Дядо Мраз и данъците

Сега е сезонът на харченето, подаръците и планове за весело прекарване на новогодишните празници, но това се отнася повече за обикновените хора. Професионалните шофьори трябва хубаво да си направят сметката какво могат и какво трябва да си позволят. Някои от тях сигурно са късметлии да са при семействата си по време на празниците, докато за други новогодишният ден ще е поредната дата за още една доставка на товар.
Именно за това, купуването на подаръци на близките, колкото и да е скромна задача, изисква известна организация. Понякога дори да се добере до вкъщи навреме за празниците, тръкъра трябва да си направи навременен план, като да предвиди дестинацията на товарите, как ще му се плати и дали не може да съчетае изчакването на поредната пратка с прекарването на празниците със семейството си. Изобщо, както при всички неща в живота внимателната подготовка после щедро се изплаща.
Нека не забравяме в това време на отпускане за следващият голям празник, който идва – денят на IRS, 15 април – крайната дата, на която трябва да си платим данъците. Тези които са успели да оцелеят в транспортният бизнес много добре знаят, че навременната подготовка за този „празник“ е много важна. Парите похарчени за неща, които нужни за вашият бизнес, обикновено се приспадат от таксите. Така че, когато купувате подаръци за семейството си, е добре да се замислите дали сега не е моментът да купите комплект чисто нови гуми за камион „Мишелин“ като подарък на жена ви, акумулатори за децата или ново турбо за тъщата. Имайте предвид също така и фактът, че денят на който закупувате тези „подаръци“ също е от значение. Преди Нова година отстъпките ще отидат за вашите доходи през 2017-та, а след 31-ви декември за 2018-та г. Така че, трябва хубаво да размислите за това кое ви устройва повече.
Една покупка на цял комплект гуми за $4000 например, ще доведе до намаляване на вашия облагаем годишен доход с цялата сума от $4000. Ако сте напечелили много тази година и сънувате как хора в черни костюми и дипломатически куфарчета искат да празнуват с вас на 15-ти април, то може би сега е моментът да зарадвате жена си с гумите, за да си намалите данъците. В случай обаче, че сте абсолютен оптимист и очаквате да станете милионер през 2018-та, то можете да закупите гумите след 1-ви януари, а на жена си все пак да подарите онзи парфюм, който така хубаво мирише.
Човекът способен да ви помогне най-много по този въпрос е вашият счетоводител – още един член от вашето семейство, за който бяхте забравили. Ами да, отговорете си честно на този въпрос: „Чий съвет бихте приели, този на жена ви или този на вашият счетоводител?“ Това наистина е голяма дилема и в най-щастливите обстоятелства, да се надяваме че вашата съпруга е тази, която ви подготвя счетоводството. И все пак никога не е излишно да се допитате до счетоводител, който има опит в транспортната индустрия. Той би могъл да ви помогне да приготвите инвестиционен план с цел намаляване на данъците.
Сега, около празниците е най-доброто време да прегледате как сте си водели документите през цялата изминала година. Сега е моментът да ги издирите всичките тези разпилени фактури и разписки, които така или иначе ще ви трябват, независимо дали сам си правите счетоводството или ще ползвате специалист.
Ако сте решили да ползвате стандартните отстъпки за храна когато сте били на път, ще ви трябват копия на вашите шофьорски дневници. Ако вече използвате електронни такива, може би ще трябва да принтирате информацията на хартия.
Сумите които сте платили за мотели, паркинги или за баня и не са ви били възстановени, вероятно биха могли да се приспаднат от вашата печалба.
Знаем какъв е следващият въпрос и отговорът е: „Не“. Сумите похарчени в клубовете за джентълмени не се признават за разход и най-добре е въобще да не отваряте въпрос за тях… знаете пред кого. Но, ако имате специфични здравни проблеми и лекарски препоръки, разходите по някои видове възстановителни масажи или процедури биха могли да бъдат обсъдени с вашият счетоводител.
Не забравяйте за сумите удържани за услуга от банките и горивните карти. С изключение на удръжките за кешов аванс, всички суми за горивни транзакции се признават за разход. Ако сте използвали вашият смартфон предимно за бизнес, то може би част от месечните плащания биха могли да се признаят също за разход. По същия начин това се отнася и за лаптопите, скенерите и другите електронни устройства. Разходите по бизнес офис като консумативи, поща, марки и др. обикновено се признава също за разход.
Сега е моментът да обърнете внимание на всичките лични проблеми и неща, които сте отлагали през цялата година. В края на годината работата в транспортната индустрия обикновено „пада“ и прекарването на повече време в къщи понякога е разумен ход.
И най-важното, една максима която всеки стар тръкаджия знае наизуст: „Прекараното време със семейството никога не е загубено време!“

Весели и щастливи празници!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“

Предоставеният материал е с обща, информативна цел. При специфични въпроси се обърнете към специалист.