американската преса той беше описан като, “впечатляваща първа стъпка за превръщане свободата на полета в масово удоволствие, достъпно за всички”.
Летяща кола! Това е несбъднатата мечта на няколко поколения, обещавана през почти всяка декада през последните 70 години, но винаги, за съжаление, непостигана.
Непостигната, но до днес – сега вече проектът „Кити Хоук”, подкрепян от парите на платформата за търсене в Интернет Гугъл, най-сетне доведе този дългоочакван проект на 21-ви век до окончателната му изпитателна фаза.
Ще революционизира ли той напълно транспортната индустрия или ще си остане само едно впечатляващо нововъведение, като средството за придвижване „Segway”? Времето ще покаже, но засега желаещите да пробват новото “чудо” непрекъснато се увеличават.
Компанията е основана в родният град на Гугъл Маунтин Вю в Калифорния, като първият прототип е бил изпитан в Нова Зеландия. Снимки и подробности могат да се намерят в наскоро създаденият сайт flyer.aero
СИ ЕН ЕН пусна репортаж, в който журналист летя с „флайър” над езеро в Лас Вегас.
Изпълнителният директор на „Кити Хоук”, Себастиян Трун – главният „виновник” за създаването на така наречeната „Google X lab”, лаборатория за осъществяване на такива проекти на бъдещето като безпилотни коли или очила които могат да „гледат” през Интернет, твърди че управлението на летящият автомобил е също толкова лесно както да играеш на играта „Майнкрафт”.
„Нашата задача в центърът ни за тестове в Лас Вегас е предоставянето на прототипа за тестови полети на повече хора, които да изпитат прекрасното чувство на свободата при летене и на възможностите които крие бъдещето“, казва говорителят на компанията.
„Идеята е постоянно да каним малки групи от влиятелни хора, включващи бизнесмени, журналисти, политици и т.н.”
Вратата обаче е отворена за всички, които желаят да опитат новото „чудо”.
Те просто трябва да отидат на новосъздаденият сайт и да си запишат час със специфична цена.
Миналата година беше демонстриран летящ електрически модел с монтирани десет малки ротора на крилата си, правейки възможно той да излита и да каца вертикално като хеликоптер.
Хората от „Кити Хоук” твърдят, че звукът който издава летящата кола от 15-20 метра, наподобява шумът на косачка за трева, а от 80-100 метра на малко по-шумен разговор между двама италианци (явно тези хора не са чували как разговарят българите!). Тези опити със шума са правени над вода (много добър проводник на звук) на височина 3-4 метра и при скорост 35 км/ч.
В непокритата кабина има място за един пилот, като се налага главата му да стърчи отгоре също както когато се управлява картинг.
В сайтът се казва:
„Флайер е конструиран да може да се използва с лекота за лични цели, било над вода или в незадръстени от движение зони. Той е първият персонален автомобил-прототип на Кити Хоук предназначен за ежедневна употреба.”
Лари Пейдж и Сергей Брин са основателите на Гугъл, които са започнали този грандиозен проект в гараж намиращ се в Силиконовата долина през 1998, развивайки го до една от най-големите компании в света.
Сега те продължават да са изпълнителни директори на компанията родител на Гугъл, Алфабет, но Кити Хоук е лична идея, която не част от операциите на компанията-гигант.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“