Може ли да се пуши демокрацията?

Звучи абсурдно, нали?  Ето и няколко мисли по тази тема.
За да злоупотребяваш с нещо, трябва да го имаш в достатъчно големи количества. Имаш ли прекалено от каквото и да било и загубиш малко баланс, автоматично или спираш да го цениш, или започваш да го употребяваш без мярка.
С какво злоупотребяват най-много хората в либералните общества – с демокрацията и със свободата.

Светъте пълен с размирици, конфликти и насилие. В редица региони милиони хора стават невинни жертви, включително възрастни хора и деца, а „свободомислещите“ се борят за закони за легализиране на използването на трева с цел развлечение (recreational use of weed) или така наречената „домашна употреба“.
Една друга масова консумация на силно пристрастяваща субстанция, също е започнала с подобни аргументи – „помага против кашлица“, както и „държавата няма да ми казва какво да употребявам“ и т.н. При жените нейната употреба е станала символ на разкрепостеност и еманципация. Всеки е привлечен от мисълта, че сам е господар на себе си и не му трябват никакви закони, за да остане такъв. Никой не иска да признае, че с дрехите които си купува, с колата която кара, с цигарите които пуши, той отдавна е станал мишена на мощните фирми производители на стоки за масова употреба и на която може лесно да се внуши какво и колко трябва да консумира и ако кажат „отгоре“, това може да бъде дори и нов продукт като марихуаната.
Ето и някои статистики за последиците от „свободният“ избор на пушачите:
Според Департамента на здравеопазване на населението – “пушенето на цигари е причина за повечеот 480 000 смъртни случаи годишно в САЩ, включително повече от 41 000 смъртни случаи в следствие на вторично вдишване на никотин. Това е около един на всеки пет смъртни случаи годишно, или 1300 души загубили живота си всеки ден. Средно пушачите си отиват поне с 10 години по-рано от непушачите“.

От над един милиард души в света, които пушат, 6 милиона души годишно умират (прогнозата е за 8 милиона до 2020 г.) от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Един умира на всеки 4 секунди(според Световната здравна организация). По света пушенето убива почти 12 души всяка минута, 720 на час, 17 200 на ден! Това дори не включва 600 000 души, които умират от вторично пушене всяка година.
Това е резултатът от дългите години подтикване на населението към употреба на цигари. Антиникотиновата кампания от средата на 90-те постигна временни резултати, които обаче бързо изчезват с отново нарастващата консумация.
Големите производители на цигари, позагубили малко капитали, са меко казано, „склонни“ да намерят места за нови инвестиции с висока парична възвращаемост. Вече не е трудно да се досетим кой е един от най-големите играчи в зараждащата се многомилярдна индустрия за производство на трева за пушене. Това разбира се е „Филип Морис“.
Нали помните онази добродушно усмихваща се камила от рекламата. Сега тя най-вероятно ще бъде заменена с образа на реге певеца Боб Марли или със силуета на характерно изрязаният лист на предлаганото растение.
Всяка здравомислеща дискусия по този въпрос се взривява моментално от радикалните либертарианци, които или са отчаяни наивници или финансово мотивирани поддръжници, задаващи постоянно въпроса:
„Нима ще подкрепим правителство и закони, които ще ни казват какво да правим?“
Такава позиция внушава идеята за тотално изолиране на хората от всякакви обществени процеси и отказване от участие на взимане на групови решения.
Всеки човек, който се занимава с медицина, сигурно ще се  съгласи,че трябва да има ефективно законодателство, за да се позволи употребата на марихуана с медицинска цел. Това нейно хуманитарно приложение за лечение на силни болки,като например при пациенти с рак и трагични невромускулни заболявания е разбираемо и обосновано.

В същото време, всеки закон, който легализира употребата на марихуана или друго пристрастяващо вещество и в резултат се предизвиква опустошение на хората, семействата им  и обществото им е безсмислен, погрешен и след като причинява здравни проблеми – нездравословен.

