7 отговора на въпроса: „Защо трябва да ядем черен шоколад?”

Черният шоколад е пълен с полезни вещества, които могат да повлияят положително на вашето здраве.
Изработен от семената на какаото, той е един от най-добрите източници на антиоксиданти, който може да се намери на нашата планета.
Проучвания показват, че тъмният шоколад  може да подобри здравето и да намали риска от сърдечни заболявания.

1.    Защото черният шоколад е много хранителен

Ако купувате качествен черен шоколад с високо съдържание на какао, той има нужното ни количество разтворими фибри и е богат на минерали.
100 гр. Черен шоколад със 70-85% какао съдържа:
• 11 грама фибри.
• 67% от препоръчителното за дневно консумиране желязо
• 58% от препорачителния за дневно консумиране магнезий.
• 98% от препорачителния за дневно консумиране манган.
• Също така той има много калий, фосфор и цинк.
Разбира се, 100 грама (3,5 унции) е доста голямо количество и не е нещо, което трябва да консумираме ежедневно. Всички тези хранителни вещества за съжеление идват в пакет с 600 калории и захар. По тази причина, е най-добре черният шоколад да се консумира умерено.

2.    Защото черният шоколад е добър източник на антиоксиданти.
Чували ли сте за мярка, наречена ORAC?
ORAC” Oxygen Radical Absorbance Capacity”. Това е мярка за антиоксидантната активност на храните.
За измерване на ORAC, изследователите акумулират свободни радикали в определено количество храна и виждат колко ефикасно антиоксидантите в храната могат да ги “обезоръжат”.
Биологичното значение на този показател се поставя под въпрос, защото експеримента се прави в епруветка и може да няма същия ефект в човешкото тяло.
Струва си обаче да се спомене, че суровите, необработени какаови зърна са едни от най-полезните храни, които някога са били тествани.
Черният шоколад има органични съединения, които са биологично активни и функционират като антиоксиданти. Те включват, между другото, полифеноли, флаваноли, катехини.
Едно проучване показа, че какаото и черният шоколад съдържат по-голяма антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли, дори и от някои плодове които са били тествани, включително боровинки.

3.    Защото черният шоколад може да подобри кръвното ви налягане

Флаванолите в тъмен шоколад могат да стимулират ендотела – лигавицата на артериите, за да произведат азотен оксид, който е газ.
Една от функциите на азотния оксид е да изпраща сигнали към артериите, за да могат те да се отпуснат, което намалява напрежението в кръвния поток и следователно намалява кръвното налягане.
Има много контролирани проучвания, показващи, че какаото и черният шоколад могат да подобрят притока на кръв и да понижат кръвното налягане, но ефектите обикновено са леки.

4.    Защото черният шоколад повишава добрият холестерол (HDL) и предпазва лошият холестерол (LDL) от окисляване

Консумирането на черен шоколад може да подобри няколко важни рискови фактора за сърдечни заболявания.
В контролирано проучване е установено, че какаовият прах значително намалява окисления LDL холестерол при мъжете.
Той също така увеличава HDL и намалява общия LDL при мъже с повишен холестерол.
Окисленият LDL означава, че LDL (“лош” холестерол) реагира със свободните радикали.
Това прави самата частица на LDL реактивна и способна да уврежда други тъкани… като лигавицата на артериите в сърцето ви.
Какаото съдържа изобилие от мощни антиоксиданти, които предпазват липопротеините от оксидативно увреждане.
Черният шоколад може също така да намали инсулиновата резистентност, което е друг често срещан рисков фактор за много заболявания като сърдечни заболявания и диабет.

5.    Тъмният шоколад може да понижи риска от сърдечно-съдово заболяване

Съединенията в тъмен шоколад изглеждат високо защитни срещу окисляването на LDL.
В дългосрочен план това би довело до много по-малко холестерол в артериите и в резултат на това би трябвало да се постигне по-нисък риск от сърдечни заболявания.
Оказва се, че има няколко внимателно наблюдавани дългосрочни проучвания, които показват такова доста драстично подобрение.
В проучване на 470 възрастни мъже е установено, че какаото намалява риска от сърдечно-съдова смъртност с огромните 50% за период от 15 години.
Друго изследване разкрива, че яденето на шоколад два или повече пъти седмично понижава риска от калциева плака в артериите с 32%. Консумирането на шоколад много рядко няма ефект.
Още едно проучване показа, че шоколад приеман пет пъти седмично понижава риска от сърдечно-съдово заболяване с 57%.
Разбира се, тези три проучвания са така наречените наблюдателни изследвания, които не могат да докажат, че точно шоколадът е причинил намаляването на риска.

6.    Защото ченият шоколад може да предпази кожата ви от вредното влияние на слънцето

Биоактивните съставки в черния шоколад също могат да бъдат чудесна защита за вашата кожа.
Флавонолите могат да предпазят от увреждане, причинено от слънцето, да подобрят притока на кръв към кожата ви и да увеличат нейната плътност и хидратация.
Допустимата доза за еритема  е минималното количество UVB лъчи, необходимо за предизвикване на зачервяване на кожата, 24 часа след експозицията.
В едно проучване включващо 30 души, този диапазон се е увеличил повече от два пъти, след като е консумиран черен  шоколад с флаваноли в продължение на 12 седмици.

7.    Защото черният шоколад може да подобри мозъчната функция.

Черният шоколад също може да подобри функцията на мозъка.
Едно проучване на хора в добро здраве е показало, че след пет дни на консумация на какао с високо съдържание на калий, притокът на кръв към мозъка се е увеличил значително.
Какаото също може значително да подобри когнитивната функция при възрастни хора с умствени увреждания. То съдържа също така стимулиращи вещества като кофеин и теобромин, което може да бъде основна причина какаото да подобрява мозъчната функция в краткосрочен план.

Казано накратко:

Съществуват значителни доказателства, че какаото може да осигури големи ползи за здравето, като особено това се отнася при сърдечно-съдовите заболявания.
Но, разбира се, това не означава, че хората трябва да консумират много шоколад всеки ден. Той все пак е натоварен с калории и лесно се минава допустимата граница. Може би едно или две блокчета след вечеря, е най добрата опция. Имайте предвид, че много от шоколадите на пазара са пълни с подсладители и не са точно това, от което имаме нужда. Трябва да се избере качествен продукт – органичен, черен шоколад със 70% или повече съдържание на какао. Колкото е по-черен  шоколадът, толкова по-малко захар ще съдържа.
Разбира се, има други и ползи от шоколада, които не  споменахме … ами има страхотен вкус.

Бъдете Здрави и консумирайте умерено!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“