Най-разочарованите шофьори в света

Една анкета най-изненадващо реабилитира българите като най-оплакваща се нация и поставя на първо място, макар и „отзад-напред“, като най-незадоволени шофьори филипинците. Проучването е проведелно от популярната апликация за избягване на тежки трафици „Waze”.
Тази апликация, която твърди, че е използвана от повече от 90 милиона души по света, наскоро публикува резултатите на индекса за шофьорска задоволеност за 2017г., който покава, че Филипините са на дъното на списък от 39 страни.
Тя е била „сваляна“ в 185 страни и са изследвани места, където е имала месечно повече от 40 000 активни потребители.
Хората от „Waze” твърдят, че са използвали по-широки критерии, в които влизат повече неща, а не само времето което мотористите прекарват в задръстванията по пътищата.
Те са взели под внимание: интензивността на трафика, безопасноста на пътя, услугите предлагани на участниците в пътното движение (бензиностанции и паркинг места), качеството на магистралата или пътя, социално-икономическите условия (достъп до ползването на автомобили или цените на горивото), като накрая на базата на всичката тази информация се е формирал индекса на задоволеност при автомобилистите.
Страните са били подредени в списък с поредни номера, за да се покаже нагледно къде са най-лошите места за шофиране.
Резултат от 10 означава, че шофьорът е доволен. Резултат от 1 показва точно обратното. Нито една от 39-те страни в списъка няма повече от 8 точки и нито една от тях не е паднала под 3 точки. Филипините са на последно място с индекс от 3,02, което е намаляване от индекса за предишната година от 3,13 точки. Тогава на последно място е бил Салвадор, който обаче за 2017-та е отишъл на 37-мо място с индекс от 3,56 точки.
Детайлите в индекса на последната страна в списъка, Филипините, са:
Интензивност на трафиците (1,6), социално-икономически условия (0), безопасност на пътя (6,97), обслужване (4,34) и качество на шосетата (5,9).
Първите 10 страни в списъка с най-доволни шофьори са:
Холандия (7,9), Франция (7,85), САЩ (7,55), Република Чехия (7,49), Белгия (7,41), Испания (7,08), Словакия (7,03), Обединените Арабски Емирства (7,03), Швеция (6,95) и Унгария (6,81).
Страните на последните десет места са:
Сингапур (4,04), Колумбия (4,03), Гватемала (3,91), Украйна (3,89), Панама (3,84), Русия (3,78), Индонезия (3,71), Ел Салвадор (3, 56) и Доминиканската Република (3,35).
Организаторите на това изследване имат късмет, че ние в България не използваме тяхната апликация, защото в противен случай, ако бяха попитали някой български шофьр дали е доволен, неговият отговор най-вероятно щеше да доведе до смяна на критериите им.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“