Какво трябва да се знае за съсирването на кръвта?

На първо място не бива да се плашим от факта, че човешката кръв се съсирва. Това е нейно животоспасяващо свойство, без което е невъзможно нашето оцеляване. Когато се срежем, кръвните ни клетки се сливат заедно, спирайки изтичането на скъпоценната течност, от която зависи животът ни. Това е и началото на лечебния процес на зарастване на раната..
За съжаление  понякога съсиреците, или както ги наричат на разговорен език „срупеи“, се образуват там,където не би трябвало да ги има. Това са всички критични места където е необходим приток на кръв и ако той бъде нарушен може да се получи сериозно заболяване.
Има няколко основни типа проблеми, които съсиреците могат да причинят.
Когато се блокират притокът на кръвта в мозъка, това води до инсулт. Спирането на сърдечният кръвопоток причинява сърдечен удар. Състоянието при което се образува съсирек в крака се нарича дълбока венозна тромбоза (ДВТ). ДВТ може да се отдели от мястото където се е образувал и да достигне до белите дробове. Това заболяване се нарича белодробна емболия (БЕ) и може да бъде много сериозно, дори фатално. Най-често тя се среща при хората, които не са физически активни и прекарват голяма част от времето си седнали или неподвижни. За нещастие модернизацията и въвеждането на новите технологии създават професии, които предразполагат хората към подобен тип проблеми. Сред тях е и карането на камион.
Статистиката показва че средно 100 000 души умират от ДВТ и БЕ всяка година в САЩ.

Никой не е застрахован от това да получи съсирек на лошо място, в неподходящо време. Някои хора обаче, може да са особено уязвими. Обикновено те попадат в една или повече, от следните категории:

1. Хората с наднормено тегло
Тези, които са затлъстели имат по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци във вените, които биха могли да се откъснат и да преминат в кръвта (венозен тромбоемболизъм или ВТЕ). Може би, защото по-тежките хора обикновено се движат по-трудно, изморяват се по-често и са склонни да седят за по-дълги периоди. Всичко това би ги поставило в зоната на по-голяма опасност от съсирек на кръвта.

2. Пушачите
Пушенето нанася много вреди на здравето и една от тях е повишеният риск от образуване на кръвни съсиреци.
То уврежда лигавицата на кръвоносните съдове и това води до сърдечно-съдови заболявания, особено на периферните артерии и е един от най-големите двигатели за инфаркт и инсулт, както и за повишен риск от венозна тромбоза.

3. Бременни жени
Независимо в какво здравословно състояние е родилката, бременността и раждането могат да усложнят процеса на кръвосъсирване. Една от причините е увеличеното ниво на хормони в кръвта – особено естрогенът.

4.  Хора поемащи естроген
Жените употребяващи хапчета за контрол на раждаемостта, могат да имат от три, до четири пъти по-голяма вероятност да получат кръвен съсирек.

5 Хора страдащи от инфекции или възпалителни заболявания
Тези, имащи сериозни инфекциозни заболявания, трябва да са нащрек и да следят за симптоми на анормални съсиреци. Някои видове ракови заболявания като тези на мозъка, яйчниците, панкреаса, дебелото черво, стомаха, белия дроб – могат да изложат на риск хората, страдащи от ДВТ или БЕ.

6. Хората, които остават седнали за продължителни периоди
Има много причини, поради които може да не се движите в продължение на няколко часа. Около половината от ДВТ и БЕ се появяват при пациенти, които са в болницата или наскоро са били в такава. Защото не само, че лежат в болничното легло в продължение на дни или дори седмици, но и причината за това е възможно да бъде някаква телесна травма,хирургична намеса или болест.

Седенето в кола, автобус или  самолет в продължение на четири или повече часа е друга ситуация, която може да повиши риска от съсиреци. Особено, ако не се употребява достатъчно вода. В действителност всяка дейност, която ни държи неподвижни в продължение на часове, може да ни изложи на риск.

7. Фамилна история индикираща проблеми със съсирването на кръвта
Ако се знае, че има и други в родословното дърво, които са имали подобни проблеми, първата стъпка е да се научи повече за тези преживявания. Ако не е имало външни наранявания или заболявания, причината може да бъде генетична. Някои наследствени болести правят кръвта по-гъста и по-склонна да се съсирва.

8. Хора, които и преди са имали такъв проблем.
Ако пациентите са имали  история на получаване на съсиреци, то много е вероятно да ги получат отново. Статистиката показва, че една трета от хората, които са получили  ДТВ / БЕ, ще имат още един подобен проблем  в рамките на 10 години. Често това е така, защото кръвните съсиреци се образуват около клапите на вената, което може да я повреди. В някои случаи, с течение на времето това може да е бавен процес водещ до множество съсиреци.

Учените все повече стигат до извода, че проблемите със съсирането на кръвта, в крайна сметка могат да се окажат повече хронични заболявания от колкото отделни кризи.

Бъдете Здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“