Зимата чука на вратата

Когато водачите на моторни превозни средства предприемат шофиране през зимата, много често те се обръщат към Американската асоциация на автомобилистите(ААА) за съвет. Предлагаме ви някои от нейните препоръки, които биха ви помогнали да завършите успешно вашето пътуване.
Суровото време може да крие същевременно опастност и заплаха за всички участници на пътя. Ето защо e изключително важно,  водачите да бъдат запознати с правилните действия, в случаи на авария. ААА припомня на шофьорите да бъдат внимателни при лошо време и да спазват правилата за безопастно каране. Някои от тях може да ви се сторят прекалено основни, но си струва да се припомнят:
– Избягвайте да карате когато сте изморен. Една подходяща почивка преди да предприемете зимен път може да ви спести много неприятностти.
– Никога не подгрявайте автомобилът в затворено помещение.
– Проверете налягането в гумите.
– Никога не употребявайте радиални с друг тип гуми.
– Поддържайте резерворите си най-малко наполовина пълни, за да не ви замръзнат горивните линии.
– Ако е възможно, не използвайте паркинг спирачките през студено време, когато вали дъжд или при снеговалеж.
– Не използвайте автопилотът на автомобила (cruise control) когато карате по път с хлъзгава повърхност (сняг, вода, пясък или кал).
– Задължително погледнете преди да завиете в желаната посока.
– Всеки път когато сте в автомобила използвайте колан.
– Гледайте внимателно прогнозите за времето преди да навлезете в ненаселени райони. Очаква ли се лошо време, ако е необходимо изчакайте. Уведомете колкото се може повече хора, включително и вашия диспечер за маршрута ви, посоката и времето за пристигане.
– Винаги поддържайте вашия автомобил в добро техническо състояние чрез редовни и чести проверки.
– Дръжте на разположение мобилен телефон плюс одеала, ръкавици, шапка, храна, вода и необходимите  медикаменти във вашия автомобил.
– Ако заседнете в сняг, по-добре останете в автомобила си. Така ще е по-лесно да бъдете открит и ще имате временен заслон. Не се опитвайте да вървите в снежна буря. Много лесно можете да се загубите и да не намерите пътя обратно към автомобила си.
– Не се докарвайте до изтощение при опит да избутате или да изринете колата от снега.
– Поставете парче плат с ярък цвят на вашата антена или закрепете дреха на вдигнатото стъкло, за да сигнализирате опасност.
– През нощта оставете осветлението в кабината да работи. То не консумира много енергия и  може да помогне за намирането ви.
– Проверете дали вашата газо-изпускателна тръба не е задръстена със сняг, лед или кал. Това може да предизвика задушаване с въглероден окис, ако двигателят ви работи.
– Ако е възможно, оставете двигателят и парното да работят, само за да затоплят кабината. Пестете горивото си.
Ето и някои специфични съвети за каране в снежна обстановка:
– Увеличавайте и намалявайте скоростта си бавно. Внимателното натискане на педала на газта е най-добрият метод за запазване на триенето на вашите гуми с пътя, като по този начин се избягват и занасяния. Не се движете бързо, и намалявайте бавно. Не забравяйте, че по лед спирането отнема повече време.
– Карайте бавно. Всичко става бавно по заснежен или заледен път. Увеличаването, спирането или завиването, се извършват много по-бавно от карането по сух път. Предвидете повече време, за да направите каквато и да е маневра.
– Обърнете внимание на методът на спиране. Препоръчваме ви така нареченото „контролирано спиране“. При използване на спирачката, дръжте петата на крака си на пода и с възглавничката под пръстите натискайте спирачният педал постоянно, но контролирано.
– Ако имате избор избягвайте спирането. При тръгване по заледена повърхност има голяма разлика дали сте спрял или се движите, макар и бавно. Инерцията е вълшебната сила, която ще ви помогне да избегнете засядането в снега.
– Не давайте излишна газ при катерене. Това може да доведе до превъртане на гумите (боксуване). Опитайте да наберете инерция преди изкачването и да я запазите до върха. Когато започнете да се спускате намалете колкото е възможно.
– Не спирайте когато катерите. Няма нищо по -трудно от тръгването по насрещен наклон при хлъзгав път.
Няма значение дали сте професионален шофьор или не. Ако карате активно автомобил рано или късно лошото време ще ви „намери“. Преди това да се случи, добра идея е да помислите за споменатите съвети. Бъдете търпелив с колегите си на пътя и пазете себе си, както и останалите.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“