Със закон ни карат да си държим ръцете на волана

Водачите на сомоуправляващите се коли „Тесла“ ще са длъжни да не пускат волана за повече от една минута или ще бъдат глобени с 1000 английски лири, ще получат наказателни точки в шофьорската си книжка или най-лошото – могат да отидат в затвора.
Новите правила се отнасят за шофьори, които използват модерните технологии за смяна на платната, автопилот или аварийни спирачки.
Те могат да бъдат дисквалифицирани като шофьори, ако бъдат хванати, че не си държат ръцете зад волана.
„Всичко това идва след приемането на вече станалите задължителни изисквания за звукова аларма, в случай че шофьора не си държи ръцете зад волана, посочва „Дейли Телеграф.“
Целта на новите правила е да се избягнат евентуални сблъсъци по пътищата.
През миналия месец беше отнета шофьорската  книжка на г-н Бхават Пател за 18 месеца, защото е седял на пасажерската седалка, доката колата му е била на автопилот.
Президентът на АА (Автомобилната Асоциация) в Англия сподели:
„Докато не сме сигурни, че имаме напълно обезопасени безпилотни автомобили, не можем да оставим хората да бъдат неконтролирани и да експериментират с новите технологии. Трябва внимателно да се наблюдава как се използуват нововъведенията.
Още не сме достигнали до момента, когато шофьорите ще могат напълно да пуснат волана.“
Съблюдаването на новите правила ще се контролира много строго. Министерството на транспорта смята да обнови правилника за движение, за да бъде в крак с редица нововъведения, като например вече все по-често влизащо в употреба дистанционно устройство за паркиране на автомобила.
Визирайки безопасността, новите правила казват: „… не разчитайте изцяло на системите асистиращи на водача, като алармата показваща положението на колата в платното, предупредителната система за скъсена дистанция или дистанционното устройство за паркиране.
Те са предназначени да ви асистират, но не и да ви заменят. Не се разсейвате излишно от изобилната информация, която пристига от GPS системата или от електронните дисплеи на вашия автомобил. Ако е необходимо и се почувствате несигурен, намерете подходящо място, за да отбиете.
Независимо колко напреднали са технологиите, които използвате, в крайна сметка последната отговорност е ваша.“

Чанита и Тодор Паунови
в. „България СЕГА“