Безпилотните автомобили, които вече променят живота ни

Безпилотните автомобили ще променят живота ни, ако създадем закони, които биха ги разрешили.
(Калифорния, Мичиган и Флорида вече работят здраво по този въпрос.)
Много от жителите на Америка възприемат безпилотните автомобили за футуристична технология, която ще революционизира пътуването между големите мегаполиси в страната, по многолентовите супер-магистрали. Някои нови проучвания показват обаче, че самоуправляващите се коли имат потенциала да подобрят начина на живот на милиони американци, които нямат шанса да се възползват от услугите на традиционният транспорт. Най-много ще бъдат облагодетелствани пенсионерите, хората в напреднала възраст и инвалидите, ако адвокатите и законодателите запретнат ръкави и създадат умна политика, която да проправи пътя на внедряването на новите технологии.

Общността на вече излезлите в пенсия възрастни хора в Сан Хосе, Калифорния, които са подобрили драстично начина си на живот, благодарение на малък парк от безпилотни таксиметрови автомобили, е нагледен пример за това как новите технологии биха имали голям успех, ако са внедрявани умно.
Автомобили разработени от „стартъп“ компанията „Войъдж“ (модифицирани „Форд – Фюжън“) извършват обиколки на ограничен участък от две мили, но и това е достатъчно, за да позволи на малката общност от пенсионери да пожъне чувствителни бенефити. Те вече са способни да участват в най-различни ежедневни дейности, които до сега не са им били по силите. Когато тези обиколки се увеличат на 15 мили, пред тази група от хора на средна възраст от седемдесет и шест години ще се открият и много повече възможности, например като нови социални контакти и запазване на час в лекарските кабинети.
Подобни експерименти са възможни, защото те се извършват на земя която е изцяло частна собственост. Докато тези автомобили ще продължат да обслужват местните резиденти, става ясно защо щата Калифорния започва все повече и повече да обръща внимание за изработването на законна база, касаеща внедряването на новите технологии. В момента законите постановяват, че безпилотни автомобили могат да се използват само по обществените пътища с цел изследване, като съществува изискване на предната седалка задължително да има човек. Наскоро щатският департамент за транспорт издаде предложение което не само да позволи по обществените пътища да се извършват експерименти с безпилотни автомобили, но и да позволи самата общност да бъде обслужвана от тях.
Калифорния просто следва стъпките на щат като Флорида, където има най-многобройна маса от население със средна възраст от 65 години. Последните няколко години щатът се открои като безспорен лидер в надпреварата за бъдещето на безпилотните превозни средства. Управата на града Орландо, съвместно с локалните училища и университети, бизнеси и държавни агенции е създала организация на име: „Централна Флорида Партньорство за Безпилотни Автомобили“, която има желанието и енергията да положи големи усилия, които да осигурят лидерската позиция на Флорида в борбата за въвеждане на новите транспортни технологии.
Тази агенция текущо е изцяло ангажирана с провеждането на експерименти с използването на безпилотните автомобили.

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“