Глобализмът и нашето здраве

Световният глобализъм вече е факт и той е нещо с което всеки един от нас е принуден да се съобразява ежедневно. Голямата емиграция на хора от едно место на друго за съжаление води до разпространението на здравни проблеми, за които преди това не бяхме даже и чували. Термини като „свински грип“, „птичи грип“ и „луда крава“ вече не предизвикват пренебрежителни усмивки.
Ето и някои от въпросите свързани с най-агресивните здравни проблеми, с които се сблъсква модерният човек:

Какво е заболяването „мънкипокс“?

Мънкипокс (буквален превод – маймунска шарка) е още едно сравнително ново, „подарено“ ни от животните, вирусно заболяване, което започва все повече да се появява в сегашните новини. То се характеризира с  ранички по кожата и е подобно (слава Богу, не толкова смъртоносно) на едрата шарка, която e изтребила около половин милион души в пандемията от 1870-1875 г., през френско-пруската война. Мънкипокс е открито за пръв път през 1958 г., а първият диагностициран случай на заразен човек е регистриран в началото на 70-те години. Заболяването се предава най-често от животни (гризачи) на хора, най-вече чрез директен контакт. Разпространението от човек на човек е рядко. Признаците и симптомите не са специфични. В началото те са подобни на грипа, но след  4 или 7 дни, по лицето и тялото се появяват петна по кожата, понякога с гной, които до 2-3 седмици стават на кожни язви покрити с коричка. Лимфните възли се увеличават. В Африка лекарите поставят първоначална диагноза базирано на физически преглед, история на поведение и симптоми (сходни на дребна шарка). Окончателната диагноза се извършва чрез кръвни тестове.
Използването на ваксина срещу едра шарка е най-спешното лечение. Употребяват се също така и антивирусни лекарства, както и човешки имуноглобулин. Прогнозата е добра, повечето пациенти бързо се възстановяват. Предотвратяването включва избягване на контакт със заразени хора и животни. Ваксината срещу едра шарка осигурява защита до 85%. Все още за съжаление няма специфична ваксинация, която да работи до 100%.

Какво е интоксикация от храна?

Трудно е за вярване но цели ДВАДЕСЕТ ПРОЦЕНТА(!) от глобалните смъртни случаи са причинени от употреба на токсични храни, хранителни отпадъци, преработени храни и вредни хранителни съставки. Така е според едно изявление на Института по здравни показатели и оценки във Вашингтонския университет, публикувано в медицинското списание “The Lancet”.
В края на краищата май ще се окаже, че токсичната хранителна индустрия е също толкова нездравословна и опасна, както и употребата на никотин. Изследването е компилация от данни касаещи всяка страна по света. В него се посочва, че начинът на хранене е вторият най-голям рисков фактор за ранните смъртни случаи след пушенето. Проблемите идват от глобалното разпространение на “западната диета”, особено бързото хранене и съответно намаленото приемане на старите традиционни по-здравословни хранителни съставки, също така и от широкото използване на пестициди и токсични химикали, с които се третират зеленчуците и плодовете, нездравословни съставки в преработените храни, прекомерната употреба на царевичен сироп и частично хидрогенирани масла и т.н. Безалкохолните напитки под всякаква форма са много вредни, защото увеличават риска от метаболитен синдром, особено при децата.

Безопасни ли са хранителните добавки?

Тъй като производството и употребата на хранителни добавки вече не е регулирано и наблюдавано (държавата е заместена от частни капитали, които сами си правят законите), няма никакво доказателство, че те не застрашават човешкото здраве, дори и за тези, които претендират, че са полезни. Добре е да се знае, че докато човек се чувства здрав и се храни добре, наистина няма нужда от хранителна добавка. Децата и възрастните хора може да приемат мултивитамини и минерали определени от лекар, но за останалите, като цяло е достатъчна просто една нормална  диета. За съжаление няма начин да се определят дългосрочните странични здравни ефекти и усложнения от употребата на хранителни добавки. Те могат да се появят чак след десетилетия, поради което най-добре е да се отнасяме скептично към цялата тази вълна от реклами за хранителни добавки, които уж осигуряват повече издръжливост, жизненост, че дори и сексуална мощ. Шансът това да е измама и загуба на трудно спечелените пари е много голям.

Какви са критериите за нормалното тегло и за затлъстяване в рамките на нормалното?

Това звучи като противоречие в термините, но човек с нормално затлъстяване е този, чийто индекс на телесна маса (BMI) е в рамките на нормите, но чиито телесни мазнини са повече от 30 процента от общото му тегло. Високото наличие на така наречената “крехка мазнина” в организма на този индивид означава, че той има нормално тегло, но ниска мускулна маса съчетана с високо ниво на телесни мазнини. Екстремна диета, безразсъден опит за контрол на теглото, бързо сваляне и качване на килограми (йо-йо ефект) или употреба на храна с висок холестерол, могат да доведат до прекомерно затлъстяване, в сравнение с нормалното тегло. Тук би трябвало да се има предвид, че взимането под внимание само на индекса на телесна маса (BMI), не винаги е надежден показател за оценка на физическото състояние и здравният риск.

Италианските изследователи, в проучвания сравняващи жени с различен тип телесна структура, установяват, че по-пълничките от тях имат по-високи нива на възпалителни (C-реактивни) протеини, отколкото жените с нормално тегло (ниско съдържание на мазнини), което предполага, че мазнините отделят възпалителни протеини. Тези конкретни протеини са характерен белег за сърдечни заболявания, както и за коронарна артериална болест – основна причина за инфаркт.

Може ли  чрез пот да се предаде хепатит тип В?

Вирусът на хепатит „Б” е бил открит в потта на 13%  от общият брой на заразените спортисти, според ново проучване касаещо 70 мъжки олимпийски борци. То води до заключението, че тази болест може да се предаде чрез потта на вече заразени хора, особено в контактни спортове като борба, бокс или джиу-джицу.

Повишават ли се случаите на хора страдащи от диабет?

Данни от доклади публикувани във Вашингтон показват, че честотата на случаи на диабет в най-гъсто населената провинция на Канада, вече надвишава чуствително прогнозата спрямо предсказаното за 2030 г. Това означава, че световната епидемия ще бъде далеч по-лоша, отколкото се е предполагало.
Само в Онтарио изследователите са открили увеличение от 69% на случаите на диабет между 1995 и 2005 година, което далеч надхвърля 60%-товото прогнозирано глобално увеличение за Канада за 2030 г.
Световната здравна организация прогнозира 39%-тово увеличение на разпространението на болестта диабет в световен мащаб между 2000 и 2030 г., сега обаче се оказва, че тази цифра може да е едно грубо подценяване.
Затлъстяването, лошата диета и липсата на физически упражнения са основните фактори причиняващи диабет тип 2. Неправилно хранене, приемане на много въглехидрати, като ориз, съчетано с твърде малка или почти никаква физическа активност са сигурна рецепта за диабет тип 2. Някои от последствията на това заболяване са слепота, бъбречната недостатъчност, сърдечни заболявания, гангрена или в краен случай смърт.
Що се отнася до диабета трябва да си дадем сметка, че това е пандемия, а не само епидемия … и се разраства много по-бързо, отколкото специалистите си мислят.
Спешните мерки за защита изискват ежедневни упражнения и правилно хранене.

Бъдете Здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“