8 начина как да победим коремната мазнина

Млада красива жена стои безпомощно на банкета до легналата си на една страна кола, а разгърден професионален шофьор на камион с огромни бицепси се приближава, за да помогне за спуканата гума. Тази стереотипна сцена най-вероятно е станала през 70-те години. Ако превъртим лентата напред и отидем във времето след 2000-ната година всичко това би изглеждало така: млада красива жена стои вътре в колата си и безпомощно си рови в телефона, защото никой не й обръща внимание, а покрай нея постоянно профучават камиони карани от тръкъри с огромни „бирени“ кореми, за които е проблем да спрат да отидат до тоалетната, камо ли да се заемат с трудоемката задача да сменят гумата на някой… още повече на млада жена, която най-вероятно след това ще ги съди за сексуално издевателство. Това разбира се е шега, но нека не изпускаме темата – съвременната шофьорска професия води до затлъстяване. За съжаление най-често това се отразява на талията.
Когато мазнините намиращи се между вътрешностите на корема се увеличат  неконтролируемо, това може да създаде сериозни здравословни проблеми.
Знае се, че този вид мазнина, наречена „висцерална“ мазнина, отделя хормони на стреса като кортизол и други възпалителни вещества, наречени цитокини, засягащи производството на инсулин в организма. Резултатът – повишен риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Тук ви предлагаме  осем начина как да се справите с излишните мазнини в коремната област:

1. Никога не спирайте да се движите.

Слабото място на висцералната мастна тъкан – тя се топи при аеробни упражнения. Проучване от  2011 г., публикувано в Американското списание по физиология, твърди че тичане по 12 мили в седмицата неизбежно ще помогне за загуба на мазнините в областа на корема.

2. Консумирайте протеини.

Разбира се, широко известен факт е, че протеинът има съществено значение за загубата на коремните мазнини. Това е и основателна причина защо протеинът наистина трябва да играе главна роля и в нашата чиния:
“Тяло ни започва да произвежда повече инсулин с възрастта, тъй като мускулите и мастните клетки не реагират правилно –  обяснява д-р Луи Арон, директор на Клиника за проблеми свързани със затлъстяването, намираща се в Корнел – Инсулинът насърчава съхранението на мазнини, особено около корема.“
„ Диетата с високо съдържание на протеини може да ни предпази от инсулинова резистентност – казва Арон – Един от лесните начини за увеличаване на консумацията е сутрешната чаша с протеинова напитка.“

3. Яжте наситени мазнини от типа „полине“.

По принцип консумацията на наситени мазнини води до натрупването на повече висцерална тлъстина. Според едно проучване от 2014 г. проведено в Швеция, изследвани субекти са консумирали 750 калории мазнина дневно в продължение на седем седмици под формата на палмово масло (наситени мазнини). Други са употребявали слънчогледово масло (мазнини тип полине), първите получават повече висцерална мазнина, докато вторите получават повече мускулна маса. Полине-мазнините са тези, които се намират в ядки, семена, риба и т.н. Тяхната консумация би допринесла за загуба на коремните тлъстини.

4. Пийте оцет.

Според едно проучване проведено в Япония през 2009г. затлъстели хора, които консумират една или два супени лъжици оцет дневно в продължение на осем седмици, показват значително намаление на телесните мазнини, особено на тези от висцерален тип.
„Една от теориите е, че оцетната киселина произвежда протеини, които изгарят мазнини“, обяснява Памела Пеке, професор по медицина в Университета в Мериленд и автор на книгата „Fight Fat After 40.

5. Сънят е нашият най-голям съюзник.

Ако обикновено спим само по пет часа или по-малко на нощ, това неминуемо ще доведе до увеличаване на висцералните нива на мазнини, сочи проучване извършено от Университета „Wake Forest“. Счита се че 8 часа е количеството сън към което трябва да се стремим и което е идеално за загубата на мазнините в корема.

6. Излежаването в почивните дни е вредно.

Според скорошно проучване на Университета „Бригъм Йънг“, хората които се събуждат и лягат по едно и също време всеки път, имат по-ниски нива на телесни мазнини. Хаотичните навици за сън, карат вътрешния ни часовник да се обърка, което от своя страна принуждава тялото ни да произвежда повече мастно-съхраняващи хормони, като например кортизола.

7. Пийте чай.

Умерени физически упражнения в комбинация с антиоксидантите съдържащи се в зеления чай наречени катехини, са от голяма помощ за изгарянето на коремната мазнина. Желаната дневна доза е около 625 mg – еквивалент на две или три чаши зелен чай .

8. Яжте фибри.

Тук трябва да се подчертае – трябва да се консумират много фибри.  Проучване от 2011 г. показва че хората, увеличаващи приема на разтворими фибри с 10 грама на ден (еквивалента на две малки ябълки, една чаша зелен грах или половин чаша боровинки), са намалили висцералната мазнина с 3,7% за пет години.

Ако следвате тези съвети много скоро ще ви се наложи да си смените гардероба с дрехи с по-малък размер.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов

асистент по медицина
в. „България СЕГА“