Манипулируемите или безотговорни сегменти от хората без никакво колебание оказват натиск върху законодателите да приемат закони, които са неразумни и вредни за самите тях и за всички останали. Ето това е с което е зает днес светът: разглеждането и обсъждането на съмнителни разпоредби и проекто-закони, като тези за легализация на употребата на марихуана за „домашни“ цели,  в редица държавии в това число и в САЩ.
Опиумната криза и двете войни в Китай (първата през 1839-42 и втората през 1856-60) са кървави конфликти, които разрушават не само императорски Китай, но така също и живота на милиони хора, и най-накрая, и на страната като цяло. Те са част от история от която трябва да се учим и никога да не забравяме.
Горчивата истина е, че всички вещества които водят до пристрастяване (не само опиоидите), употребявани масово са в състояние да унищожат всяка една нация, включително и американската.
Ето и отговорите на някои базисни въпроси, които биха били от полза при обсъждане на тази тема:
Какво представлява марихуаната?

Марихуаната е пристрастяваща субстанция (това вече е доказано безспорно), която всъщност е изсушеното растение„канабис сатива“, чиято активна съставка е тетрахидроканабинол (THC), причиняваща еуфория. Обикновено се пуши като цигара или с лула,или се прави на чай , като също може да се смеси с храна или да се добави към сладкиши.

В кои щати се легализира марихуаната?

Днес 26 щата, скоро може би ще станат 29, имат закони, които като цяло легализират употребата на марихуана под някаква форма. Седем от тях,вкючително окръг Колумбия (Washington DC) са приели най-обширните закони, легализиращи я за „домашна“ употреба или за „развлечение“. Невада, Масачузетс, Калифорния и Мейн се включиха наскоро и се очаква и други да ги последват.
Очевидно има достатъчно хора (гласуващи), които да бъдат повод на чакащите с готовност да бъдат убедени законодатели, повечето от които вече са вложили пари в зараждащата се индустрия, да въведат спорните закони, уж за да бъдат политически коректни към своите избиратели, или пък за да спечелят гласове за своята партия.
На кои части на мозъка действа употребата на марихуана?

Канабиноидните рецептори в мозъка на които марихуаната влияе, се намират в церебралния кортекс (концентрацията), хипокампуса (паметта), сензорната част на мозъчната кора (възприятието) и церебелума, substantia nigra и globus pallidus (движението). Всички тези жизненоважни центрове биха могли да бъдат засегнати от употреба на марихуана.
Какви са неблагоприятните ефекти от злоупотреба с марихуана?

Неблагоприятните ефекти включват нарушена координация, изкривена представа за време и нарушено сетивно възприемане, намалена способност на мислене, концентриране и решаване на проблеми, чувство на паника, повишено кръвно налягане, психоза , депресия, желание за самоубийство, параноя, тежко гадене и повръщане. Бременните майки, които употребяват марихуана биха могли сериозно да увредят мозъка и другите витални органи на бебето.
Въпреки, че легализирането на марихуаната ще донасе милиарди долари печалба на гореспоменатите щати, разрушителното влияние на употребата й върху човешкото здраве и откраднатото бъдеще на милионите потребители, много от които  млади хора, едва ли ще оправдае приемането на разрешителните закони.
Аргументът, че легализирането моментално ще елиминира незаконния трафик на наркотици през границите, е направо смехотворен. Това е все едно да премахнем квалифицирането на грабежа като престъпление и по този начин да заявим гордо, че сме ликвидирали кражбите.

Колко популярна е употребата на марихуана?

Марихуаната е едно от най-популярните пристрастяващи вещества сред младите хора. Докладът „The World Drug Report“ твърди, че около 1 на всеки 15 ученици в САЩ използва ежедневно или почти ежедневно марихуана.
Тези цифри говорят за епидемия. „Случайните“ потребители също се измерват в милиони. Пристрастените към марихуана са 7 пъти по-склонни да се самоубият в сравнение със своите връстници, които не използват този наркотик.

Какви са симптомите на абстинентна криза?

Някои от най-честите симптоми сред пристрастените към употреба на канабис включват главоболие, загуба на апетит, тревожност, депресия, безсъние, раздразнителност, кошмари, гняв, лабилност и неустоима жажда за веществото. Всичко това е пропорционално на степента, количеството и продължителността на използване. В зависимост от индивидуалната чувствителност, понякога дори консумирането на малки дози може да доведе до сериозни проблеми.

Най-накрая всичко се свежда да следният въпрос:
„Защо се  позволява да се легализира употребата и разпространението на  токсичен наркотик в нашите общности, където вече и без това има повече от достатъчно вредни наркотици и лекарства, които осакатяват и убиват невинни хора?“
Или с други думи казано:
„Може ли да се пуши демокрацията?“
Оказва се че да…

Бъдете здрави,бдителни, проактивни и предпазливи!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“