Кратки съвети за Вашата безопасност на пътя

1. Не използвайте мобифони!

Разконцентрирано шофиране е основната причина за повече от 1100 катастрофи и седем смъртни случа, които стават всеки ден. Използването на мобилен телефон, през време на управление на моторно превозно средство, не позволява на шофьорът да се концентрира и увеличава драстично неговото време на реакция. Това е и причината за големите глоби, които се прилагат в много от големите градове и населени места, ако водачите на автомобили бъдат хванати че използват мобилен телефон по време на движение. Още даже преди да сте седнали на шофьорската седалка изключете звука на телефона, за да предотвратите разсейване и неволна реакция от вашите очи или уши при получаване на обаждане, текст-съобщение или имейл.
Когато използвате телефон или мобилно устройство, докато шофирате, увеличавате риска от катастрофа с 300 процента.
Докато пращате SMS, отклонявате погледа си от пътя средно за 5 секунди. При това положение, ако шофирате с 90 км/ч, можете да прекосите цяло футболно игрище.

2. Огледалото е ваш приятел!

Преди изпреварване, ВИНАГИ поглеждайте зад себе си, както в централното, така и в страничното огледало. По един бърз поглед кой е зад вас и какво прави, никога не е излишен, даже е задължителен – някой може вече да ви изпреварва. Лоши примери – много.

3. Използвайте мигачите – те са за това!

При извършване на маневра от какъвто и да е вид, винаги подавайте надлежния сигнал! Действията ви трябва да бъдат уверени и строго еднозначни. Насадите ли объркване в трафика, може да стане немислим инцидент. Шофирайте с идеята, че носите пълна отговорност за действията си (понякога със собствената си глава, буквално) и се убедете, че колегите са разбрали недвусмислено намеренията ви, преди да предприемете маневрата. Изпреварване или завиване без мигач е често срещано явление на пътя, което обаче може да ви коства много. Не бъдете лековерни, светлините са, за да се ползват!

4. Винаги слагайте предпазния колан 

Коланите спасяват хиляди животи годишно, като предпазват пътуващите от фатални удари или изхвърляне от автомобила при катастрофа.

5. Не шофирайте уморени или пили алкохол

Шофирането в пияно състояние е най-честата причина за смъртни случаи на пътя. Ако искате да пиете, осигурете си трезвен водач за връщане, поръчайте си шофьор под наем или просто дайте ключовете си на ваш познат.

6. Следете скоростта

Наблюдавайте внимателно какви са ограниченията за скоростта и ги спазвайте. Редовно поглеждайте към таблото, за да сте наясно с каква скорост се движите, защото понякога човек се увлича и губи реална представа.

7. За безопасността на детето

Обезопасете вашето дете с помощта на подходящо столче за кола и предпазен колан. Всеки път проверявайте дали столчето е стабилно поставено.

Заключете вратите, докато возите деца, за да не рискувате някое от тях да отвори по невнимание вратата и да изпадне от автомобила.

Бъдете добър пример – спазвайте правилата на пътя и слагайте предпазния колан.

Спазвайте изискванията на закона за обезопасяванията на децата при пътуване.

Натали Стоянова
Главен мениджър и собственик на
Cellex Consulting Group
Ph# 224-404-6114
www.cellexconsultinggroup.com
в. „България СЕГА“