Какво трябва да знаем за двигателното масло?

Процедурите свързани с двигателното масло са едни от най-лесните при обслужването на камионите. Вадите пробката (тя послушно си стои потопена отстрани на двигателя), премервате нивото, ако се наложи доливате малко масълце и… това е. Дори и шофьор, който не може да различи волан от резервна гума, може да се справи с тази задача.
Сега с навлизането на новите технологии при двигатетелите и с голямото разнообразие при спецификациите на различните видове модерни масла, тази задача като че ли вече не е толкова проста.
Не че процесът на добавяне на масло се е усложнил (маха се капачката и се накланя тубата), типът на добавяното масло обаче, периодично се променя откакто Американският Иститут по Петрол (American Petroleum Institute- API) е започнал да поставя стандарти още преди 100 години.
За да сме сигурни с какъв продукт си имаме работа, като начало нека да прескочим всичките надписи с малки буквички върху етикетите на тубите и бутилките съдържащи двигателни масла и да се съсредоточим на „есенцията” от информация поставена от API, върху знак с формата на „геврече”.
В съответствие с транспорните пазарни механизми, чиято основна идея е да се привличат максимален брой клиенти (туристи, пътници, професионални шофьори и т.н.), повечето трък-стопове започнаха да се наричат Travel Centers (Пътни центрове). Това е опит с различен термин да се обозначи едно и също нещо. При горивните масла можем да видим подобен процес при новите обозначения. Ако погледнете внимателно в етикетите на тубите строени по рафтовете на „травел центровете” ще видите, че някои от тях са маркирани с буквата „S”, което означава, че предназначението на това масло е за бензинови (spark-plug fired), а не за дизелови двигатели.
Трябва да се има предвид, че дори и когато имаме петролен продукт  обозначен със „С”- масло годно за дизелови (combustable-fired) двигатели, съществува голямо разнообразие на различните видове марки и производители.
Например, до декември 2016 г. трябваше да търсим на етикетите надпис „CJ-4”. След новите разпоредби на Агенцията по опазване на околната среда (EPA-Environment Protection Agency), влезли в сила през 2017г. , това масло вече не е достатъчно добро за употреба. По-големите задачи поставени към работата на двигателите и значително по-голямото количество отделяна топлина, изискват и масла с различни качества – „по-тънки” от предишните, но способни да смазват също така добре и да поемат излишната температура.
Запознайте се с новото масло „CK-4”. То е предназначено за работа не само с новите, но също може да се употребява без никакви огреничения и при старите двигатели.
Друг тип масло е „FA-4”, което може да се употребява само при новите мотори. То предлага абсолютно същите резултати като „CK-4”, но е много „по-тънко” (с по-малка плътност).
При някои нови камиони може да се изисква масло тип „10W-20” в случай на горещо време, вместо по-плътното „10W-40”, защото по-тънкото масло създава по-малко триене при работа на двигателя, което повишава неговата ефективност и намалява разхода на гориво. Разбира се, този двигател трябва да може да работи с тънко масло от типът „FA-4”. Единстсвеният начин 100% да сте сигурни, че ползвате правилното масло е, ако се запознаете с изискванията за обслужване на двигателя на вашият камион описани в инструкционната книжка. След това трябва да се провери „гевречето” на API върху етикета на тубата. В горната му част са отбелязани качествата и рейтингът на продуктът. В дупката на гевречето е отбелязан степента на вискозитета (смазването) на маслото. В долната част обикновено се дава допълнителна информация. Някои трък-стопове могат да имат на разположение няколко различни вида горивно масло, например, за газови или дизелови двигатели, други може да продават още от старият тип „CJ-4”, трети може да са поставили масло тип „FA-4”непосредствено до „CK-4”, което може да е малко объркващо за тези, които все още не са запознати с новите означения и изисквания за вискозитета.
Още по-голямо объркване може да настане за тези шифьори, които си вземат маслото от работилница или терминал вместо от трък-стоп или бензиностанция. Много от транспортните компании, които все още не са подменили парковете си, биха могли да имат и от двата типа масло сложено в един и същи на външен вид контейнери, или по-лошо – могат да използват контейнери със стари обозначения, в които да има масло от новият тип. На всичко отгоре, ако маслото се взима в ранните или късни часове обикновенно няма и кой да се попита дали това е подходящото масло за подобен вид екипировка.
Какъвто и да е случаят, доброто познаване на изискванията на различните двигатели за специфичните масла, които трябва да се използват е решаваш фактор за избягване на големи и скъпоструващи грешки.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“