За камионите, саждите и човешкото здраве

Много хора никога не биха свързали думите камиони и сажди, но всъщност точно това остава, след като гъстите кълбета дим изпускани от никелираните комини на огромните транспортни машини, се разтворят във въздуха. Малки фини частици катран, невидими за човешкото око, които постоянно се вдишват от всички нас.
Тези частици са толкова микроскопични, толкова неуловими, че до 2007г. дори не са правени опити за технологични въведения при камионите, за да се разреши този сериозен за човешкото здраве проблем. Сравнително наскоро бяха въведени така наречените DPF филтри и системите за вторично изгаряне на дизеловото гориво, за да се намали зловредният ефект на това замърсяване на въздуха.
На учените отдавна е известно, че вдишването на такъв замърсен въздух увеличава значително шанса за фрактури и загуба на костна маса .
Като прибавим и рисковете от сърдечно-съдови заболявания, респираторни проблеми и дори рак, касаещи живеещите в силно замърсените зони, може да се каже, че опасността е много голяма, особено при по-възрастните хора.

Точно това показват две нови американски изследвания, публикувани в списание The Lancet Planetary Health.

Според проучванията, високите нива на фини прахови частици (PM2.5) в атмосферата могат да ускорят загубата на костна плътност и да увеличат риска от фрактури, както твърдят изследователи от Департамента по Здравеопазване в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Подобно на токсичните вещества в цигарения дим, замърсяването на въздуха може да предизвика възпаление и оксидативен стрес, което води до загуба на костна маса.

Учените стигат до това заключение чрез две паралелни изследвания. През първата година те са изучавали приема в болници между 2003 и 2010 г. за фрактури свързани с остеопороза, при пациенти на възраст над 65 години. Резултатите показват, че дори малки увеличения на концентрациите на фини частици могат да доведат до увеличаване на фрактурите на костите при по-възрастни хора.

Във второто проучване учените са изследвали 692 мъже от ниско доходни среди в района на Бостън, през същия период. Средната възраст на участниците е била 47години. Те установили, че възрастните живеещи в райони с високи нива на фини частици и черен въглерод (замърсител от автомобилните емисии), са имали по-ниски нива на паратиреоиден хормон, който е ключов компонент за усвояването на калций в костите.

Изследователите също установяват, че участниците в проучването са имали по-голямо намаление на костната плътност, отколкото мъжете изложени на по-ниски нива на замърсители от подобен вид.

През април същият екип от експерти публикува доклад, според който витамини от група-B (50 милиграма), B6 (2,5 милиграма), B9 (1 милиграм) и B12, могат да намалят токсичния ефект на замърсения въздух върху имунната и сърдечно-съдовата система.
Въпреки тези проучвания, учените понастоящем не са сигурни в каква степен се простират ползите на  витамините от група В при костната загуба.

Изследователите съобщават, че всяка година има около 2 милиона костни фрактури, свързани с остеопороза, в Съединените щати.

Това което може за сега да се каже със сигурност е, че както тютюнопушенето и липсата на физически упражнения, така и замърсяването на въздуха е висок рисков фактор за костните фрактури и много други сериозни заболявания.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“