Най-често срещаните причини, поради които може да бъдете спрян от полицай

Няма нищо, от което ние шофьорите на автомобили, да се страхуваме толкова много, колкото от проверка от полицай. Дори и когато законът не е нарушен и си знаем правата, подобна среща би могла да ни опъне нервите. В края на краищата няма съмнение, че една солидна глоба напълно ще ни развали вечерта и ще разбие на пух и прах авторитета ни пред хората, които искаме да впечатлим. Да не говорим за случаите на срещи с полицията завършващи с фатален край.
Преди да започнем да се притесняваме и да кършим пръсти пред перспективата за една такава среща с полицията, нека не забравяме, че ние сме тези, които имат най-голям контрол над обстоятелствата около нас и нашето поведение. Вярно е че съществуват някои думи, които никога не трябва да казваме на полицай, но също така е вярно, че ако избягваме определени дейности, може никога да не ни спрат.

Ето и някои от тях:

1. Каране със загасени светлини.
С въвеждането на автоматичните фарове, този проблем като че ли вече е част от миналото. Сега хората чакат автоматикът сам да свърши цялата работа, само че ако някой промени случайно настройките на колата, в режим за ръчно ползване, вече може да се очаква подобен проблем. Ако отсреща ни премигват, може би това означава, че ни предупреждават да си пуснем фаровете преди да ни е спрял полицай.

2. Гърмящ ауспух.
Според едно проучване направено преди години, най-лошите коли в това отношение са били Subaru WRX. Ако карате такъв автомобил, особено в щата Ню Джърси, тамошните закони ще дадат право на полицая не само да ви спре за проверка, но и да ви направи глоба за „прекомерен шум“.

3. Затъмнени стъкла.
Сред всички забранени „подобрения“, които шофьорите правят на колите си, прекалено затъмнените стъкла са най-лесно забележимата причина, поради която полицаите биха ви спрели. Повечето щати имат закони, които ограничават степента на затъмняване. Полицаите имат със себе си апарати, с които могат да измерят дали стъклото е затъмнено в рамките на допустимите норми.

4. Каране с прекалено бавна скорост.
Ако трябва да избира кого да спре – този който кара с 95 м/ч или този, който „дреме“ на пътя с 40м/ч, полицаят сигурно ще се спре на „състезателя“. Така или иначе, тези които карат прекалено бавно представляват отделна и специфична опасност за другите участници в пътното движение. Те биха принудили останалите да ги изпреварят в последният момент, което би създало рискова ситуация (по тази причина полицаи са спрели безпилотна кола в Калифорния през 2015г.) Още повече, бавните коли изглеждат подозрителни на контролните органи, защото това може да е признак, че те са управлявани от водачи, които са пияни или под влияние на наркотични вещества.

5. Неразрешени 360 градусови завои.
Полицаите много често са принудени да направят мигновена преценка дали да спрат и глобят някого. Шофьори които не използват мигачите си (полицаите също забравят много често да го правят), сякаш имат по-голям шанс да „минат между капките“. Когато, обаче, някой направи обратен завой на неразрешено място, шансовете да привлече вниманието на полицаите са изключително големи. Това направо си е покана за проверка и глоба.

6. Блокиране видимостта към номера на колата.
Освен ако не се опитваме да ограбим банка или не сме замесени в някаква друга незаконна дейност, няма никаква уважителна причина да прикриваме нашия номер. Това не пречи някои производители на стойки на номера за коли да предлагат такива, които са оборудвани с падащи капачета. Още по-чудно е, че се намират и доста такива, които по една или друга причина ги купуват. Ако полицай види, че сме се оборудвали с подобен номер, най-вероятно ще поиска да поразговаря с нас на четири очи по този въпрос. В някои щати глобата за подобен тип нарушение достига до $1100.

