Кои са петте наркотика в света, към които най-лесно бихме се пристрастили?

Всеки ден огромно количество хора в света умират в следствие на злоупотреба с упойващи и наркотични субстанции. Милиони хора излежават в затворите присъди за употреба или разпространение на „дроги“. Въпреки така наречената „война на наркотиците“, стартирана от администрацията на президента Рейган, проблемите около употребата на забранени вещества продължават да се задълбочават. Разрешените болкоуспокояващи лекарства се оказват, обаче, не по-малко опасни. Броят на смъртните случаи в резултат на силно пристрастяване и прекомерна употреба на опиати в САЩ, вече надмина този на жертвите при пътно-транспортните злополуки.

Кое всъщност е най-опасното наркотично вещество в света?
Амфетамина? Хероина? Или тези субстанции, които все още са ни известни само като химични формули?

Може би това е алкохолът, който според отделни скорошни проучвания е абсолютен първенец, ако се вземе под внимание мащабите на неговата вреда към индивида и към обществото, като цяло. Ако обаче сложим критерият „степен на бързо пристрастяване“, алкохолът ще се окаже не на първо място.

Според проф. Дейвид Нут, чиято разработка е публикувана в медицинското списание “Ланцет”, става ясно, че:
” … информирането на обществото за вредата от алкохола е необходима стратегия за общественото здраве”.

„Интересно е да се отбележи, че двете легални субстанции – алкохол и тютюневи изделия – са в горния сегмент на скалата за класиране, което показва, че разрешените от закона наркотици причиняват поне толкова вреда, колкото и незаконните вещества“, казва Нут, член на влиятелен британски консултативен съвет за злоупотреба с упойващи вещества.
Нека да видим всъщност каква е базисната информация за някои от най-масово употребявани наркотици.

Хероин

Ерик Бауман от Университета в Сейнт Андрюс пише в “The Conversation”:
–  Освен че може би това е наркотикът причиняващ най-бърза зависимост, хероинът също е опасен защото дозата, която може да предизвика смърт, е само пет пъти по-голяма от необходимата, за да се „надрусаш.“

Кокаин

По този въпрос Бауман посочва:
– Около 21% от хората, които веднъж са опитали кокаин, ще останат зависими от него за по-къс или по-дълъг период в определен момент от живота си.

Никотин

Повече от две трети от американците, които са се пробвали да пушат, накрая се се оказват пристрастени към никотина. Според доклад на Световната Здравна Организация, тютюнът ще убие 7,5 милиона души по целия свят до 2020 г. Това представлява един на всеки десет от всички смъртни случаи.

Барбитурати

Обикновено вещества от такъв тип се използват като лекарства за нерви или за третиране на хора, които имат проблеми със заспиването. Тези таблетки са били популярни през предходните десетилетия, но сега Барбитуратите се намират малко по-„трудно”.

Алкохол

Световната здравна организация изчислява, че през 2012 г. около 3,3 милиона смъртни случая, или 5,9% от общото количество в световен мащаб, се дължат на консумацията на алкохол.
Бауман твърди:
– Алкохолът е класифициран като най-вредния наркотик от много експерти. Спиртът има много силен ефект върху мозъка. При лабораторни експерименти върху животни, е било открито, че той увеличава нивата на допамин от 40% до 360% в зоната за „удоволствие и награда“ контролирана от мозъка. Колкото по-голямо количество е давано на животните да пият, толкова повече допаминовите нива са се увеличавали.

Никой не е застрахован от възможни рискове и опасности при употребата на наркотици. За да сте сигурни, че ги разбирате напълно, ще трябва да се замислите и да прецените дали вие или някой около вас, употребява нещо което може да застраши неговото здраве или това на околните. Хората употребяващи наркотици често изпадат в конфликт със заобикалящите ги. Такива примери могат да включат конфликт в семейството, в работата, в училището и т.н.
За тези които са решили да опитат „нещо ново“ през идващите празници, може би е добра идея да помислят сериозно за риска, който ще поемат.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“