Транспортните компании с електронни шофьорски дневници (ELD) на компанията People Net вероятно ще получат отсрочка.

Федералната Администрация по безопасността на моторизираният транспорт (Federal Motor Carrier Safety Administration – FMCSA) обмисля да позволи на транспортните компании използващи менидж-системата на People Net допълнително време за адаптиране към федералните изисквания отнасящи се за електронните шофьорски дневници. Ако това разрешение се даде, това означава, че менидж-системата на People Netще може да продължи да оперира с устройства от предишното поколение преди ELD – тата, дори и когато се вкарват нови камиони след крайният срок 18 декември 2017г.
Така наречените „дядовци“ – техническите устройства тип AOBRD, все още ще могат да се използват в софтуерните платформи на People Net.
Молбата е подадена от местният терминал на голямата компания Old Dominion, базиран в Томасвил, Северна Каролина от името на всички транспортни компании, които ползват тази система. Според тях, макар че хардуерът на People Net е в съответствие с федералните изисквания, ъпдейтът (актуализирането) му от 2017г. целящо трансферирането на старите устройства (AOBRD-та) в нови такива (ELD-та), не се интегрира добре и напълно със системата за мениджмент на People Net.
Old Dominion и други подобни превозвачи вече са получили разрешение за отсрочка до 18-ти март, за да си актуализират AOBRD устройствата. Ако новата молба бъде приета, това ще им даде нови девет месеца, за да инсталират „ъпдейтите“.
Според вече приетото правило от Федералната Администрация през 2015г. , компании които вече ползват устройства тип AOBRD, ще могат да го правят  още две години след влизане на закона в действие през 18 декември 2017г. Всеки нов камион след тази дата ще трябва задължително да бъде оборудван с устройство тип ELD, а не с AOBRD.  Тези товарни автомобили,  които обаче влизат на мястото на предишни такива, които са използвали старият тип устройства , са „покрити“ с разрешение за употреба за още две години. Почти целият парк на Old Dominion и на други превозвачи използващи People Net спадат в тази категория. Проблемът е, че ако те решат да вкарат нови камиони, ще трябва да актуализират софтуера им, и това чуствително ще затрудни техният мениджмънт.
Старите устройства могат да записват часовете на работа и да подават тази и друга, доста разнообразна информация деректно на компанията, но в същото време се налагат някои промени в настройките на хардуера. Ще трябва да се актуализират  опции като неутрализирането на „skip feature”, лимитирането на „auto-duty” статуса, както и ограничаването на така нареченото движение във товарната зона (yard move) до 0.5 мили.
За сега молбата все още не одобрена или отхвърлена.

Натали Стоянова
Главен мениджър и собственик на
Cellex Consulting Group
Ph# 224-404-6114
www.cellexconsultinggroup.com