Интересни факти за камионите

wallpapersmania.com

1. Произходът на терминът „полу“ (semi)
Има около 6,5 милиона полуремаркета (semi-trailers) регистрирани в Америка, почти три пъти повече от регистрираните камиони-влекачи (semi-trucks), така също наричани и трактори (tractors). Ремаркетата са били първоначалната причина за налагането на този термин. Защото те не са имали предна ос с гуми и могат да се използват само когато са закачени за камион, така хората са започнали да ги наричат „полу-ремаркета“. Постепенно този термин започнал да се употребява и за камионите – semi-trucks.
Полуремаркетата обикновено са дълги 53 фута (16.1544 метра). Те имат спирачки, които автоматично се включват в случай, че ремаркето е откачено от камиона. Когато има връзка между въздушната помпа задвижвана от двигателя на камиона и ремаркето, създаденото въздушно налягане преодолява предпазните паркинг пружини и колелата  могат да се въртят.
2. Централна роля
Една трета от всичките регистрирани камиони в САЩ се намират в три щата – Калифорния, Флорида и Тексас. Има 3,2 милиона професионални шофьори на тежкотоварни камиони (truck drivers) в страната. Около 90 % от транспортните компании и собствениците-оператори (owner-operators) имат по-малко от шест камиона.
3. Две трети от Америка
Професионалните камиони правят средно около 140 милиарда мили на година по пътищата на САЩ (данните са от 2006 г.). 68% от всички продоволствия и стоки в страната се доставят чрез камиони. Това се пада около 60,000 паунда (27215,5 кг.) на всеки жител. Трябва да се има предвид обаче, че най-тежките и обемни материали и суровини са тези, използвани в строителството (цимент, тухли и т.н.) и в селското стопанство.
4. Оператори на дълги дистанции
Всяка година камион с полуремарке прави по 45,000 мили (72480,48км.), макар че според изчисления идващи от източници в транспортната индустрия (Federal Highway Administration) тази цифра е значително по-висока – 100,000 мили (16393,4 км.)
Любопитно обстоятелство е, че макар броят на камионите Клас 8 (semi-trucks) е само 15% от общият брой професионални транспортни средства в САЩ, те правят 42% от общите мили в транспортната индустрия. Тежкотоварните камиони в Америка са направили повече от четвърт трилион мили (данни от 2016г.), докато общите мили изминати от всички превозни средства са били три трилиона.
5. Няма нищо идеално
През 1973 г. федералните власти са изчислили, че тръковете са имали разход от 5.6 мили за галон дизелово гориво. Днес разходът е подобрен на 6.5 м/г, макар че цифрите варират между 4 и 8 в зависимост от вида на камиона.
При изкачване по стръмен наклон разходът може да се повиши на 2.9 м/г, докато при слизане може да падне до 23м/г. Новите стандарти за икономисване на гориво въведени през 2014г. си поставят за цел косумацията на гориво да се подобри до 7.2 м/г, за камион движещ се по равен път.
Как може да се постигне това? Производителите постоянно усъвършенстват сцеплението на гумите и аеродинамиката на камиона и ремаркето. Спойлери крият предните ръбове на ремаркетата, странични престилки предотвратяват настъпването на турболенция по композицията и щитове монтирани зад задните врати се борят с въздушното завихряне. Новите „супер-единични“ (super-single)  широки джанти и гуми, които заменят сегашните двойни колелета, се смята че подобряват икономията на горивото с около 7%. Идващите модерни технологии на новите двигатели ще позволят точно да се измери оптималната скорост, при която камионите ще харчат най-малко, като се вземе под внимание естеството на товара и изискванията за опазване на околната среда и тя ще се поддържа автоматично.
6. Професионалните машини
Максималната тежест за камион опериращ в САЩ е 80,000 паунда (36287.39 кг) разпределени върху 18 конвенционални гуми. Понякога в дивите и отворени пространсва на Австралия могат да се използват авто-влакове от четири ремаркета с тегло, което да надвишава 300,000 паунда (136077.711 кг)
7. Мощност и оборотни числа
Колко мощност е необходима да се задвижи тежкотоварен камион и ремарке с пълен товар? Данните на един от най-търсените двигатели на пазара, Детройт Дизел (Detroit Diesel DD 15, 14-liter inline engine) са:
Брой на цилиндрите – 6, тежина 2880 пунда (1306.346 кг) или с 345 паунда (156.489 кг) повече от колкото тежи един лек автомобил Мини Купър. Този колос има мощност от 560 конски сили и оборотен момент от 1850 либри към фут. При 1200 оборота в минута той е способен да създава оборотен момент от 1500 либри-фут. Повечето дизелови двигатели с турбо-подхранване имат оборотен момент между 1200 и 2500 либри-фут, за да могат да предвижват тежките товари.
8. Филмовата индустрия
Филмът на Сам Пекинпах, „Конвой“ е имал приход от 15 милиона през 1978 г. в деня на премиерата. Съвсем нелошо постижение, макар че филмовият хит на годината е бил „Къща за животни“, излязъл през декември  с приход от 141 милиона долара. В същият месец, но през 1975г. песента „Конвой“, по която свободно е базиран филма, е била на първо място за една седмица в топ класацията на САЩ. Тя е била написана и изпълнена от композитора-певец Бил Фрайс под псевдоном Су Дабъл Ю Маккол – образ, който той е създал с цел да рекламира пекарна в Айова. Въпреки популярността на този филм той не може да се мери с друг блог-бъстър от същият жанр – „Смоки и Бандита“, където в пиковите сцени се появява легендарната марка кола Транс Ам.
Нека не забравяме и останалите незабравими филми като „Треската на бялата линия“ и „Брейкър, брейкър“, последният с участието на маршал-артс звездата Чък Норис.
9. Черешката на тортата
Най-продаваната марка камион в САЩ е Фрейтлайнер (Freightliner). Продажбите му са почти една трета от всички камиони, които се продават годишно. Тази компания е собственост на „Даймлер Трък Норт Америка“ (Daimler Trucks Nort America), която също притежава и „Уестърн Стар“ (Western Star). Втората по популярност марка е „Навистар Интернешънъл“ (Navistar International), следвана от „Пакар“ (PACCAR), който притежава марките „Питърбилт“ (Peterbuilt) и „Кейнорт“ (Kenworth). Четрвърти са „Волво“ (Volvo), които притежават също и „Мак“ (Mack).
10. Как да се спре това чудо?
Антиблокиращите спирачки са задължителна част от оборудването на тежкотоварните камиони още от 1997г. , което значително е намалило катастрофите причинени от „счупване“ на композицията (jackknife), при които задните колела на ремаркето са блокирани и то се занася рязко настрани под остър ъгъл с камиона. Днес най-опасните катастрофи с полуремаркета са преобръщанията. Федералните власти твърдят, че това се случва когато композицията стъпи на хлъзгава повърхност и когато шофьорът прекомерно навива волана в опита си да я задържи на пътя.

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“