Как да разпознаем признаците на бъбречна недостатъчност?

Бъбреците са двойка органи, намиращи се в долната част на гърба. От всяка страна на гръбнака има по един от тях. Основната задача на тези органи е те да филтрират кръвта и да премахнат токсините от тялото, като ги изпратят в урината съдържаща се в пикочния мехур. Оттам по-късно пикочният мехур допълнително ще неутрализира тези токсини. За бъбречна недостатъчност се говори тогава, когато бъбреците не могат правилно да се справят с пречистването на кръвта.

Когато те не са в състояние да функционират правилно, човешкият организъм се натоварва с вредни вещества и това може да доведе до много сериозни последици за здравето. Трябва да се отнесем много сериозно към проблеми от такова естество, защото те са животозастрашаващи и никога не трябва да се оставят без лечение.
Хората, които са изложени на риск от бъбречна недостатъчност обикновено имат поне от една от следните признаци:

Засегнато кръвообращение към бъбреците.
Има някои състояния и заболявания, които могат да доведат до загуба на кръвен поток към бъбреците. Такива са инфаркта или други сърдечни заболявания, чернодробната недостатъчност или травма на черния дроб, дехидратация, алергична реакция и сепсис, също както и други видове сериозни инфекции.
Трябва да се има предвид, че съществуват лекарства за противовъзпалително действие и хипертония, които могат да ограничат притока на кръв в бъбреците и по този начин да създадат сериозни проблеми.

Пътищата на урината са блокирани.

Други причини включват наркотици и алкохол, както и претоварване на тежки метали в организма, което води до висока токсичност.
Как бихме могли да разберем, че страдаме от бъбречна недостатъчност?
Има моменти, когато това заболяване няма никакви симптоми, но все пак има някои признациза които да се следи.
Те включват:

• Понижена урина
• Оток на глезените, стъпалата и краката поради задържане на течности
• Внезапен недостиг на въздух
• Екстремна умора или сънливост
• Непрекъснато гадене
• Болка или натиск в гърдите

Някои пациенти с бъбречна недостатъчност биха могли да изпаднат в кома, поради това е решаващо диагнозата да бъде диагностицирана преди състоянието им да се влоши. Съществуват и тестове за бъбречна недостатъчност включващи анализ и измерване на обема на урината, кръвна проба и картина. Лечението ще варира в зависимост от причината, поради която органите са засегнати. При влошено състояние на бъбреците, това може да включи диализа за пречистване на кръвта или трансплантация.

Обръщайте внимание на бъбреците си. За да удължите живота си, вземете навременни мерки. Най-добрата медицина винаги си остава превенцията. Никога не приемайте твърде много от каквито и да е било лекарства, дори и тези, които на пръв поглед са безобидни – като аспирина, например.
Намалете до минимум излагането на организма си към редица токсични продукти, включително тютюн, пестициди и домакински почистващи препарати.

Бъдете здрави!
Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“