Край на мъките при зъболекаря!

Няма човек, който обича да ходи на зъболекар. За щастие, може би в близко бъдеще, посещенията отключващи страха ни от малките свределчета ще бъдат сравнително по-малко. Новооткритото лекарство наречено Tideglusib, може да замести пълнежите за пломбиране на кухини в зъбите. Лекарството първоначално е разработено за лечение на болестта на Алцхаймер, но се оказва, че то също така насърчава естествения механизъм за възстановяване на зъбите, като позволява на зъба да ремонтира кухините и да се излекува сам.

Tideglusib работи чрез стимулиране на стволовите клетки в пулпата на зъбите, което подтиква увредената област да регенерира твърдия дентинов материал, който съставлява по-голямата част от зъба. Дентинът е минерало-образно вещество под неговият емайл, което се изяжда от зъбния кариес.
Зъбите естествено могат да регенерират дентина без никаква помощ, но само при определени обстоятелства. Интервенция или травма откриваща пулпът автоматично предизвика производството на дентин. Но дори и тогава, зъбът може само да възстанови много тънък слой по естествен начин, съвсем недостатъчен, за да се запълнят кухините, причинени от разпад, които обикновено са доста дълбоки. Tideglusib променя този резултат, тъй като блокира ензима GSK-3, който спира образуването на дентина.
В експеримента екипът използва вещество изградено от малки биоразградими гъбички, изработени от колаген, напоен в Tideglusib, което се поставя в зъбните кухини. То задейства растежа на дентина и в рамките на шест седмици увреждането е излекувано. Колагенната структура на гъбичките се разтваря, оставяйки само непокътнатия зъб.
Професор Paul Sharpe от Лондонският стоматологичен институт King’s College London, каза: “Опростеността на нашия подход го прави идеален клиничен зъбен подход, годен за естествено третиране на големи кухини, осигуряващ  както защита на пулпата, така и възстановяването на дентина. Освен това, използването на лекарство, което вече е било изследвано в клинични проучвания за болестта на Алцхаймер, дава реална възможност за бързото внедряване на това зъболечение в клиники.”
В интервю за “Гардиън” той каза: “Зъбът не е само бучка минерал, той има собствена физиология. Досега заменяхме живата тъкан с цимент. Принципно пломбите си вършат работата, но ако зъбът може да се ремонтира, със сигурност новият метод е най-добрият начин открит до сега, защото всъщност се възстановява цялата жизненост на зъба.”
Процедурата е изпитана само при зъби на мишки и предстоят много повече изследвания, които трябва да се направят, за да се потвърди дали резултатите могат да бъдат възпроизведени и при хора. Изследователите са използвали Tideglusib върху увредени зъби на гризачите, за да видят как се стимулира активирането на стволови клетки.

Лекарството се слага в кухината, като се използва биоразграждаща се колагенна гъбичка, напоена с молекули на Tideglusib и след това всичко се запечатва. След няколко седмици екипът е открил, че колагенната гъба е била разградена, а зъбите са регенерирали достатъчно дентин, за да запълнят празнината.

Самият процес е много подобен на конвенционалното запълване на зъбна кухина (пломбиране), но вместо да се вкарва изкуствен пълнител, лекарите насърчават растежа на естествения дентин, което води до по-здрави зъби в дългосрочен план.
Добрата новина е, че Tideglusib и гъбичките от колаген, използвани в процедурата, са преминали клинични изпитвания за други видове лечение и нямат странични вредни ефекти, което ще ускори процеса на внедряване, ако се постигне успех с тестовете при хора.

Докато този нов метод стане достъпен за всички, вероятно ще трябва да мине известно време, но основната стъпка със сигурност вече е направена.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“