7. Засичане на друга кола.
Внезапна смяна на пътното платно често води до свади и ругатни между шофьорите и в много случаи е главна предпоставка за сериозно произшествие. Ако полицай е свидетел на такава случка, той не би се поколебал да ни спре. Разбира се, има леко смекчаваща вина, тогава когато нарушението е извършено от възрастен шофьор, който не е забелязал автомобила движещ се в съседното платно. Само че кой ще си признае, че е чак толкова стар, че би трябвало да му се прости глобата, особено ако е жена?

8. Сядане зад волана направо от бара или ресторанта.
Нека да си представим пътен патрул през нощна смяна, който е спрял и наблюдава наоколо. От отсрещният ресторант излиза млад човек заобиколен с приятели и директно се отправя към колата си. След шумно сбогуване, той се качва в автомобила и се отправя нанякъде. С всички тези действия водачът просто си проси проверката и най-вероятно ще бъде спрян от вече движещите се зад него полицаи, още при първото дребно нарушение. В случай че е консумирал по-голямо от разрешеното количество алкохол, санкциите срещу него ще са наистина много сурови.

9. Блокиране на пътното движение.
Никой не обича трафици и хората, които предизвикват задръствания са обект на вербални и физически атаки. Точно това може би ще ни се случи, ако блокираме някое кръстовище. Тези които го правят по директен и безапелационен начин, показват че не им пука за другите и не искат да чакат като останалите, разрешителната светлина на светофара. Има ли наблизо полицай, няма съмнение каква ще бъде неговата реакция.

10. Смачкан и неподдържан автомобил.
Всякакъв тип повреда би окуражила една евентуална проверка. Например, някой счупен фар или мигач се счита за потенциална опасност за останалите и собственикът на автомобила би бил проверен. При по-фрапиращите случаи, като откачена броня или влачещ се по асфалта ауспух, спирането е просто гарантирано.

11. Неспазване на дистанция.
Ако направим изследване и попитаме шофьорите от какво най-много се дразнят при шофиране, отговорът най-вероятно ще бъде: „От тези, които постоянно карат много близо зад нас …“ Карането без необходима дистанция, предизвиква голям стрес на потърпевшите и ги принуждава към отчаяни действия. От гледна точка на полицията това е извънредно грубо пътно нарушение. И ако някой, недай си боже, спре внезапно, резултатът ще бъде верижна катастрофа.

12. Използване на телефон и пращане на текст съобщения докато управляваме автомобил.
Хората повече от всякога са се залепили за телефоните си и за съжаление не се отказват дори и през времето което карат. Полицай работещ в Санта Моника, Калифорния, твърди че водачи които използват телефоните си докато шофират, причиняват всеки ден катастрофи по един и същи начин. В резултат на това колегите му са се научили постоянно да гледат за шофьори, които карат с наведена глава и моментално да ги спират за проверка.

13. Замърсяване с отпадъци.
Може да се каже, че замърсяването е нож с две остриета. От една страна да се хвърлят боклуци през прозорците или вратите на автомобила, по обществените места, е незаконно и най-малкото невъзпитано. От друга страна тези отпадъци веднъж попаднали на магистралата, вече биха могли да причинят и пътно-транспортно произшествие. Хвърляйте неща от колата и шанса да видите „цветомузика“ в огледалото за задно виждане се увеличава значително.

14. Залитането.
Как можем да познаем кой шофьор е пил? Според адвокатите членуващи в местната асоциация в щата Охайо, тамошните полицаи разбират кой шофьор е пил, ако той не може да държи лентата или постоянно залита наляво от жълтата линия. Така могат да карат само хората с високо ниво на алкохол в кръвта и полицаите бързо ги отбиват.

15. Превишената скорост.
Ако погледнем статистиката на катастрофите в Америка, ще видим какъв масов убиец е превишената скорост. Около 30% от катастрофите за 2015г. са станали по причина на каране с несъобразена скорост, като повече от половината са станали на магистрали с разрешен лимит повече от 55м/ч. Имайки предвид повишеният риск за пешеходците, мотористите а и за самите нарушители, да се кара с прекалено висока скорост си е чиста просия за разговор с някой, който е облечен в синьо.

Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“