Веригата здравни клиники “Urgent Care” и „Pilot Flying J“

Да си професионален шофьор на камион, който пътува навсякъде по страната, не е лесна професия. Доброто „заплащане“ се заплаща със здраве. Лошата храна, стресът, хроничното недоспиване в крайна сметка се отразяват на всеки. Най-големият проблем идва от това, че няма лекар на разположение тогава, когато спешно се налага.
Няма как хора, които постоянно са в движение, като шофьорите на     камиони, редовно да се виждат с личния си лекар. Единстственото, което им остава е да дават газ, да игнорират здравният проблем и да се надяват той да не ги настигне.
Но според данните на една клиника за периодични прегледи (DOT physicals) на професионални шофьори, това рано или късно неизбежно ще се случи.
Митч Стробин от клиниките за спешна медицинска помощ (UrgentCare Travel) твърди, че от 15 000 тръкъри, които са минали физически преглед при тях, около половината са имали проблеми с хипертония, диабет или висок холестерол, което налага издаването на медицинските им карти да бъде само за една година или дори за по-малко, вместо нормалният период от две години. Според него тези факти:
„… ни показват, че това са крайните резултати засягащи повечето шофьори.  Ако проблемите се оставят неконтролирани, те стават все по-лоши и по-лоши.“
През 2014 г.  се е родила идеята за установяване на клиники на достъпни места, които шофьорите могат да ги посетят по всяко време. В момента има седем такива клиники „UrgentCare“, намиращи се в локациите на бензиностанциите „Pilot Flying J“.
„Прогнозата е, че по това време догодина, броят им ще се увеличи на 25 – казва Стробин –  според планът още осем  клиники ще бъдат направени до края на първата половина на тази година.“
Сегашните седем се намират в: Baytown, TX( I-10 Exit 789); Cartersville, Georgia ( I-75 Exit 296); Dallas ( I -20 , Exit 472); Fontana, California ( I-10, Exit 64, at South Sierra Plaza); Knoxville, Tennessee ( I-40, exit398); Oklahoma City ( I-40, Exit 140); and Ruther Glen, Virginia ( I-95, Exit 104).


Всяка клиника е с площ 900 квадратни метра и разполага с три стаи за прегледи.
„Това са си нормални функциониращи клиники – каза Стробин –
тяхното развитие беше комбинация от усилията на “UrgentCare Travel” и веригата на “Pilot Flying J”, които взеха под внимание спешната необходимост на шофьорите за достъпна и удобна медицинска помощ, като е дадена възможност за паркиране на тежкотоварен камион по всяко време в близост да сградата.
И други се опитаха се да направят верига от клиники и преди това, но „UrgentCare“ са единствените, които имаха успех.“
„ Очевидно има голяма нужда – казва Скот Клепър, старши мениджър на  „Pilot Flying J“ – Основните ни клиенти са професионални шофьори. „UrgerntCare“ обслужва тях , нашите служители и местната общност като цяло. Всички вече имат постоянен достъп до здравен конслутант.”
И без това се намираме във време, когато наемането и задържането на добри шофьори е от решаващо значение за транспортният бизнес. Нетретираните медицински проблеми биха могли да означават края на професионалната кариера за много хора.
Тези, които решат да се присъединят към здравната мрежа на „UrgentCare“, заплащат фиксирана месечна цена, без „сo-pay“(добавяне на пари от джоба) и без „deductible“ (задължителен долен лимит на заплащане). Прегледи без запазен час са напълно приемливи, тъй като се подразбира, че е невъзможно за един шофьор да знае кога ще има възможност и време да отиде на преглед и предварително да го планира.
Според оценката на Стробин, редовните прегледи и евтиното здравно обслужване ще спести на транспортната индустрия поне един милиард долара годишно.
„Програмата насърчава честите посещения в клиниката, за да могат шофьорите да се лекуват навреме и по този начин да са подготвени за следващия си DOT физически преглед. Месечната такса е по-добър вариант от здравна застраховка с „сo-pay и deductable“ – каза Стробин. – Проблемът с традиционните прегледи е, че много от шофьорите нямат здравно осигуряване и всяко посещение се плаща директно от техния джоб без никаква отсъпка. Или пък имат застраховка, но не могат да си позволят приспадането на парите им чак в края на годината.“
Всяка клиника разполага с медицинска сестра със сертификат според изискванията на DOT и медицински асистент, който предоставя не само физически, но и всички първични грижи за често срещани заболявания като настинки и грип, ожулвания, мускулни натоварвания и други. Шофьорите могат да отидат по всяко време и да поискат преглед, като средно той отнема около 30 минути. Но това не би трябвало да е просто един формален процес, в който  шофьорът влиза и излиза, тъй като повече от половината професионални водачи имат предварително съществуващи здравни състояния, които трябва да бъдат обсъдени с лекар, за да се планират следващите стъпки на терапия и какви грижи да се предприемат в дългосрочен план.
„Искаме да се грижим за нашите клиенти – каза Клепър, и добавя с усмивка –ето, това е красотата на доброто бизнес-партньорство. То е от полза за цялата индустрия.“
Успех!
Тодор Паунов
асистент по медицина
в. „България СЕГА“