Прави зад бюрата или седнали при доктора?

Много здравни експерти смятат, че когато се отнася за лошите последствия за човешкото здраве, няма голяма разлика между обездвижването и употребата на цигари. Те твърдят, че подобно на тютюнопушенето, продължителното седене представлява непосредствена опасност за нашето здраве и не е нещо, което може да бъде балансирано чрез физически упражнения. Десетки проучвания при хора водещи прекалено заседнал начин на живот, сочат връзка с развиване на диабет, хипертония, някои форми на рак (особено при жените), депресия и по-голямата вероятност за ранна смърт. Не е чудно, че все повече и повече се повишават продажбите на нов вид бюра, позволяващи човек да работи прав.

Ефективни ли са новите подвижни бюра?

Бюрата, които могат да се приспособят като се покачват и паднат, докато работниците стават и сядaт, са бързо растящ феномен в офисите в САЩ.
Според едно проучване 44% от компаниите имат такива бюра. Скоро някои от тези тях ще бъдат снабдени със сензори, които наблюдавайки времето на седене, ще започнат да вибрират тихичко, за да намекнат дипломатично на потребителите, че са се заседяли прекалено дълго. Лекарят Джеймс Левине даже е изобретил бюро с пътека за тичане.

Как всичко това засяга нашето здраве?

Изследване, сравняващо машинистите управляващи влакове с кондукторите работещи в Лондонската транспортна мрежа, установява, че по-активните кондуктори, са имали много по-малък риск от сърдечни заболявания. От гледна точка на човешката физиология това е логично – когато се седи за по-продължително време, кръвта се събира в краката и артериите, като те във врезултат на това губят част от способността си да се разширяват и свиват.
Метаболизмът се забавя, а с него и здравословното функциониране на
различните биохимични процеси. Това на свой ред прави човешкото тяло по-уязвимо на физическите и психологически ефекти на заседналия живот.

Какво трябва да се прави?

Група от изследователи твърдят, че ако се намали седенето, дори и с по-малко от три часа на ден, може да се удължи продължителността на човешкият живот, поне с две години. Някои изследователи са открили връзки между прекалено дългото седене и заболявания появяващи се даже и при бивши атлети или други активни в миналото хора. Засега няма консенсус обаче по следният въприс – дали стоящите бюра помагат на работниците да изгорят повече калории. Някои посочват, че прекаленото стоене прав създава на свой ред редица проблеми като: подути глезени, схващане на краката, разширени вени, проблеми със стойката, трайна мускулна умора и болки в гърба. Също така се оказва, че някои хора, които използват стоящи бюра по време на работа, компенсират усилията си, като тренират по-малко в свободното си време. Най-добрият начин за хората да не попадат в тази клопка, както твърди изследването, е не само да стоят прави, но и да се разхождат поне за няколко минути веднъж на всеки час, или за пет или десет минути няколко пъти на ден.
Това ще помагне за регулацията на кръвта и за постигане на умерено и здравословно дишане.

Бъдете Здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“

 

Интереснипроучвания, свързани с тазитема:

– Проучване на Университета в Торонто за продължително работно време.
– Изследване на Националния Онкологичен Институт за връзката между заседналия живот и високата смъртност.
– Проучване на Университета в Кеймбридж за това до каква степен физическата активност може да компенсира продължителната неактивност.