Есенни здравни съвети

Вече е късна есен и зимата чука на вратата. Навсякъде можеш да си купиш вкусна печена тиква, а във въздуха се носи миризмата на ябълки с канела. Нека не забравяме обаче, че точно есента е времето, когато се повишава чувствителността към различни заболявания. Температурите започват да спадат, по-хладният въздух започва да изсушава по-лесно кожата и лигавицата на гърлото. Това представлява предизвикателство към нашата имунна система и устойчивостта ни към микроби.
При резки сезонни промени, малко народна мъдрост и проактивна самопомощ могат да ни бъдат само от полза.

1. Облечени като зелки

Тъй като температурите почват рязко да падат, важно е да се облечем в слоеве дрехи (като зелки). Ако твърде много се излагаме на студ, това може да  ни отслаби имунната система и да увеличи риска от заболяване.

Все пак, нека да имаме предвид, че носенето на тежки кожуси твърде рано за сезона, прави тялото ни по-малко приспособимо към температурните промени и увеличава шансовете ни за боледуване. Така че, сега е моментът да извадим всички тези шалове, които сме съхранявали през цялото лято и да изпробваме комбинации от пуловери и якета, за да намерим перфектното есенно облекло.

2. Прекарвайте повече време навън

Тъй като слънцето вече не е толкова силно, възможно е да се снабдим с витамин D с по-малък риск от слънчево изгаряне. Имайки предвид колко важен е витамин D за здравето и имунната система, и колко малко ще го имаме през зимата, най-добре е сега да заредим резервоарите си. 1-2 открити сесии за по 20 минути, излагащи открити ръцете, лицето или краката, трябва да са достатъчни за производството на необходимият ни витамин D.

Можем също така да използваме това и като възможност да си направим тренировката навън, независимо дали става дума за въртене на стационарен велосипед, за общо-физическа тренировка или просто за игра с децата на детската площадка. Сега е времето да се насладим на есенното време и да подобрим здравето си.

3. Пийте много течности

Есенният въздух може да бъде много сух, и това е доста вредно особено за кожата, носа, гърлото и белите дробове. Когато тези области станат твърде сухи, те предлагат по-малко защита срещу нахлуването на патогени. Пиенето на много вода и чай може да помогне на нашите лигавици да останат смазани.

Препоръчително е да се разделим с леденостудената вода и да изберем нещо със стайна температура или дори горещ чай. Смята се, че той по-добре хидратира, защото е по-близко до телесната температура. Освен това по-топлите течности са по приятни на сухото и дращещо гърло.

4. Яжте подхранващи сезонни храни

Това е и времето да започнем да се отдалечаваме от салатите и да мислите за топли и лесно смилаеми супи, зърнени храни като ориз, леща и боб. Нека да се насладим на сезона с вкусовете на тиква, сладък картоф, кестени и др. Можем да си позволим да ги приготвим, ако е възможно с подправки като джинджифил, черен пипер, чесън и кайен за допълнителен храносмилателен (и имунен) ефект.

Есента е красив сезон, но за да й се порадваме трябва предварително да се подготвим и да сме здрави.

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“