10 съвета за тези, които купуват използван камион

Купуването на използван камион може да бъде много вълнуващо преживяване. Ако обаче купувача не е подготвен добре, емоциите биха могли да се окажат в отрицателната скала. Спазвайте следващите десет съвета, за да избегнете излишните възможни рискове свързани със закупуването на вече използвана транспортна техника.
1.    Изяснете си с какво точно искате да е оборудван вашият камион.
Имайте предвид следните неща:
– какво ви предстои да транспортирате и дали вашите товари варират в тегло?
– през какъв тип терен и пътища планирате да извършвате превозите?
– ако планирате да извършите лизинг с някоя компания, проверете дали има някакви ограничения и лимити за годината на производство на камиона, или дали има изисквания за специализирана техника.
– колко мили планирате да пътува вашият камион годишно?
– какви са вашите очаквания за разхода на гориво?
– имате ли специфични предпочитания за трансмисията и предавателните числа?
– има ли компоненти в камиона, които трябва периодично да се подменят?
– как е бил поддържан камиона до сега?
– има ли някаква останала гаранция, която да покрива автомобила, или такава, която да се предлага от продавача?
– удобна ли е за управление и обслужване машината?
– с какво точно разполага камиона и какво още бихте искали той да има?
Практиката показва, че би било полезно отговорите на тези въпроси да стоят в джоба на купувача, написани на лист хартия, за да бъдат на разположение за справка винаги когато се наложи. По този начин не се налага да се помни всичко и вниманието може да се насочи към други детайли и подробности.
Трябва да се има предвид, че когато се купува използван камион, обикновено става дума за автомобил, който някой е поръчал първоначално за себе си и за собствените си нужди и сега вие сте този на когото ще се наложи да направи компромис. Затова постарайте се да намерите камион, който най-точно да покрива вашите изисквания, без да ви се налага да извършвате някакви много големи и скъпо струващи модификации.
2. Дайте си реална сметка каква цена можете да си позволите.
Имайте предвид не само продажната цена, капарото и месечните вноски, а така също и таксите, данъците, застраховките, горивото и подръжката.
3. Прегледайте внимателно историята на поддръжката на камиона.
Това е много ценна информация, която може да ви послужи при превантивното обслужване и текущите ремонти.
4. Извършете щателна визуална инспекция, за да прецените генералното състояние на камиона.
Добре е да си носите фенерче и работни ръкавици, за да може бързо да реагирате, ако намерите нещо което да ви изглежда подозрително. Ако не разбирате много от автомобилна техника, ангажирането на авто-специалист е строго препоръчително.
Извършете инспекцията на камиона на дневна светлина, защото проверката на тъмно може да се окаже неефективна. Също така избягвайте огледи когато вали, защото влагата обикновено скрива драскотините и прави ръждивите и износени петна по кабината да изглеждат лъскави и нови, вместо това, което са в действителност. Може би е добре да се състави списък с неща за проверка по интериора или екстериора на камиона, за да не се пропусне някой детайл.
5. Извършете задължителен пътен тест. Ако след инспекцията все още сте заинтересован да купите камиона, покарайте го, за да го изпробвате.
Тук отново списък с неща за проверка може да бъде от голяма полза. Ако вие не сте в състояние да го приготвите, то може да поискате такъв от дилъра или просто да използвате този от така наречените „пре-трип“ инспекции. Генерално обърнете внимание на това как „реагира“ камиона, как го „усещате“ и как „звучи“. Ако е възможно, закачете при провеждането на шофьорският тест пълно ремарке и се попитайте дали може да се видите зад волана на тази машина в следващите няколко години. Някои използват малки звукозаписни устройства, за да записват това, което са открили по време на пътният тест.
6. Не се доверявайте на паметта си.
Използвайте звукозаписи, текстове, снимки… Въобще, правете всичко което е по силите ви, за да не пропуснете нещо. Не ограничавайте броят на камионите които трябва да проверите, само защото не може да се справите с количеството информация. Най-добре е да не се доверявате само на паметта си, защото само след няколко камиона вече ще сте се загубили в морето от детайли.
7. Изисквайте така наречената инспекционна обиколка.
Когато се спрете на някой специфичен автомобил, помолете дилъра за обиколка около камиона, за да ви запознае с машината. Задавайте въпроси и настоявайте той/тя да ви обясни как работят различните механизми и за какво служат копчета или ръчки, с които не сте запознати.
Инспекционната обиколка е идеален повод да накарате дилъра да ви разкаже за изискванията за експлоатация. Такава информация може да се вземе между другото и от производителя на превозното средство.
8. Направете си график за превантивно обслужване.
Навременната практика за превантивното обслужване е добър начин да се избягнат бъдещи проблеми. Да се направи предварително подходящ ремонт е много по-безболезнено, отколкото ако сте на път в екстремални условия. Ако не можете сам, потърсете помощ от специалист за това как да си направите такъв график. Ако не друго, то поне трябва да се отделят ежемесечно средства за неизбежните бъдещи ремонти.
9. Задавайте въпроси.
Недейте да се притеснявате, че губите времето на продавача. На него това му е работата. Никой няма да ви глоби защото сте задавали прекалено много въпроси. Няма такова нещо като „прекалено много информация“. Проучване в интернет за опита на други купувачи, може да се окаже полезно при вземането на решение.
10. Не изпускайте контрола.
Не се оставяйте с приказки да ви убедят да купите нещо, което не харесвате. Без значение колко евтино ви се струва или факта, че утре вероятно няма да го има. Когато купуват използван камион, опитните шофьори обичат да казват – „Тава за което си плащаш е и това, което ще получиш“.
Не се оставяйте емоциите ви да вземат решение вместо вас. Не забравяйте, че късметът спохожда само тези които са подготвени и знаят къде и как да го чакат.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“
Горният текст има общо-образователна цел. За вземането на специфични решения се обръщайте към специалист.